Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

«Άκρως αντιφατική και υποκριτική» η στάση της Γερμανίας, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις λοιπές αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο χωριό Καταρράκτης Τζουμέρκων.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η διχόνοια και ο διχασμός στοίχισαν ακριβά στην Ελλάδα, ακόμα και τμήματα του εθνικού κορμού. «Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε», τόνισε.

«Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ιερής μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ' εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής θηριωδίας», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Συνιστά πλέον κοινή πεποίθηση το ότι είναι η ίδια η έννοια της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας η οποία θεμελιώνει, στο ακέραιο, τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και ως προς τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας», σημείωσε.

«Και τούτο διότι η δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα "Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά" να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν τη "συγγνώμη" τους αποδίδοντας και στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει. Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός», συνέχισε.

Αφού υπενθύμισε τις βασικές εθνικές θέσεις για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι από αυτές τις αξιώσεις «ουδέποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Η άρνηση της Γερμανίας, με το να αγνοεί όλα τα πλήρως τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα, «εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση και προς την ευρωπαϊκή αλλά και προς τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα χαρακτήρισε «άκρως αντιφατική και υποκριτική» αυτή την άρνηση «αφού δεν είναι νοητό και αποδεκτό, από πλευράς συνεπούς διεθνούς συμπεριφοράς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την μια πλευρά να επιχειρεί, σε πολλές περιπτώσεις, να "παραδώσει μαθήματα" σεβασμού, εκ μέρους άλλων κρατών, της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Και, από την άλλη, ν' αρνείται την συμμόρφωσή της προς αυτές, όταν μάλιστα πρόκειται για θύματα και ζημίες προερχόμενες από το εφιαλτικό ναζιστικό της παρελθόν. Ένα παρελθόν το οποίο άλλωστε η ίδια έχει, δημοσίως και διεθνώς, καταδικάσει και αποκηρύξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο».

Με τέτοια συμπεριφορά, η Γερμανία «υποσκάπτει "εκ των έσω" την αξιοπιστία της και το κύρος της, σ' ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν' αποδεχθεί, καθ' οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

#ΠΡΟΚΟΠΗΣ_ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ #ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ_ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/85nsJoD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη