Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια όχι μόνο καταπίνονται αλλά εισπνέονται και από θαλάσσια θηλαστικά.
Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνεύσουν αυτά τα σωματίδια, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία για τη θαλάσσια ζωή.
Ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο Sarasota της Φλόριντα και στον κόλπο Barataria της Λουιζιάνα.
Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της υγείας τους, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τον εκπνεόμενο αέρα από τις τρύπες τους χρησιμοποιώντας καθαρές επιφάνειες συλλογής.
Και στα 11 δελφίνια διαπιστώθηκαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.
Για να διασφαλίσουν ότι τα μικροπλαστικά προέρχονταν πράγματι από τα δελφίνια και όχι απλώς στον αέρα γύρω τους, οι ερευνητές έλαβαν επίσης δείγματα του αέρα κοντά στα δελφίνια.
Η σύγκριση τους επέτρεψε να επιβεβαιώσουν ότι τα ανιχνευθέντα σωματίδια στην πραγματικότητα εκπνέονταν.
«Αυτό δείχνει αυτό που ανακάλυψαν και άλλοι ερευνητές ότι τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά υπάρχουν παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak από το College of Charleston στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιελάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.
«Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που ανέπνεαν τα δελφίνια ήταν κατασκευασμένα από πολυεστέρα, που είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», είπαν οι ερευνητές.
«Τα σωματίδια απορρίπτονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».
Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς δείχνει ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να κινδυνεύουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, από την εισπνοή μικροπλαστικών.
Τα μικροπλαστικά, συνήθως μικρότερα από 5 mm σε μέγεθος, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και τα ανδρικά γεννητικά όργανα.
Είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και φλεγμονή στον άνθρωπο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να εισπνέουν μικροπλαστικά και από τον αέρα.
Τα δελφίνια, με τις μεγάλες χωρητικότητες των πνευμόνων και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
«Ανησυχούμε για αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, επομένως ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», είπαν οι ερευνητές.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/Ai8NEMT
via IFTTT