Οι εκπαιδευτικοί «βάζουν πλάτη» για να μην υλοποιηθούν οι πρώτες απολύσεις συναδέλφων τους για λόγους συνδικαλισμού.
Αναβρασμός επικρατεί στην ΕΛΜΕ Πειραιά με καθηγητές να διοργανώνουν συντονισμένα πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή τις σχεδιαζόμενες όπως καταγγέλλουν διώξεις εκπαιδευτικών λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης και της σθεναρής τους αντίστασης στις διαδικασίες αξιολόγησης από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.
Όπως καταγγέλλεται οι μέχρι στιγμής υποθέσεις των τριών εκπαιδευτικών έχουν δρομολογηθεί να τιμωρηθούν με δυνητική αργία με τους συναδέλφους τους να στέκονται στο πλευρό τους και να οργανώνουν μια σειρά από δράσεις ώστε να αναβληθούν επ΄ αόριστον τα σχέδια για απόλυση των εκπαιδευτικών λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Η εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά συσπειρώνεται γύρω από τις υποθέσεις των τριών εκπαιδευτικών και βάζουν πλάτη ώστε να μην συμβούν για πρώτη φορά απολύσεις από το δημόσιο σχολείο για λόγους που άπτονται της συνδικαλιστικής ιδιότητας των εμπλεκόμενων προσώπων.
Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση τονίζεται ότι «Το αμάρτημα των Δ. Χ. (αναπληρωτή και μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά), Χ. Χ. (συνδικαλίστριας στην ΕΛΜΕ Πειραιά) και Γ. Κ. (συνταξιούχου και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά) ήταν ότι έχουν συνδικαλιστική δράση. Οι δύο πρώτοι γιατί διαμαρτυρήθηκαν μαζί με μαθητές ενάντια στη διαβόητη αξιολόγηση και ο τρίτος για συμμετοχή σε κινητοποίηση και δημόσια έκφραση άποψης.»
«Οι συνάδελφοι διώκονται με βαρύ κατηγορητήριο που οδηγεί ακόμη και σε απόλυση»
Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν κατήγγειλε στο Dnews η εκπαιδευτικός και μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Παναγιώτα Μήτση, αναφέροντας ότι «Οι εκπαιδευτικοί Χ.Χ. και Δ.Χ. σε δημόσια σχολεία του Πειραιά, συμμετείχαν σε κινητοποίηση ενάντια σε αξιολογική διαδικασία, στο σχολείο της πρώτης, από κοινού με τους μαθητές. Η ακύρωση της διαδικασίας οδήγησε τη διοίκηση σε απαγγελία κατηγοριών για α) χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, β) παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και γ) παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα. Κατηγορίες ιδιαίτερα βαριές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην απόλυση. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες αρνήθηκαν να εισέλθουν στην αίθουσα διδασκαλίας και να υποστηρίξουν την απαξιωτική για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς αυτή διαδικασία παρακολούθησης του μαθήματός τους από τον διευθυντή και έναν/μία σύμβουλο, ενώ φώναξαν συνθήματα υπέρ της Δωρεάν Δημόσιας Παιδείας από κοινού με τους καθηγητές τους. Οι δύο εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατηγορούνται για παρεμπόδιση αξιολογικής διαδικασίας, για «φωνασκίες» μέσα σε χώρο σχολείου, για άσκηση ψυχολογικής βίας, διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας (ποινικό αδίκημα).»
Όπως τονίζει η κα Μήτση «Με βάση τον Νέο Ποινικό Κώδικα και τους νόμους Χατζηδάκη /Γεωργιάδη ακόμα και η πιο στοιχειώδης συνδικαλιστική – κινηματική δράση μπορεί να ποινικοποιηθεί και να επιφέρει διώξεις. Το πανό και τα συνθήματα θεωρούνται «φωνασκίες», η συμμετοχή σε κινητοποίηση «ανάρμοστη συμπεριφορά εντός υπηρεσίας», ως και η …διατύπωση άποψης μπορεί να θεωρηθεί «κακόβουλη κριτικής κατά της προϊστάμενης αρχής» και να οδηγήσει σε Πειθαρχικό! Πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα είναι το γεγονός ότι, με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού, κινήθηκε η διαδικασία για να τεθεί η εκπαιδευτικός Χ. Χ. σε δυνητική αργία, να απομακρυνθεί δηλαδή από την υπηρεσία της για τουλάχιστον έναν χρόνο, με αμοιβή μισό μισθό το μήνα, έως ότου εκδικαστεί το πειθαρχικό της! Για τον Δ. Χ. αναμένεται να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία, επειδή είναι αναπληρωτής, και δεν προβλέπεται το καθεστώς της αργίας αλλά η διακοπή της σύμβασης. Είναι τέτοια η αναβάθμιση της σοβαρότητας των διώξεων που, σε ακρόαση για γνωμοδότηση θέσης σε δυνητική αργία, καλείται και ο συνταξιούχος πλέον εκπαιδευτικός Γ.Κ. λόγω συμμετοχής του σε κινητοποίηση ενάντια στο διαγωνισμό PISA αλλά και για δημόσια έκφραση άποψης.»
Αντιμέτωποι με διώξεις όσοι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται σθεναρά στην αξιολόγηση
Το ζήτημα της αξιολόγησης και της υποχρεωτικής συμμετοχής στις διαδικασίες της αφορά σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών καθώς πολλοί εξ αυτών ακολουθώντας τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ αρνούνται να λάβουν μέρος στις σχετικές δράσεις. Το τίμημα όμως είναι βαρύ καθώς απειλούνται ευθέως με διώξεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπαιδευτικού από την Αττική που ανέφερε στο Dnews ότι «Οι διώξεις απεργών εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτες. Πρόκειται για συμμετοχή σε νόμιμη απεργία – αποχή που προκηρύχθηκε μετά από απόφαση χιλιάδων εκπαιδευτικών οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης που προωθείται μέσα από την συγκεκριμένη αξιολόγηση».
Προς επίρρωση των ανωτέρω η κα Μήτση συμπληρώνει ότι «Οι διώξεις έναντι των εκπαιδευτικών για συνδικαλιστικούς λόγους είναι δεκάδες. Πέρα από τις διώξεις των προαναφερθέντων εκπαιδευτικών, 4 εκπαιδευτικοί διώκονται -πειθαρχικά και ποινικά- για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ (και με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ) ενάντια στο διαγωνισμό PISA, 3 για συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια σε φιέστα του ΔΔΕ Πειραιά υπέρ των ιδιωτικών σχολείων, 2 εκπαιδευτικοί διώκονται για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας» λόγω συμμετοχής τους σε κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου με βάση τις – χουντικής εμπνεύσεως- απαγορεύσεις στην πανδημία και 2 για «κακόβουλη κριτική στην προϊστάμενη αρχή» με αφορμή δημόσια (!) διατύπωση κριτικής στις πολιτικές του υπουργείου.»
Κλείνοντας τη συζήτησή μας και καλώντας τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και τους γονείς με τους μαθητές να στηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών η κα Μήτση διεμήνυσε ότι «Το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα οφείλεται στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική – αντιλαϊκή της πολιτική στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αυτός είναι εξάλλου ο πραγματικός – και ο μόνος - στόχος της περιβόητης αξιολόγησης. Η καταστολή και η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών που με τον φόβο της αξιολόγησης, θα σκύβουν το κεφάλι και θα εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα κάθε υπουργική εντολή. Χρειάζονται πειθαρχημένους και φοβισμένους εκπαιδευτικούς για να τρομοκρατούν και αυτοί με τη σειρά τους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουν να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου για να περάσουν την βάρβαρη πολιτική τους.»
Δίνουν ραντεβού για πορεία διαμαρτυρίας το μεσημέρι στον Πειραιά
Οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν τον αγώνα τους με φόντο το ενδεχόμενο των πρώτων απολύσεων συναδέλφων για λόγους συνδικαλισμού και καλούν σε συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 13:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου και θα ακολουθήσει πορεία στη ΔΙΔΕ. Μάλιστα προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία καλούν σε δίωρη στάση εργασίας 12:00 -14:00 από τα μαθήματα.
Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα και για μαζική συγκέντρωση την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 10 στην ΠΔΕ Αττικής (Ξενίας 24, κοντά στο μετρό Μέγαρο Μουσικής), κατά την πραγματοποίηση των ακροάσεων της ΧΧ και του ΓΚ. Όπως σημειώνεται και εκείνη την ημέρα η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία καλούν σε 24ωρη απεργία μέσω δύο τρίωρων στάσεων εργασίας.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/SOBbU8G
via IFTTT