Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική της πολιτική εξετάζονται μεταξύ άλλων σε νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η έκθεση, με τίτλο «Η Οικονομική Επίδραση της Αβεβαιότητας στη Δημοσιονομική Πολιτική: Στοιχεία από μια Νέα Διακρατική Βάση Δεδομένων», παρουσιάζει μια νέα βάση δεδομένων που καλύπτει 189 χώρες και εξετάζει τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας γύρω από τις κυβερνητικές δαπάνες, τους φόρους και το δημοσιο χρέος.
Η έρευνα χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία βασισμένη στις ειδήσεις, αναλύοντας πάνω από 47 εκατομμύρια άρθρα, για να καταγράψει την αβεβαιότητα στις δημοσιονομικές πολιτικές. Βασικά ευρήματα δείχνουν ότι η παγκόσμια αβεβαιότητα οδηγεί σε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά περίπου 0,5% μέσα σε τέσσερις μήνες από την αύξηση της αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η παγκόσμια δημοσιονομική αβεβαιότητα (Global Fiscal Policy Uncertainty - GFPU) έχει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική παραγωγή από την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μεμονωμένες χώρες. Συγκεκριμένα, οι κρίσεις δημοσιονομικής αβεβαιότητας, όπως η αβεβαιότητα για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού των κρατών και οδηγούν σε συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ μελετά τις επιπτώσεις που είχε η αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές αποφάσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, καθώς και το πώς επηρέασε την οικονομία και τις αγορές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη δημοσιονομική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων και των πακέτων διάσωσης που έλαβε από τους διεθνείς δανειστές της. Το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα, καθώς σηματοδότησε την έναρξη μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου, με μεγάλες συνέπειες στην οικονομία και στην εμπιστοσύνη των αγορών.
Οι αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, η αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δημιούργησαν μια περίοδο αστάθειας που επηρέασε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Πριν από την κρίση του χρέους, η οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο έντονη, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, μετά την κρίση, η δημοσιονομική πολιτική έγινε ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούσαν ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Οι διαρκείς αλλαγές στη φορολογία, στις δημόσιες δαπάνες και στο χρέος δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον της οικονομίας.
Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει επίσης ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα συνδέονται στενά με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που αντιμετώπισαν παρόμοιες κρίσεις δημοσιονομικής αβεβαιότητας. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αβεβαιότητα στις μεγάλες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ με τις κρίσεις χρέους, είχε και αυτή άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα, λόγω της διασύνδεσης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/yVsvPKM
via IFTTT