Το «σούπερ» μαρούλι έχει χρυσό χρώμα και περιέχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
Ερευνητές ανακάλυψαν πως μέσω βιοτεχνολογικών μεθόδων και έκθεσης σε υψηλή ένταση φωτός, τα επίπεδα β-καροτενίου στα φύλλα του μαρουλιού μπορούν να αυξηθούν έως και 30 φορές! Μάλιστα η μαζική συσσώρευση β-καροτενίου έδωσε στα φύλλα του μαρουλιού ένα χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα.
Η ενίσχυση αυτή επετεύχθη με την ανάπτυξη νέων περιοχών αποθήκευσης του β-καροτένιου που δεν παρεμβαίνουν σε βασικές λειτουργίες όπως η φωτοσύνθεση.
Το β-καροτένιο είναι ένα από τα κύρια καροτενοειδή, χρωστικές που βρίσκονται φυσικά στα φυτά και σε άλλους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς και ωφελούν την υγεία, με αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιώντας φυτά καπνού (Nicotiana benthamiana) ως εργαστηριακό μοντέλο και μαρούλι (Lactuca sativa) ως μοντέλο καλλιέργειας, η ομάδα με επικεφαλής τον Manuel Rodríguez Concepción, ερευνητή του CSIC στο IBMCP, κατάφερε να αυξήσει την περιεκτικότητα σε β-καροτένιο στα φύλλα χωρίς να επηρεάσει αρνητικά άλλες ζωτικές διαδικασίες όπως η φωτοσύνθεση.
Τα ενδιάφεροντα αυτά ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Plant Journal.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/0e4qUti
via IFTTT