Διατροφολόγος: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς»

Διατροφολόγος: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς»

Ο ειδικός βάζει στο μικροσκόπιο εκείνες τις μελέτες που έχουν συνδέσει το πρωινό με κάποιο δείκτη υγείας. Λέει ότι είναι συσχετιστικές, δηλαδή δεν υποδηλώνουν αιτιώδη συνάφεια και, επιπλέον, «δεν αμφισβητούν καν αυτό για το οποίο είστε βιολογικά σχεδιασμένοι».

«Αν αναλύσουμε την εξέλιξη του ανθρώπου, η οποία είναι αυτή που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το σημερινό οργανικό σύστημα που έχουμε και πώς λειτουργεί, μπορούμε να δούμε ότι, πρώτον, δεν έχουμε φάει ποτέ πρωινό και, δεύτερον, είμαστε το μόνο είδος που έχει παραβιάσει έναν βιολογικό νόμο που συνεπάγεται ότι για να λάβουμε οποιοδήποτε είδος ενέργειας, πρέπει να την ξοδέψουμε», απαντά ο Clemente, ο οποίος χρησιμοποιεί και πάλι ένα ζώο ως παράδειγμα: «Για να βοσκήσει μια αγελάδα, πρέπει να κινηθεί».

Από την άλλη πλευρά, «εμείς σηκωνόμαστε και βάζουμε ένα μπολ με δημητριακά στο στόμα μας». Η μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτής της συνήθειας, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.λπ. «Έχουμε μια βάναυση εξελικτική ασυνέπεια», επιμένει ο διατροφολόγος.

Όσον αφορά το τι πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός, ο ειδικός επισημαίνει δύο βασικά σημεία:

Ενεργοποίηση της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, για να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός ώστε να εκπληρώσει τη βιολογική του λειτουργία, που είναι να σηκωθεί και να αναζητήσει τροφή. Όσον αφορά τη σημασία της κίνησης, ο Clemente θρηνεί για τον χρόνο που περνάμε καθιστοί από τη στιγμή που ξυπνάμε.

Για την τόνωση όλων αυτών, σύμφωνα με το healthstat.gr, απαιτείται η έκθεση στον ήλιο. «Αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε αυτό, διότι μόλις ξυπνήσουμε, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και από εκεί στο γραφείο, όπου το φως είναι τεχνητό. Σε καμία περίπτωση δεν εκτεινόμαστε στις ακτίνες του πρωινού ήλιου, οι οποίες είναι διαφορετικές από τον μεσημεριανό ή απογευματινό ήλιο», λέει.

Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου λέει ότι κάνοντας και τα δύο αυτά πράγματα, είμαστε πιο δραστήριοι καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού: «Θα ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας νωρίς το πρωί, οπότε θα αρχίσουμε να καίμε λίπος πολύ νωρίτερα», προσθέτει.

Κρύο ντους - μια εναλλακτική λύση

Ένας τεχνητός τρόπος για να δώσουμε στο σώμα αυτό που χρειάζεται όταν ξυπνάμε είναι να κάνουμε ένα κρύο ντους, λέει ο ειδικός. «Είναι ένας τρόπος να δώσουμε στο σώμα ένα χημικό σήμα που είναι όσο το δυνατόν πιο πραγματικό και εξελικτικό», λέει.

Τα κρύα ντους βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One υποστήριξε αυτή την υπόθεση. Με δείγμα περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες έκαναν καθημερινά ένα κρύο ντους για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μείωσαν τις αναρρωτικές άδειες κατά 29%.

Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας ήταν η αίσθηση που αναφέρθηκε περισσότερο, σε σύγκριση με το ίδιο αποτέλεσμα που παρήγαγε η καφεΐνη.

Το ιδανικό πρωινό

Ο Clemente μας υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός περιμένει να λάβει βασικά θρεπτικά συστατικά με την πρώτη πρόσληψη. Αυτά είναι τα ποιοτικά λίπη και οι πρωτεΐνες. Όσον αφορά την πρώτη, «είναι το κύριο συστατικό του νευρικού συστήματος. Όταν μιλάμε για λίπος, πιθανώς σκεφτόμαστε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι κακά λίπη.

Χρειαζόμαστε ποιοτικό λίπος, το οποίο βρίσκουμε στα ζώα που κινούνται, εκτίθενται στον ήλιο και βόσκουν. Αν το ζώο στεγάζεται, δεν έχει ήλιο και τρέφεται με ζωοτροφές, η σύνθεση του λίπους του δεν θα είναι ιδανική», επισημαίνει.

#ΠΡΩΙΝΟ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/Hk6m8Fg
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη