Σύγχρονος και φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έλαβε μέρος στην ασιατική μεγάλη εκστρατεία του. Μετά την επάνοδο από Ινδίες και παρά τη διαταγή του Αλεξάνδρου να απολυθούν όλοι οι 50.000 Έλληνες μισθοφόροι, ο Λεωσθένης επωφελούμενος των φιλικών του δεσμών πέτυχε να τους επαναφέρει με πλοία στην Ελλάδα. Εξ αυτών οι περισσότεροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους πλην των 8.000 που βρίσκονταν ακόμη στο Ταίναρο όταν έφθασε η είδηση του θανάτου του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ., με συνέπεια την εξέγερση των κυριοτέρων πόλεων της Ελλάδος. Τότε ο Λεωσθένης, εκτελώντας εντολή των Αθηνών, ανέλαβε την αρχηγία των ελληνικών συμμαχικών δυνάμεων κατά του Αντιπάτρου και ακολούθησε ο Λαμιακός πόλεμος.
Κατά την πολιορκία της Λαμίας, σε μία γενναία έξοδο–έφοδο των Μακεδόνων ο Λεωσθένης πληγώθηκε και σε τρεις μέρες πέθανε (323 π.Χ.).
Οι Αθηναίοι, αναγνωρίζοντας τις προς την πατρίδα υπηρεσίες του, τον κήδεψαν με ιδιαίτερες τιμές ενώ τον επικήδειο λόγο (επιτάφιο) εκφώνησε ο διάσημος τότε ρήτορας και πολιτικός της Αθήνας Υπερείδης.
πηγές: el.wikipedia.org, από το αρχείο του kaliterilamia.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΘΕΜΑ:
ΙΣΤΟΡΙΑ