Η Νέα Αριστερά Φθιώτιδας για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Η Επιτροπή Φθιώτιδας της Νέας Αριστεράς για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Πριν 80 χρόνια σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1944,  οι δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) απελευθερώνουν την Λαμία από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. 

Τιμούμε τους αγώνες και τη θυσία  των αγωνιστριών και αγωνιστών της Αντίστασης  και όλων των πατριωτών που με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα πολέμησαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, με ισότητα, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερη τιμή στον συμπατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που ξεκίνησε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την Καλύβα Στεφανή και μαζί με χιλιάδες άντρες, γυναίκες, νέους και νέες δημιούργησαν την εποποιία της αντίστασης, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και την Ελεύθερη Ελλάδα.

Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των χιλιάδων ηρωικών πράξεων του λαού μας, οργανωμένων και αυθόρμητων, το νικηφόρο αγώνα για την επιβίωση, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τις μάχες κατά του κατακτητή,  τη μάχη της σοδειάς.

Μια τέτοια ημέρα όμως δεν μπορούμε να λησμονούμε τα ναζιστικά εγκλήματα, το λιμό του φοβερού χειμώνα του 1942, το σκοτάδι και τον τρόμο Κατοχής, τα εκατοντάδες καμένα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους, την Υπάτη, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το σκοπευτήριο της Καισαριανής, το μπλόκο της Κοκκινιάς. Εγκλήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν βρει δικαίωση και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η ΟΔΓ, αντί να τιμήσει την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, εξακολουθεί να αρνείται αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και αλαζονικά να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα αποδίδοντας τις απαράγραπτες οφειλές της έναντι της Ελλάδας.

Όχι! Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε. 

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι διαρκής και επίμονος. Στις πόλεις, στις συνοικίες, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στους νοσταλγούς του φασισμού, στην ακροδεξιά τους ρητορεία και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. 

Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελληνική Δεξιά και Ακροδεξιά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση του ποιο σκληρού ιστορικού αναθεωρητισμού .

Ιδιαίτερα σήμερα που ο πόλεμος στη γειτονιά μας, με το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, να έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ θανάτου, μία γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και με επιθέσεις στις γειτονικές του χώρες Λίβανος, Συρία κλπ, δημιουργεί τις συνθήκες ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή με την Ελλάδα να κινδυνεύει, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης,  με άμεση εμπλοκή.   

Σήμερα που τα σύννεφα της ακροδεξιάς πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, η μνήμη και οι συνεχείς αγώνες  είναι το όπλο μας ενάντια σε όσους απειλούν να μετατρέψουν την  Ευρώπη σκοτεινή ήπειρο ξανά.

Μνήμη διαρκής και ζωντανή. 

Ποτέ πια φασισμός. Ποτέ πια πόλεμος.

Ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη για όλους τους λαούς

Η Νέα Αριστερά αγωνίζεται για το σκοπό αυτό. Ο λαός έχει το λόγο.

Η Νέα Αριστερά Φθιώτιδας καταθέτει σήμερα το πρωί 18 Οκτωβρίου 2024 δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του ΄Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες  των αγωνιστριών και αγωνιστών της Αντίστασης  και όλων των πατριωτών που πολέμησαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, με ισότητα, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη