Χάρης Δούκας: «Παλεύουμε κάθε μέρα να αλλάξουμε σελίδα κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα»
Στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του Attica TV και τον Γιώργο Χουδαλάκη μίλησε χθες, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.
Αρχικά, σε ερώτηση για το αν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις θέσεις του Προέδρου και του Δημάρχου, απάντησε: «O κ. Ανδρουλάκης ήταν Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και δεν θυμάμαι να έγινε τόση μεγάλη συζήτηση. Φαντάζομαι Βρυξέλλες - Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο μακριά από Χαριλάου Τρικούπη - πλατεία Κοτζιά. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που ήταν υποψήφιοι, όπως ο κ. Καμίνης και ο κ. Τζιτζικώστας και λέγαμε τότε είναι πολύ σημαντικό που στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών μπαίνουμε και εμείς σε αυτήν τη λογική και πως υπάρχει και αυτή η διαδρομή. Μπορεί δηλαδή ένας Δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης να είναι υποψήφιοι πρόεδροι και πρόεδροι, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Τι σημαίνει όμως ευρωπαϊκό κεκτημένο; Σημαίνει ότι είναι 2 ρόλοι που δεν είναι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί. Γιατί το τοπικό συνδέεται με το εθνικό και γιατί πραγματικά αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί, συγκεντρώνοντας ένας άνθρωπος, όλους τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και την δύναμη και μπορεί να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να εφαρμόζει, αυτή η επιλογή υπάρχει και είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όποιος το πιστεύει αυτό μπορεί να τον ξαναψηφίσει. Αν κάποιος πιστεύει στην αποκέντρωση, στη λειτουργία της συμμετοχής, της ενότητας, της συνεργασίας, και στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ομάδες και να έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη, τότε πιστεύει στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προσπαθώ και εγώ να παρουσιάσω».
Αναφερθείς στους χαρακτηρισμούς «Ερντογάν» και «ευνοούμενος» του κ. Ανδρουλάκη, σχολίασε: «Με ρώτησαν πολλές φορές αν υπάρχουν άλλα παραδείγματα στην Ευρώπη που ήταν δήμαρχοι, υποψήφιοι πρόεδροι, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και είπα κάποια πολύ γνωστά ονόματα που ξέρει ο κόσμος, που τα έχει ακούσει, που είναι σημαντικές προσωπικότητες, χωρίς να θέλω να πω ότι σχετίζομαι με αυτές. Όμως το σχόλιο του κ. Ανδρουλάκη, νομίζω ότι το ύφος και ο τρόπος, ήταν ειρωνικός σχετικά με τον Ερντογάν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να βάζει ερωτηματικά για τις δημοκρατικές μου αξίες. Δεν αρμόζει στην προσπάθεια που κάνουμε για να δείξουμε ένα άλλο παράδειγμα και ένα άλλο υπόδειγμα στον τρόπο που πολιτευόμαστε.
Η φράση «ευνοούμενος» επίσης δεν μου ταιριάζει. Ευνοούμενος γιατί; Γιατί 3 Αυγούστου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου και τέλος Αυγούστου έπρεπε να κλείσουμε τα ψηφοδέλτια για να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κατέβουμε στις εκλογές; Ευνοούμενος γιατί πάλεψα μαζί με τον Νίκο και μαζί με την αείμνηστη την Φώφη Γεννηματά σαν Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προτάξουμε την ενεργειακή δημοκρατία και να συγκρουστούμε, όπου χρειάζεται, για να μπορέσουμε να έχουμε φθηνή ενέργεια; Ευνοούμενος γιατί έδωσα μια μάχη τον Αύγουστο, όταν όλοι έλεγαν ότι είναι χαμένη; Και ότι υπάρχει ένας δεδομένος νικητής; Γι' αυτό και λέω ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ τις διατυπώσεις μας γιατί η ενότητα σφυρηλατείται με τον τρόπο που πολιτευόμαστε και για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όταν λέμε κάτι».
Για το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη ξεκαθάρισε: «Τον ξέρω πολύ καλά τον κ. Πετρουλάκη και τον σέβομαι βαθιά. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αποτελώ και πηγή έμπνευσης. Μακάρι να είμαι και στα επόμενα έργα του. Μάλιστα 2-3 φορές τον έχω πετύχει στον δρόμο και του είπα ότι είναι πολύ ευρηματικός ο τρόπος που με παρουσιάζει. Μόνο για τα κιλά…Εντάξει, μπορεί να έχω πάρει κάποια κιλά, αλλά νομίζω το παράκανε, αλλά προχωράμε».
Μιλώντας για την επόμενη μέρα των εκλογών, τόνισε: «Εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη γραμμή στρατιώτης. Με τις αρχές και τις αξίες μου, τις λέω, τις παρουσιάζω και ο κόσμος κρίνει και πάντα στρατεύομαι στην κοινή προσπάθεια. Και είναι δεδομένο νομίζω σε ό,τι με αφορά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όποια κι αν είναι η απόφαση των φίλων και των μελών. Θα είμαι πάντα εδώ, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στους αγώνες».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τον στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, «Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις», παρατήρησε: «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στίγμα. Καταλαβαίνω ότι πολλά από αυτά που λέω ενοχλούν. Και καλώς ενοχλούν. Για παράδειγμα τα θέματα που βάζω για την ενέργεια, τα θέματα που βάζω για τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και το κοινωνικό αντιστάθμισμα για πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, τα θέματα που βάζω με τις τράπεζες, που πρέπει να βοηθήσουν τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχείρηση και τη χρηματοδότηση και να μην έχουν ληστρικά επιτόκια. Και θα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην έχουμε υπερβολικά μπόνους αλλά να προσπαθούμε να διοχετεύουμε τα χρήματα στην αγορά. Και για την παιδεία, που δέχτηκα πολύ μεγάλη κριτική, γιατί έλεγα ότι το νομοσχέδιο αυτό που μετά έγινε νόμος, βάζει από την πίσω πόρτα funds. Και τώρα τελικά ακούμε ότι όντως funds είναι που αγοράζουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και δεν μπήκαν ποτέ στην ουσία να ενισχύσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας για μαθητές και καθηγητές».
Σχετικά με το αν βλέπει μελλοντική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Νομίζω ότι το βασικό που θέλουμε να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, είναι να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο, να βάλουμε μια ατζέντα από θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επόμενη μέρα, διότι η χώρα νομίζω ότι προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο. Εισρέουν δισεκατομμύρια και υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση σε πάρα πολύ λίγους. Και για όλους τους υπόλοιπους υπάρχουν vouchers, κουπόνια και passes. Και όταν μας τα δίνουν, πρέπει να χειροκροτάμε κιόλας. Aυτό πρέπει να αλλάξει.
Και για να αλλάξει πρέπει να κάνουμε τομές και ανατροπές. Aυτό δεν θα το λύσει, ούτε μια σύμπραξη κομμάτων, ούτε ένας πεφωτισμένος ηγέτης και ένα σπουδαίο πρόγραμμα, αλλά θα λυθεί, εάν το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, λειτουργήσει ξανά με όρους κινηματικούς, με συμμετοχή και συνεργασία. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και αυτή την υπέρβαση προσπαθώ να κάνω λέγοντας ότι το ΕΓΩ τελείωσε και το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά και πως, όπως στην Αθήνα παλεύουμε κάθε μέρα να αλλάξουμε σελίδα κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα».
Τέλος, σχολιάζοντας το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, τόνισε: «Με όρους κοινωνίας. Με ένα προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο θα εισάγει συγκεκριμένες τομές και ανατροπές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει, εάν εγώ θα συνεργαστώ με τον έναν και με τον άλλον. Μπορεί ένας νεοδιόριστος και ένας αναπληρωτής καθηγητής να μην πληρώνονται με 800€ και 900€ και να μην κοιμούνται σε αμάξι; Μπορεί να μη φοβάται να αρρωστήσει κάποιος, διότι αν αρρωστήσουμε καλό είναι να μην είναι Σαββατοκύριακο μιας και ο κ. Γεωργιάδης μας έχει πει ότι το Σαββατοκύριακο υπολειτουργεί το Ε.Σ.Υ; Και αν είναι καθημερινή, καλό είναι να είναι μέχρι το μεσημέρι, γιατί το απόγευμα, όπως ξέρετε, λειτουργούν απογευματινά ιατρεία και μπορεί να βγει και ένα μπλοκάκι και να πρέπει να μπει μια τιμή για την ανθρώπινη ζωή. Αλλά ποια είναι η τιμή για την ανθρώπινη ζωή; Για αυτά θέλει νομίζω, ο κόσμος μια απάντηση. Για αυτό και λέμε ότι δεν μπορεί 50 δισεκατομμύρια να έχουν δοθεί για το Ε.Σ.Υ. και να χρειάζεται να κάνουμε επίταξη γιατρών και να φοβόμαστε να αρρωστήσουμε. Δεν μπορεί να έχουν δοθεί 15 δισεκατομμύρια για την ενεργειακή ανακούφιση και να είμαστε σε μια φάση να επιλέγουμε χρώματα στα τιμολόγια, λες και είμαστε όλοι ειδικοί και ξέρουμε ακριβώς πώς κυμαίνεται χρηματιστηριακά η τιμή ενέργειας. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Δούκα.