Ελληνική Επανάσταση: Ήττα των Τούρκων στις Θερμοπύλες το 1822 με αιχμάλωτους τον Πασά της Λαμίας και της Υπάτης

Σπάνιο απόσμασμα από την εφημερίδα Allgemeine Zeitung στις 20 Αυγούστου του 1822:

Ο Μαυροκορδάτος κατευθύνεται στην Άρτα, καθώς πολλοί οπλαρχηγοί είχαν προγραμματίσει μία μεγάλη έφοδο. Με την αποχώρηση του από την Κόρινθο, ο Μαυροκορδάτος παρέδωσε την Προεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου στον Αθανάσιο Κανακάρη. 

Οι Έλληνες ετοιμάζουν επίθεση στην Πρέβεζα, από την ξηρά και την θάλασσα. Δύο χιλιάδες Σουλιώτες, υπό τον καπετάν Ζέρβα, αποβιβάστηκαν στην Ήπειρο και σύντομα κατέλαβαν τα Σύβοτα και το Φανάρι, παίρνοντας πολλούς αιχμαλώτους. 

Η Αθήνα, στις 10 Ιουνίου, παραδόθηκε στους Έλληνες και η Χαλκίδα δέχτηκε σοβαρή επίθεση. Το Πολεμικό Συμβούλιο των Ελλήνων διέταξε τον Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν στην Λιβαδειά, να επιτεθεί στην Ναύπακτο και τον στρατηγό Νόρμαν να κατευθυνθεί στην Λάρισα. 

Ο Μάρκος Μπότσαρης, μαζί με 2 χιλιάδες Μανιάτες, υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τρομοκρατεί τους Τούρκους στην Ήπειρο. 

Ο στρατηγός Νόρμαν έχασε πολλούς φιλέλληνες και τον αντισυνταγματάρχη Γκουμπερνάντ, στο Κομπότι της Άρτας. 

Ο Οθωμανικός στόλος κατευθύνεται στην Πάτρα, για να παραλάβει τον νέο Καπουδάν Πασά. 

Οι Τούρκοι ηττήθηκαν κοντά στις Θερμοπύλες, όσο ο Άρειος Πάγος βρίσκεται στην Λιχάδα της Εύβοιας και παρακολουθεί τα γεγονότα: 

Ο Χουρσίτ Πασάς εκστράτευσε 40-70 χιλιάδες άνδρες και κατευθύνθηκε εναντίον της Θεσσαλίας και του Μοριά. Όμως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε στο πλευρό του τον Υψηλάντη, τον Νόρμαν και τον Μπότσαρη. Τελικά οι Έλληνες πολεμώντας σκληρά νίκησαν και πήραν αιχμάλωτους τον Πασά της Λαμίας και της Υπάτης, ενώ ο Χουρσίτ με 4 χιλιάδες άνδρες υποχώρησε στην Λάρισα. Ο Κολοκοτρώνης σταμάτησε τον αποκλεισμό της Πάτρας.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη