Σπάνια ηχογράφηση της Χορωδίας Λαμίας στο έργο του Αλέξανδρου Αινιάν ''Η Ηχώ''


     Ο ανεπανάληπτος   μαέστρος  χορωδιών και συνθέτης Αλέξανδρος Αινιάν (1910 - 1983)  καθηγητής του Εθνικού Ωδείου με τον οποίο είχα συνεργαστεί στα 1964-1965  υπήρξε  δάσκαλος δεκάδων Ελλήνων μουσικών.

      Για  τη δραστηριότητά  του  ο Αινιάν   χαρακτηρίστηκε    μάγος της   χορωδιακής αρμονίας που, δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων αδυνατεί να εκτιμήσει και να κατανοήσει (εκουσίως η ακουσίως).

      Το 1959 ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη διεύθυνση  του  Δημοτικού Ωδείου Λαμίας που  ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο διευθυντή τον μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη, πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον ελλαδικό χώρο. Τότε με τον Αινιάν αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ η Δημοτική Χορωδία Λαμίας εκείνα τα χρόνια έφτασε σε αξιοζήλευτο επίπεδο και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, την τελευταία δεκαετία το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ενισχύθηκε ηθικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση και την ποιοτική του ανάπτυξη.



     Στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας η αίθουσα Συναυλιών  φέρει  το όνομά του «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

      Η βιογραφία του μαέστρου και συνθέτη Αλέκου Αινιάν καθώς και το συνθετικό του έργο:

     Αναλυτικό λήμμα για τον Αλέξανδρο Αινιάν περιέχεται στον πρώτο τόμο του "Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής" του Τάκη Καλογερόπουλου (σελ. 82-84). Επίσης, στο περιοδικό "Τα Μουσικά", τ. 6, από τις Εκδόσεις Εξάντας υπάρχει το άρθρο του Α. Πίκουλα με τίτλο "Ο Αλέξανδρος Αινιάν και η φυσιολογία της μουσικής". Τέλος, στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται τρία έργα του: 8 Τραγούδια για Μικτή Χορωδία, "Pardon Madame" και "Τον καιρό που σωπαίνουν τ' αηδόνια" καθώς επίσης και δύο βιβλία του με τίτλους: "Φυσιολογία της μουσικής" (εκδ. Νάκας) και "Φυσιολογία της μουσικής ποιότητος" (εκδ. Ελευθερουδάκης).

    Μια αθάνατη παρουσία  του Αλέξανδρου Αινιάν έχουμε   το φινάλε της ταινίας "μπετόβεν και μπουζούκι" (1965)  που γυρίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά:  ο Αλεξανδρος Αινιάν διευθύνει τα λαϊκά τραγούδια "Καράβια Αλήτες και Η Γαρουφαλιά» .ΒΚ



πηγή: www.koutouzis.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη