Το Μαξίμου επισείει το χαρτί της πρόωρης κάλπης - Πώς απαντάει στους πρώην πρωθυπουργούς

Το Μαξίμου επισείει το χαρτί της πρόωρης κάλπης - Πώς απαντάει στους πρώην πρωθυπουργούς

Συζητήσεις για Ιούνιο ή Σεπτέμβριο - Νέες παρεμβάσεις από Καραμανλή και Σαμαρά - Αστειότητες ότι ο Μεσσήνιος θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό - Νέος εκλογικός νόμος την άνοιξη- Κομβικό σημείο η προεδρική εκλογή - Ο χρόνος του ανασχηματισμού!

Την περασμένη Πέμπτη τα «Παιχνίδια Εξουσίας» και το Dnews είχαν κάνει πρώτο θέμα (ΕΔΩ) πως «Προς έκτακτες πολιτικές εξελίξεις οδηγεί η 'κόντρα κορυφής' Μητσοτάκη- Σαμαρά».

Παρότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν ή και να λοιδορήσουν το ρεπορτάζ, το θέμα αναδείχτηκε από τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Η «Καθημερινή» της Κυριακής, πχ είχε τίτλο «Ποιος θα πατήσει το κουμπί- Το παρασκήνιο και οι επόμενες κινήσεις στην ανοιχτή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Σαμαρά», ενώ «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου «Πού το πάει ο Σαμαράς- οι δεύτερες σκέψεις του πρώην και του νυν».

Η αντιπαράθεση του Μαξίμου με τους πρώην πρωθυπουργούς αρχίζει πλέον και λαμβάνει διαστάσεις μεγάλης εσωκομματικής κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικότερα.

Η προσπάθεια να διαχωριστεί ο Κώστας Καραμανλής από τον Αντώνη Σαμαρά μάλλον θα καταρρεύσει σύντομα. Στις 4 Νοεμβρίου ο Κώστας Καραμανλής μιλάει σε παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη όπου, σε διαφορετικούς τόνους από τον έτερο πρώην πρωθυπουργό είναι αλήθεια αλλά στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, θα εκφράσει την αντίθεσή του στον ελληνοτουρκικό διάλογο όπως αυτός μεθοδεύεται από την κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής, μάλιστα, θα μιλήσει άλλες δυο φορές έως το τέλος του έτους, στις οποίες ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρχει κριτική προς την κυβέρνηση και την Ευρώπη, αλλά πόση «δοσολογία» θα εμπεριέχει.

Δυο τουλάχιστον φορές έως το τέλος του έτους θα μιλήσει σε προγραμματισμένες του παρεμβάσεις και ο Αντώνης Σαμαράς, με τις ομιλίες του να εξαρτώνται από την κατάληξη που θα έχει η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί πως με την παρέμβασή του στην Κύπρο «τελείωσε» την ελληνοτουρκική προσέγγιση όπως τη σχεδίαζε το Μαξίμου, ενώ εκτιμά πως στις 4 Νοεμβρίου, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής θα τις δώσει τη ...χαριστική βολή! Εάν όντως έτσι συμβεί το νέο μεγάλο μέτωπο του Αντώνη Σαμαρά με το Μαξίμου θα είναι το μεταναστευτικό, η «λαθρομετανάστευση» όπως αποκαλεί το πρόβλημα ο ίδιος, ενώ μάλλον χαμογελά ειρωνικά όταν ακούει ή διαβάζει πως θα... «καταψηφίσει τον προϋπολογισμό»!

Το δίλημμα του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης και σημαντικής απόφασης: Θα επιδιώξει να περάσει τα δυόμισι χρόνια που απομένουν έως τη λήξη της τετραετίας διαπραγματευόμενος κάθε φορά με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, καθώς με ουκ ολίγο αριθμό «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα τον «ανταρτοπόλεμο» με το Μαξίμου; Ή θα προτιμήσει την «καθαρή λύση» της προσφυγής στις κάλπες αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίων τον Μεσσήνιο πολιτικό αλλά και βουλευτές που ακολουθούν πιστά τους δυο πρώην πρωθυπουργούς;

Αφού προηγουμένως, βεβαίως, την προσεχή άνοιξη, αλλάξει προς το πλειοψηφικότερο τον εκλογικό νόμο, όπως πρώτο στις 3 Αυγούστου (ΕΔΩ) είχε αποκαλύψει το Dnews, για να ακολουθήσουν μετά δυο δημοσιεύματα, στις 4 Αυγούστου (ΕΔΩ) για τις σκέψεις να αυξηθεί από 3% σε 5% το κατώφλι για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά και στις 4 Σεπτεμβρίου (ΕΔΩ) πως τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου σηματοδοτεί την πρόθεση Μητσοτάκη για διπλές εκλογές.

Το δίλημμα «να σέρνεται και να βρίσκεται υπό ομηρία επί δυόμισι ακόμα χρόνια ή να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες καταγγέλλοντας τους υπονομευτές του» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έχει ακόμα απαντήσει οριστικά- αν και ουδείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να δέχεται να άγεται και να φέρεται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού όχι απλώς προτίθενται να θέσουν στο τραπέζι το θέμα των πρόωρων εκλογών, αλλά και εκτιμούν πως ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το τέλος της άνοιξης και αργότερα από τις αρχές φθινοπώρου.

Η προεδρική εκλογή

Κομβικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα είναι η προεδρική εκλογή, με τον διάδοχο (όπως όλα δείχνουν) της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 13 Φεβρουαρίου καθώς η θητεία της νυν Προέδρου λήγει στις 13 Μαρτίου οπότε και αναλαμβάνει ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αποφασίσει αν θα προτείνει για Πρόεδρο ένα κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών ή θα επιλέξει πρόσωπο, όπως ο Ευ. Βενιζέλος ή ο Γιάννης Στουρνάρας που θα υπερψηφίζονταν από το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν θα υπήρξαν απώλειες από την ΚΟ της ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση κάποιοι εισηγούνται την επομένη της προεδρικής εκλογής ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να εκθέσει -λέει- όποιους διαφωνούν!

Το δίλημμα του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός, αν και βλέπει τα προβλήματα στην κυβέρνηση να είναι τεράστια, έχει μάλιστα «κυκλώσει» και τα ονόματα κάποιων εκ των μελών της, προσανατολίζεται να παραπέμψει τον ανασχηματισμό μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να «εκβιάσει» κάποιους «γαλάζιους» βουλευτές που επιδιώκουν διακαώς να υπουργοποιηθούν. Σύμφωνα, ωστόσο, με ορισμένες πληροφορίες, ακόμα και αν ο ανασχηματισμός γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, δεν αποκλείονται μια έως δυο διορθωτικές κινήσεις πριν τον γενικότερο ανασχηματισμό.

#ΠΡΟΩΡΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΜΑΞΙΜΟΥ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΚΩΣΤΑΣ_ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ #ΑΝΤΩΝΗΣ_ΣΑΜΑΡΑΣ #ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ #ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ_ΝΟΜΟΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/DnCmjzu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη