Παγκόσμια Τράπεζα: Πώς αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Παγκόσμια Τράπεζα: Πώς αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βαθμολογείται χαμηλά στη φορολογία, καταλαμβάνοντας την 25η θέση.

Η έκθεση Business Ready (B-Ready) 2024 της Παγκόσμιας Τράπεζας φέρνει στο προσκήνιο μια διαδεδομένη αντίληψη στην Ελλάδα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τη γραφειοκρατία. Η έκθεση, που αξιολογεί 50 οικονομίες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, διαφαίνονται σημαντικές τάσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.

Η Ελλάδα σημειώνει καλή επίδοση στον τομέα της νομοθεσίας και της θεσμικής υποστήριξης, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με βαθμολογία 75,60 στα 100. Αυτό δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά πλήρες. Ωστόσο, η χώρα υπολείπεται σε θέματα πρακτικής εφαρμογής αυτών των νόμων, όπου η βαθμολογία της πέφτει στο 58,98, λίγο πάνω από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι νόμοι υπάρχουν, η εφαρμογή τους στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα.

Ένα παράδοξο που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη διαδικασία σύστασης μιας επιχείρησης, με σχεδόν άριστη βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές. Ωστόσο, όταν φτάνει η ώρα της πτώχευσης μιας επιχείρησης, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις, με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Ειδικά, στη διαδικασία της πτώχευσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση από τις 50 χώρες, με μόλις 43,71 βαθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης διαρκεί πάρα πολύ χρόνο.

Ένα άλλο πρόβλημα εντοπίζεται στη φορολογία. Η Ελλάδα βαθμολογείται χαμηλά σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω της υψηλής φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη και στις ασφαλιστικές εισφορές, καταλαμβάνοντας την 25η θέση. Συγκριτικά, η Νέα Ζηλανδία, που κατατάσσεται πρώτη, έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις με 71,74 βαθμούς. Στον τομέα της χωροθέτησης των επιχειρήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, με βαθμολογία 57,86.

Παρά τα προβλήματα, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις. Η διαδικασία σύστασης μιας επιχείρησης έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και των υπηρεσιών μίας στάσης, οι οποίες λειτουργούν πλέον και ηλεκτρονικά. Αυτή η πρόοδος έχει βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει στην κορυφή όσον αφορά τη σύσταση επιχειρήσεων, με άριστη βαθμολογία τόσο στον χρόνο που απαιτείται όσο και στο κόστος.

Η Ελλάδα έχει επίσης εξαιρετική απόδοση στο διεθνές εμπόριο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά το Χονγκ Κονγκ με βαθμολογία 90,77.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνει τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκριση γίνεται με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η συγκεκριμένη έκθεση αντικαθιστά την Doing Business, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα σταμάτησε το 2020, μετά από αποκαλύψεις ότι στοιχεία είχαν παραποιηθεί υπέρ της Κίνας.

#ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΤΡΑΠΕΖΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ #ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/ECr7hFG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη