Προφορικές εξετάσεις ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων: Επίλυση 45 ερωτήσεων Α & Β σειράς (ΚΟΔ)

Προφορικές εξετάσεις ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων: Επίλυση 45 ερωτήσεων Α & Β σειράς (ΚΟΔ)

Στις προφορικές εξετάσεις του 3ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων που θα λάβουν χώρα τον Νοέμβρη του 2024, θα ερωτηθείτε μεταξύ άλλων, όλες οι εκπαιδευτικές κατηγορίες ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, και ερωτήσεις από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Υπαλλήλων.

Στην ύλη σας περιλαμβάνονται διατάξεις γύρω από την ίδρυση-συγχώνευση-κατάργηση δικαστηρίων, την κατανομή οργανικών θέσεων, τις συγκροτήσεις δικαστηρίων και εισαγγελιών, τα δικαστικά συμβούλια και τις ολομέλειες, την διεύθυνση δικαστηρίων και εισαγγελιών, την εισαγγελία, τα πολιτικά-ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, τους βαθμούς ιεραρχίας-αντιστοιχίες-προβάδισμα δικαστών καθώς και Άρειο Πάγο-Ελεγκτικό Συνέδριο και Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Οι παρακάτω ερωτήσεις δόθηκαν σε εμένα από τους υποψηφίους προηγούμενων διαγωνισμών ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων κατά την διάρκεια των προφορικών τους εξετάσεων της Α και Β σειράς.

Η επίλυσή τους έγινε σε μια προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθείτε στο διάβασμά σας και να σας δοθεί με αυτόν τον τρόπο, ο «σφυγμός» των εξετάσεων δηλαδή τι θα μπορούσαν οι εξεταστές της Επιτροπής να σας θέσουν στον συγκεκριμένο κώδικα.

Θα διαπιστώσετε ότι όλα είναι από τις διατάξεις, τους ενδιαφέρει να γνωρίζετε τα βασικά αλλά τους ενδιαφέρει να γνωρίζετε και κάποιες λεπτομέρειες από τις διατάξεις.

1. Ποιος έχει την ευθύνη της τήρησης των αρχείων του δικαστηρίου;

Άρθρο 11 παρ. 3ζ) ΚΟΔ

Ο προϊστάμενος της γραμματείας, δικαστικός υπάλληλος: […] ζ) τηρεί και ενημερώνει τα βιβλία και το αρχείο στη φυσική ή ηλεκτρονική του μορφή […].

2. Ποιος διευθύνει τα δικαστήρια;

Άρθρο 17 παρ. 1 ΚΟΔ

Τα δικαστήρια διευθύνονται από: α) τον πρόεδρο του δικαστηρίου και αν οι πρόεδροι είναι περισσότεροι, από τον αρχαιότερο, β) τον ειρηνοδίκη το ειρηνοδικείο και τον πταισματοδίκη το πταισματοδικείο και αν αυτοί είναι περισσότεροι, από τον αρχαιότερο.

Άρθρο 17 παρ. 2 ΚΟΔ

Τα πολιτικά και διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και τα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και Πειραιά και τα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης διευθύνονται από τριμελές συμβούλιο.

3. Ποιος εποπτεύει τη γραμματεία;

Άρθρο 11 παρ. 2 ΚΟΔ

Ο δικαστής ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία: α) προΐσταται της γραμματείας, β) εποπτεύει το έργο της και γ) δίνει τις αναγκαίες οδηγίες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της.

4. Με ποια θέματα ασχολείται η ολομέλεια του δικαστηρίου;

Άρθρο 15 παρ. 6 ΚΟΔ

Στην αρμοδιότητα της ολομέλειας υπάγονται: α) η κατάρτιση, συμπλήρωση, τροποποίηση, αντικατάσταση ή κατάργηση διατάξεων του κανονισμού του δικαστηρίου, β) η λήψη αποφάσεων για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστηρίου και απονομής της δικαιοσύνης, γ) η κατάρτιση των θερινών τμημάτων, δ) η λήψη απόφασης ή η γνωμοδότηση για όσα θέματα έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητά της από τον κανονισμό ή από ειδικές διατάξεις.

5.Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το δικαστικό έτος;

Άρθρο 12 παρ. 1 ΚΟΔ

Το δικαστικό έτος αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

6. Πότε ξεκινάνε και πότε τελειώνουν τα θερινά τμήματα;

Άρθρο 12 παρ. 2 ΚΟΔ

Τα θερινά τμήματα αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

7. Ισχύουν οι διατάξεις του κώδικα των δικαστηρίων για όλα τα δικαστήρια; Για το ΣτΕ;

Άρθρο 1 ΚΟΔ

Οι ρυθμίσεις του τμήματος αυτού διέπουν: α. Τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια (Άρειο Πάγο, εφετεία, μικτά ορκωτά, δικαστήρια ανηλίκων, πλημμελειοδικεία και πρωτοδικεία), β. τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (εφετεία και πρωτοδικεία) και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των δικαστηρίων αυτών. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχύουν μόνο οι διατάξεις του παρόντος που ρητώς αναφέρονται σε αυτά.

8. Πως συγκροτείται το τριμελές εφετείο;

Άρθρο 4 παρ. 1ε) ΚΟΔ

Το τριμελές εφετείο (πολιτικό ή ποινικό), από πρόεδρο εφετών ή εφέτη και από δύο (2) εφέτες.

9.Τι δικάζουν τα θερινά τμήματα των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων;

Άρθρο 31 παρ. 1 ΚΟΔ

Στην περίοδο των θερινών τμημάτων τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια κατ' εξαίρεση δικάζουν α) ποινικές υποθέσεις β) υποθέσεις τις οποίες ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο χαρακτήρισε ως κατεπείγουσες, με σημείωσή του στην υποβαλλόμενη αίτηση. Ο ίδιος δικαστής μπορεί να επιτρέψει να διεξαχθεί κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων απόδειξη που δεν έχει αρχίσει, αν από την αναβολή κινδυνεύει να ματαιωθεί, γ) υποθέσεις που αφορούν: γα) ασφαλιστικά μέτρα και αναστολή εκτέλεσης, γβ) διαταγές πληρωμής και πιστωτικούς τίτλους, γγ) εργατικές διαφορές και γδ) απόδοση της χρήσης του μισθίου.

10 Αναφέρετε δύο αρμοδιότητες της Εισαγγελίας.

Άρθρο 29 ΚΟΔ

Στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπάγεται: α) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, β) η άσκηση της ποινικής δίωξης, γ) η διεύθυνση της προανάκρισης, δ) η εποπτεία και ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών αναφορικά με την πρόληψη και τη δίωξη των εγκλημάτων, δ) η εποπτεία και ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών αναφορικά με την πρόληψη και τη δίωξη των εγκλημάτων, ε) η υποβολή προτάσεων στα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, στ) η άσκηση των ένδικων μέσων, ζ) η εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων και η παροχή συνδρομής για την εκτέλεση εκτελεστών τίτλων, η) η εποπτεία και ο έλεγχος των σωφρονιστικών καταστημάτων, θ) ο έκτακτος έλεγχος των συμβολαιογράφων, των φυλάκων μεταγραφών, υποθηκών, νηολογίων, κτηματολογίων, υποθηκολογίων, πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και των ληξιάρχων και των υπαλλήλων, επιμελητών και άμισθων δικαστικών επιμελητών, […], ι) ότι άλλο ο νόμος ορίζει.

11. Τι κάνει ο προϊστάμενος της γραμματείας τα βιβλία που τηρούνται στα δικαστήρια;

Άρθρο 13 παρ. 1 ΚΟΔ

Στο αρχείο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας φυλάσσονται οι αποφάσεις, τα πρακτικά, τα βιβλία, οι δικογραφίες, τα πειστήρια και τα άλλα υπηρεσιακά έγγραφα σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 13 παρ. 3 ΚΟΔ

[…] Τα βιβλία που τηρούνται σε φυσική μορφή, πριν από τη χρήση τους πρέπει να αριθμούνται και να μονογράφονται από τον προϊστάμενο της γραμματείας. […]

12. Ποιοι μπορούν να οριστούν ανακριτές στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς;;

Άρθρο 30 παρ. 1 ΚΟΔ

[…] Ειδικά στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς ως ανακριτές ορίζονται για μία τριετία πρόεδροι πρωτοδικών ή πρωτοδίκες με πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία, στην οποία συνυπολογίζεται και η υπηρεσία αυτών ως παρέδρων πρωτοδικείου και, σε περίπτωση που δεν υπηρετούν πρωτοδίκες με την πιο πάνω υπηρεσία ή αυτοί που υπηρετούν δεν επαρκούν, ορίζονται ως ανακριτές οι κατά τον διορισμό αρχαιότεροι […].

13. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Εφετείο Αθηνών ποιος αποφασίζει για την αναστολή λειτουργίας του Εφετείου;

Άρθρο 22 παρ. 2 ΚΟΔ

Αν, για λόγους ανωτέρας βίας, καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία ενός δικαστηρίου ή μιας εισαγγελίας, ο δικαστικός λειτουργός που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης, σταθμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποφασίζει την αναστολή μέρους ή του συνόλου των εργασιών του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί […].

14. Απουσιάζει ο γραμματέας του δικαστηρίου, επίσης, και ο αναπληρωτής του, ποιος τον αντικαθιστά σε αυτήν την περίπτωση;

Άρθρο 11 παρ. 5 ΚΟΔ

Αν δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση του γραμματέα από υπάλληλο του ίδιου δικαστηρίου ή της ίδιας εισαγγελίας, αναπληρώνεται, ύστερα από παραγγελία του δικαστή ή του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή του εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία, από γραμματέα α) του πρωτοδικείου, για τα ειρηνοδικεία και πταισματοδικεία της περιφέρειας του πρωτοδικείου, β) του εφετείου, για τα πρωτοδικεία της περιφέρειάς του, γ) του διοικητικού εφετείου, για τα διοικητικά πρωτοδικεία της περιφέρειάς του, δ) της εισαγγελίας εφετών, για τις εισαγγελίες της περιφέρειας του εφετείου.

15. Πως ιδρύεται ένα διοικητικό πρωτοδικείο; Τι χρειάζεται επιπλέον με το προεδρικό διάταγμα;

Άρθρο 2 παρ. 1 ΚΟΔ

Η ίδρυση, η συγχώνευση και η κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων […] γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίστοιχα. […] Ειδικώς, αν το ως άνω προεδρικό διάταγμα αφορά πρωτοδικείο ή διοικητικό πρωτοδικείο, απαιτείται, επιπλέον, απλή γνώμη της Ολομέλειας του εφετείου ή του διοικητικού εφετείου της περιφέρειάς του.

16. Ποια ορίζεται ως μεταβατική έδρα ενός εφετείου;

Άρθρο 2 παρ. 2γ) ΚΟΔ

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της παρ. 1 δύναται να οριστεί ως μεταβατική έδρα, έως ότου εκλείψει η αναγκαιότητα ορισμού μεταβατικών εδρών: […] γ) εφετείου, η έδρα πρωτοδικείου της περιφέρειάς του […].

17. Μετέχει η γραμματέας στη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου; Στη διάσκεψη μετέχει;

Άρθρο 8 παρ. 1 ΚΟΔ

Για τη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου απαιτείται η παρουσία του γραμματέα του, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ή κωλύεται ο γραμματέας καθώς και ο νόμιμος αναπληρωτής του, καθήκοντα γραμματέα ανατίθενται σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 11.

Άρθρο 8 παρ. 2 ΚΟΔ

Στις διασκέψεις του δικαστηρίου δεν μετέχει ο γραμματέας, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά ή το δικαστήριο κρίνει αναγκαία την παρουσία του.

Άρθρο 11 παρ. 4 ΚΟΔ

Αν δεν υπάρχει γραμματέας ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ή κωλύεται, ο αναπληρωτής του στη διεύθυνση των υπηρεσιών της γραμματείας ορίζεται από τον δικαστή ή τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 146 του Κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων (ν.4798/2021, Α' 68).

Άρθρο 11 παρ. 5 ΚΟΔ

Αν δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση του γραμματέα από υπάλληλο του ίδιου δικαστηρίου ή της ίδιας εισαγγελίας, αναπληρώνεται, ύστερα από παραγγελία του δικαστή ή του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή του εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία, από γραμματέα α) του πρωτοδικείου, για τα ειρηνοδικεία και πταισματοδικεία της περιφέρειας του πρωτοδικείου, β) του εφετείου, για τα πρωτοδικεία της περιφέρειάς του, γ) του διοικητικού εφετείου, για τα διοικητικά πρωτοδικεία της περιφέρειάς του, δ) της εισαγγελίας εφετών, για τις εισαγγελίες της περιφέρειας του εφετείου.

18. Ποιος αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου;

Άρθρο 27 παρ. 1 ΚΟΔ

Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου δικάζει σε τμήματα και σε Ολομέλεια. Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον πρόεδρο του και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες. Η Ολομέλεια συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και από το ήμισυ τουλάχιστον των λοιπών μελών του Αρείου Πάγου (πλήρης Ολομέλεια).

19. Ποιος αναπληρώνει τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Άρθρο 27 παρ. 6 ΚΟΔ

Αν δεν υπάρχει, κωλύεται ή είναι απών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναπληρώνεται από αντιεισαγγελέα κατά τη σειρά της αρχαιότητάς του.

20. Τι νοείται ως δικαστικό γραφείο τηλεματικής;

Άρθρο 2 παρ. 3 ΚΟΔ

Ως δικαστικό γραφείο τηλεματικής νοείται ο απομακρυσμένος τόπος, ο οποίος λειτουργεί ως υπηρεσία του δικαστηρίου, με το οποίο συνδέεται με τη χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης, για τη διεξαγωγή τηλεματικών συνεδριάσεων […]

21. Ποια η έκταση εφαρμογής του Ν.4938/2022 (ΚΟΔ);

Άρθρο 1 ΚΟΔ

Οι ρυθμίσεις του τμήματος αυτού διέπουν: α. Τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια (Άρειο Πάγο, εφετεία, μικτά ορκωτά, δικαστήρια ανηλίκων, πλημμελειοδικεία και πρωτοδικεία), β. τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (εφετεία και πρωτοδικεία) και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των δικαστηρίων αυτών. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχύουν μόνο οι διατάξεις του παρόντος που ρητώς αναφέρονται σε αυτά.

22. Ποιος κατανέμει τους ειρηνοδίκες;

Άρθρο 7 παρ. 1 ΚΟΔ

Ο πρόεδρος πρωτοδικών που διευθύνει το πρωτοδικείο, ρυθμίζει με πράξη του την υπηρεσία όλων των ειρηνοδικών της περιφέρειάς του και την κατανέμει ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Για να αντιμετωπισθούν επείγοντα θέματα, ο πρόεδρος πρωτοδικών ορίζει, κατά περίπτωση, ειρηνοδίκη υπηρεσίας για τα κατά τόπους ειρηνοδικεία.

23. Από ποιους αποτελείται το τριμελές συμβούλιο στον ΚΟΔ;

Άρθρο 17 παρ. 3 ΚΟΔ

Το συμβούλιο αποτελείται: α) για τα πολιτικά και διοικητικά Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά από έναν (1) πρόεδρο εφετών ως πρόεδρο και δύο (2) εφέτες ως μέλη, β) για τα πολιτικά και διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ως πρόεδρο και δύο (2) πρωτοδίκες ως μέλη και γ) για τα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από έναν (1) ειρηνοδίκη Α' Τάξης ως πρόεδρο και δύο (2) ειρηνοδίκες ως μέλη.

24. Πως καλύπτονται οι ανάγκες των δικαστηρίων σε προσωπικό;

Άρθρο 3 παρ. 2 ΚΟΔ

Η κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων και τη δικαστηριακή τους κίνηση, των δικαστικών λειτουργών με προεδρικό διάταγμα και των δικαστικών υπαλλήλων με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδονται αντιστοίχως κάθε δύο (2) έτη, τον μήνα Ιούνιο ή εκτάκτως σε περίπτωση αύξησης των θέσεων.

25. Πως αναπληρώνονται οι δικαστές;

Άρθρο 5 παρ. 1 ΚΟΔ

Αν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται οι δικαστές, αναπληρώνονται, κατά σειρά αρχαιότητας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, ως εξής:

Α. Στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια:

α) ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από τους αντιπροέδρους, β) οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου από αρεοπαγίτη του τμήματος τους, γ) ο πρόεδρος πολυμελούς δικαστηρίου, από άλλο δικαστή της ίδιας σύνθεσης ή του ίδιου δικαστηρίου, δ) ένας (1) μόνο πρωτοδίκης πολυμελούς πρωτοδικείου ή τριμελούς πλημμελειοδικείου, από πάρεδρο ή ειρηνοδίκη ή πταισματοδίκη της περιφέρειάς του, ε) ο ειρηνοδίκης που υπηρετεί στο ειρηνοδικείο ή πταισματοδικείο, από άλλον ειρηνοδίκη, ο οποίος ορίζεται από τον πρόεδρο του πολυμελούς πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου υπάγονται τα δικαστήρια στα οποία ανέκυψε η ανάγκη αναπλήρωσης.

Β. Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια:

α) ο πρόεδρος πολυμελούς δικαστηρίου, από άλλο δικαστή του ίδιου δικαστηρίου, β) ο εφέτης, από άλλον εφέτη του ίδιου δικαστηρίου, γ) ένας (1) μόνο πρωτοδίκης τριμελούς πρωτοδικείου, από πάρεδρο του ίδιου δικαστηρίου.

26. Ποιος αναπληρώνει τον ανακριτή;

Άρθρο 30 παρ. 3 ΚΟΔ

Αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ή έπαψε να υπηρετεί ο ανακριτής και δεν μπορεί άλλος ανακριτής να τον αναπληρώσει, ο δικαστής ή το συμβούλιο που διευθύνει το πρωτοδικείο ορίζει ως ανακριτή έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι (6) μήνες.

Άρθρο 30 παρ. 4 ΚΟΔ

Αν συντρέχει επείγουσα ανάγκη, ανακριτικά καθήκοντα εκτελεί και ο πρόεδρος πρωτοδικών.

27. Τι δικάζουν τα θερινά τμήματα των διοικητικών δικαστηρίων;

Άρθρο 36 παρ. 1 ΚΟΔ

Κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια δικάζουν: α) υποθέσεις της αρμοδιότητάς τους που εκκρεμούν σε αυτά πάνω από έξι (6) μήνες σε αριθμό ίσο προς το ήμισυ του συνήθους των συζητούμενων κατά μήνα υποθέσεων, β) αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, γ) υποθέσεις που εισάγονται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, δ) ανακοπές κατά διοικητικής εκτέλεσης, ε) υποθέσεις, τις οποίες ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο κρίνει ως κατεπείγουσες.

28. Πως εκλέγεται ο πρόεδρος και τα μέλη των συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους;

Άρθρο 17 παρ. 4 ΚΟΔ

Ο πρόεδρος και τα μέλη των συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τις ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων, οι οποίες συνέρχονται αυτοδικαίως για τον σκοπό αυτόν ανά δύο (2) έτη την 11η πρωινή ώρα του τρίτου Σαββάτου του μηνός Σεπτεμβρίου. Αν κατά τη συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει η απαρτία που προβλέπεται στα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 4 του άρθρου 15, οι ολομέλειες συνέρχονται την ίδια ώρα του επόμενου Σάββατου και η εκλογή γίνεται από τα παρόντα κατά τη συνεδρίαση μέλη.

29. Υπό ποιους όρους εξαιρείται ο εισαγγελέας;

Άρθρο 18 παρ. 3 ΚΟΔ

[…] Οι ανωτέρω εισαγγελείς εκπίπτουν από τη θέση τους, εάν τους επιβληθεί πειθαρχική ποινή βαρύτερη της επίπληξης […].

30. Από ποιους αποτελούνται οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου;

Άρθρο 27 παρ. 1 ΚΟΔ

Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου δικάζει σε τμήματα και σε Ολομέλεια. Κάθε τμήμα αποτελείται από τον πρόεδρο του και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες. Η Ολομέλεια συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και από το ήμισυ τουλάχιστον των λοιπών μελών του Αρείου Πάγου (πλήρης Ολομέλεια).

Άρθρο 27 παρ. 2 ΚΟΔ

Όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικάζει πολιτικές ή ποινικές υποθέσεις, αποτελείται από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εναλλάξ, κατά δικάσιμο, από τους αντιπροέδρους και τους αρεοπαγίτες που κληρώνονται κατ' έτος και συνεδριάζει νομίμως με την παρουσία δεκαεπτά (17) τουλάχιστον μελών (τακτική Ολομέλεια) […].

31. Τι είναι η γραμματεία;

Άρθρο 11 παρ. 1 ΚΟΔ

Σε κάθε δικαστήριο και εισαγγελία λειτουργεί γραμματεία. Η γραμματεία αποτελεί ενιαία οργανική μονάδα και μπορεί να περιλαμβάνει γενική διεύθυνση, διευθύνσεις, τμήματα ή γραφεία. Στη γραμματεία ανήκουν οι δικαστικοί υπάλληλοι όλων των κλάδων, ειδικοτήτων και κατηγοριών, σύμφωνα με τον Κώδικα των δικαστικών Υπαλλήλων (ν.4798/2021, Α' 68).

32. Πως ορίζεται ο αριθμός και η κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων;

Άρθρο 3 παρ. 1 ΚΟΔ

Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων ορίζεται με νόμο.

Άρθρο 3 παρ. 2 ΚΟΔ

Η κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων και τη δικαστηριακή τους κίνηση, των δικαστικών λειτουργών με προεδρικό διάταγμα και των δικαστικών υπαλλήλων με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδονται αντιστοίχως κάθε δύο (2) έτη, τον μήνα Ιούνιο ή εκτάκτως σε περίπτωση αύξησης των θέσεων.

33. Ποιες οι υποχρεώσεις των αστυνομικών αρχών;

Άρθρο 10 παρ. 1 ΚΟΔ

Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται: α) να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σε αυτές, β) να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός στους.

34. Από ποιους αποτελείται η ολομέλεια του δικαστηρίου;

Άρθρο 15παρ. 1 ΚΟΔ

Η ολομέλεια του δικαστηρίου αποτελείται από όλους τους δικαστές και τους δικαστικούς παρέδρους που υπηρετούν σε αυτό. Στην ολομέλεια προεδρεύει ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου παρίσταται κατά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, συμμετέχει στη συζήτηση και αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

35. Ποιοι είναι οι λόγοι υποχρεωτικής σύγκλισης της ολομέλειας του δικαστηρίου εντός 15 ημερών;

Άρθρο 15 παρ. 2 ΚΟΔ

[…] Η σύγκληση της ολομέλειας είναι υποχρεωτική εντός δεκαπέντε (15) ημερών, όταν: α) ζητηθεί εγγράφως από το ένα τρίτο (1/3) των μελών που κατά τον χρόνο της αίτησης συμμετέχουν σε αυτήν ή, σε περίπτωση που στο δικαστήριο υπηρετούν περισσότεροι από εξήντα (60) δικαστές και δικαστικοί πάρεδροι, από είκοσι (20) τουλάχιστον μέλη της, β) ζητηθεί από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου ή τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, όταν πρόκειται για διοικητικά δικαστήρια, και η σύγκλησή της αφορά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστηρίου, γ) ασκηθεί προσφυγή από ένα (1) μέλος της εναντίον πράξης του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο, δ) ζητηθεί με απόφαση του οικείου δικηγορικού συλλόγου για θέματα που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, κατά τη συζήτηση των οποίων δικαιούται ο πρόεδρος ή εκπρόσωπος του οικείου δικηγορικού συλλόγου να παρίσταται και να συμμετέχει στη συζήτηση και αποχωρεί πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ε) ζητηθεί από τον προϊστάμενο της γραμματείας του δικαστηρίου μετά από απόφαση της υπηρεσιακής συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της […].

36. Είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις των δικαστικών συμβουλίων και των ολομελειών των δικαστηρίων;

Άρθρο 15 παρ. 8 ΚΟΔ

Οι συνεδριάσεις των δικαστικών συμβουλίων και των ολομελειών των δικαστηρίων δεν είναι δημόσιες, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά […].

37. Πότε βρίσκεται σε απαρτία η ολομέλεια των δικαστηρίων;

Άρθρο 15 παρ. 4 ΚΟΔ

Η ολομέλεια βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά κατά τον χρόνο της σύγκλησης μέλη της, όχι όμως λιγότερα από τρία (3). Αν ο αριθμός των μελών της ολομέλειας υπερβαίνει τους διακόσιους (200), αρκεί η παρουσία των εκατό (100) […].

38. Ποιος ορίζει τα δικαστικά καταστήματα;

Άρθρο 22 παρ. 1 ΚΟΔ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με απόφασή του, ορίζει τα δικαστικά καταστήματα. Τα δικαστικά καταστήματα στεγάζονται σε κτίρια, τα οποία α) διασφαλίζουν ευπρεπείς συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των δικαστηρίων και εισαγγελιών, β) παρέχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και τους πολίτες, καθώς και όλες τις αναγκαίες ευκολίες προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να μετάσχουν στη δικαιοδοτική διαδικασία και γ) διαθέτουν ειδικούς χώρους υποδοχής για τους δικηγόρους και τους διαδίκους, λειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων και επαρκείς χώρους και τα γραφεία των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων.

39. Ποιοι ασκούν εποπτεία;

Άρθρο 23 παρ. 1 ΚΟΔ

Ασκούν εποπτεία : α) ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη διοίκηση της δικαιοσύνης, β) ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και τις γραμματείες τους και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας και τις γραμματείες τους γ) ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στις εισαγγελίες όλης της χώρας και στις γραμματείες τους δ) ο Γενικός Επίτροπός της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, στα δικαστήρια αυτά και στις γραμματείες τους, ε) ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το εφετείο, στα δικαστήρια της περιφέρειας του εφετείου και τις γραμματείες τους, στ) ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία εφετών, στις εισαγγελίες και τις γραμματείες της περιφέρειάς της, ζ) ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το πρωτοδικείο, στα δικαστήρια της περιφέρειας του πρωτοδικείου και τις γραμματείες τους, η) ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία πρωτοδικών, στους ανακριτικούς υπαλλήλους, συμβολαιογράφους, φύλακες μεταγραφών, υποθηκών, κτηματολογίων, νηολογίων και υποθηκολογίων πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και στους ληξιάρχους, υπαλλήλους και επιμελητές της εισαγγελίας πρωτοδικών και τους άμισθους δικαστικούς επιμελητές.

40. Σε τι συνίσταται η εποπτεία;

Άρθρο 23 παρ. 2 ΚΟΔ

Η εποπτεία συνίσταται στην επίβλεψη και την έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

41. Πως δικάζει ο Άρειος Πάγος;

Άρθρο 27 παρ. 1 ΚΟΔ

Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου δικάζει σε τμήματα και σε Ολομέλεια […].

42. Πως λαμβάνεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου;

Άρθρο 27 παρ. 2 ΚΟΔ

[…] Η απόφαση της Ολομέλειας λαμβάνεται μετά από διάσκεψη, στην οποία αρκεί να παρίστανται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον μέλη (τακτική Ολομέλεια) ή είκοσι εννέα (29) μέλη (πλήρης Ολομέλεια) εκ των συμμετεχόντων στη συζήτηση της υπόθεσης μελών αυτής, εφόσον τα ελλείποντα μέλη έχουν αποβιώσει ή αποχωρήσει από την υπηρεσία ή συντρέχει στο πρόσωπό τους σοβαρό κώλυμα, που αναφέρεται στο πρακτικό της διάσκεψης.

43. Ποια η αποστολή της εισαγγελίας ως ανεξάρτητης δικαστικής αρχής;

Άρθρο 28 παρ. 1 ΚΟΔ

Η εισαγγελία είναι δικαστική αρχή, ανεξάρτητη από τα δικαστήρια και την εκτελεστική εξουσία.

Άρθρο 28 παρ. 2 ΚΟΔ

Δρα ενιαία και αδιαίρετα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.

44. Η εποπτεία στους δικαστικούς λειτουργούς αφορά και τις αποφάσεις τους;

Όχι.

Άρθρο 23 παρ. 2 ΚΟΔ

Η εποπτεία συνίσταται στην επίβλεψη και την έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

45. Που μπορεί να έχει μεταβατική έδρα ένα ειρηνοδικείο;

Άρθρο 2 παρ. 2α) ΚΟΔ

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της παρ. 1 δύναται να οριστεί ως μεταβατική έδρα, έως ότου εκλείψει η αναγκαιότητα ορισμού μεταβατικών εδρών: α) ειρηνοδικείου και πταισματοδικείου, η έδρα άλλου δήμου ή κοινότητας […].

#ΕΣΔΙ #ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΑΣΕΠ #ΘΕΣΕΙΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΕΡΓΑΣΙΑ #ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ_ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ #ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/cUQp5Tt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη