Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που προκάλεσαν την εκρηκτική ένταση του τυφώνα Μίλτον.
Ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος κατατάσσεται στις 5 πιο ισχυρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, αποτελεί τρομερή απειλή για τον κόλπο της Τάμπα και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές στη δυτική ακτή της Φλόριντα.
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που προκάλεσαν την εκρηκτική ένταση του τυφώνα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, καθιστά αυτήν την καταιγίδα δυνητικά πιο καταστροφική σήμερα από ό,τι θα ήταν ακόμη και πριν από λίγες δεκαετίες.
Η Φλόριντα είναι ασυνήθιστα ευάλωτη σε καταιγίδες λόγω του σχήματος της ακτογραμμής της και του μεγάλου πληθυσμού που ζει κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πρωτοφανή κύματα ύψους 10-15 μέτρων στον κόλπο της Τάμπα, ανάλογα με την ακριβή διαδρομή της καταιγίδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πλημμυρίσει μια τεράστια έκταση με κτίρια και κρίσιμες υποδομές για την πόλη και τον αμερικανικό στρατό.
{https://www.youtube.com/watch?v=7parN13xwqw}
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή συνέβαλε ώστε αυτή η καταιγίδα να γίνει ισχυρότερη και ταχύτερη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε συχνότερη ταχεία εντατικοποίηση των καταιγίδων.
Η τάση παρατηρήθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο τυφώνας Helene εντάθηκε γρήγορα πριν χτυπήσει τη λιγότερο κατοικημένη περιοχή Big Bend της Φλόριντα. Η καταιγίδα ενισχύθηκε πολύ γρήγορα όταν κινήθηκε πάνω από τα αφύσικα (γι' αυτή την εποχή του χρόνου) ζεστά νερά.
Η κλιματική αλλαγή έκανε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες των ωκεανών έως και 800 φορές πιο πιθανές σήμερα, από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, όταν υπήρχαν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μελέτες της Climate Central, μιας διεθνούς ερευνητικής ΜΚΟ.
{https://www.youtube.com/watch?v=bKTU-HP81uk}
Οι γενικότερες συνθήκες στην ατμόσφαιρα συνέβαλαν επίσης στην επιτάχυνση των ανέμων της καταιγίδας, οι οποίοι από τρα 90 μίλια/ώρα έφθασαν στα 180 μίλια/ώρα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Κάποια καιρικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στην τύχη και όχι στην αλλαγή του κλίματος, συνέβαλαν επίσης ώστε η φοβερή καταιγίδα να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο της δυνητικής της έντασης.
Η ζεστή ατμόσφαιρα με υψηλή υγρασία και τα χαμηλά επίπεδα διατμητικών ανέμων βοήθησαν επίσης στην ταχεία ενίσχυσή της.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μέσγιτσε εντάσεις των τυφώνων μεγαλώνουν καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, βοηθώντας τον τυφώνα Μίλτον και μελλοντικές καταιγίδες σαν αυτόν να ξεπεράσουν την προβλεπόμενη έντασή τους.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί τη μείωση της διάτμησης των ανέμων κοντά στις ακτές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βοηθά τους τυφώνες να ενταθούν μέχρι να φθάσουν στην ξηρά, δήλωσε στο Axios ο Καρθίκ Μπαλαγκουρού, του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/MtITDKO
via IFTTT