Ο νοροϊός προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα, όσα ξέρουμε για τα κρούσματα στα Χανιά
Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από νοροϊό έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που από χθες το βράδυ νοσηλεύονται 43 κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα.
Τα πρώτα δείγματα από τους εξειδικευμένους μοριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, υποδεικνύουν την παρουσία παθογόνου νοροϊού. Από τα 43 κρούσματα που συνέρρευσαν στο νοσοκομείο από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ανάμεσα τους είναι και 10 φοιτητές του Πολυτεχνείου.
Τα κρούσματα προέρχονται από διάφορα σημεία της πόλης, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα υπερμετάδοσης του ιού. Τα πρώτα δείγματα από τους εξειδικευμένους μοριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, υποδεικνύουν την παρουσία παθογόνου νοροϊού, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και ανθεκτικός σε απολυμαντικά μέσα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και ο ΕΟΔΥ έχουν ήδη ενημερωθεί και εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα.
Τι είναι ο νοροϊός;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.
Τα μέτρα προστασίας που συστήνει ο ΕΟΔΥ
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα:
Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά
Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά και θαλασσινά
Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) .Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/3ntAZOm
via IFTTT