«Καμπανάκι» Παγώνη για «κοξάκι» και αντιβιοτικά

unsplash

Την προσοχή των γονιών για τον ιό «κοξάκι», εφιστά η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά πολύ σημαντικές».

«Είναι περίοδος που είναι σε έξαρση ο ιός "κοξάκι" σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος)», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση».

«Οι επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

Όπως σημείωσε, «σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα.

Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν «μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό» γιατί «το «κοξάκι» μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και μένει πάνω στις επιφάνειες».

Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.

Εξάλλου, όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, συνέστησε να γίνει άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η κα Παγώνη.

Για το εμβόλιο κατά του covid-19, σύμφωνα με την ertnews, πως το επικαιροποιημένο «πιάνει όλα τα στελέχη. Eίναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση».

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επέστησε την προσοχή στο ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση αντιβιοτικών. Από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».



from Ειδήσεις και νέα σήμερα https://ift.tt/1Tntvjq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη