Έρχεται νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών
Το πρώτο εξάμηνο ξεκίνησε στα πανεπιστήμια με τους τρίτεκνους γονείς να μετράνε αντίστροφα για τις ανακοινώσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικογένειας αναφορικά με το πλαίσιο που θα ισχύσει για τις μετεγγραφές όσων εντάσσονται στις κατηγορίες των τρίτεκνων και πολύτεκων οικογενειών.
Δεδομένου ότι εφεξής αναγνωρίζεται πλέον διά βίου, η τριτεκνική ιδιότητα, σε σχεδόν 200.000 οικογένειες, αυτή συνακόλουθα θα επηρεάσει και το φλέγον ζήτημα των μετεγγραφών φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών που αποτελεί πάγιο αίτημα των ομοσπονδιών Τριτέκνων.
Τρίτεκνοι όπως πολύτεκνοι: Το σχέδιο για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια
Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί από τα χείλη των αρμοδίων Υπουργών μιας ξεκάθαρη τοποθέτηση για το πλαίσιο που επεξεργάζονται για τις μετεγγραφές γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελεί ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Βέβαια δεν είναι λίγες οι Ομοσπονδίες Τριτέκνων που αιτιολογούν την καθυστέρηση στις επίσημες ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για «θετικές ρυθμίσεις» που δεν θα επιλύουν το σύνολο των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από τις οικογένειες, και σε καμία περίπτωση δεν θα υιοθετηθεί εξ ολοκλήρου η ατζέντα που έχουν προωθήσει οι τρίτεκνοι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα όσα μετέφεραν πηγές του Υπουργείου Παιδείας, οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών έχουν τεθεί επί τάπητος και σύντομα θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα τις διέπει.
«Αγκάθι» στο σχέδιο των μετεγγραφών αποτελεί το αίτημα των τρίτεκνων οικογενειών ώστε να μετεγγράφονται ελεύθερα, εφόσον δεν προκαλείται σημαντική επιβάρυνση στις ακαδημαϊκές δυνατότητες της κάθε σχολής. Μάλιστα το ίδιο αίτημα έχουν προωθήσει με ερώτησή τους και αρκετοί βουλευτές τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της προσπάθειας για να στηριχθούν έμπρακτα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι ενόψει έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων μετεγγραφών στα Α.Ε.Ι.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ερωτηθείς για τις μετεγγραφές των τριτέκνων φοιτητών σε ΑΕΙ της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο «είμαστε υποστηρικτές αυτής της προοπτικής, εξετάζουμε τον τρόπο που αυτό θα γίνεται». Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο αρμόδιος Υπουργός στο προαπαιτούμενο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να δίνεται «πράσινο φως» στην μετεγγραφή φοιτητή τρίτεκνης οικογένειας όταν δεν έχει «πιάσει» τη βάση των 2750 μορίων.
Τι είναι η βάση της μετεγγραφής
Η βάση των 2750 μορίων εμμένει το Υπουργείο Παιδείας ότι θα συνεχίσει να ισχύει και στο καθεστώς των τριτέκνων καθώς θεωρείται ένα δίκαιο μέτρο φοίτησης. Προκειμένου να περιοριστεί η διαφορά επιπέδου των φοιτητών, να μην παίρνει δηλαδή μετεγγραφή ένας φοιτητής που εισήχθη με 11.000 μόρια σε μία σχολή που έχει βάση 18.000 μόρια, δημιουργώντας φοιτητές δύο ταχυτήτων καθιερώθηκε η βάση των 2750 μορίων.Η διαφορά της βάσης του τμήματος προορισμού μείον τα μόρια με τα οποία πέτυχε ο υποψήφιος στο τμήμα προέλευσης πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 2750 μορίων. Αντίθετα η επίτευξη του ορίου της ΕΒΕ δεν είναι απαραίτητη για την αίτηση μετεγγραφής. Μπορεί, δηλαδή, ο φοιτητής να μην έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή, επειδή δεν καλύπτει το όριο της ΕΒΕ, μπορεί, όμως να αιτηθεί μετεγγραφή εφόσον καλύπτει τη διαφορά των 2.750 μορίων.
Μένει λοιπόν να δούμε το οριστικό σχέδιο των δύο υπουργείων και να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να δούμε στην πράξη αν τελικά οι νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές τριτέκνων θα φέρουν ουσιώδεις αλλαγές.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/mMzcCOw
via IFTTT