Πρόωρα μωρά πεθαίνουν, ακόμη έξι δημοσιογράφοι νεκροί - Μοχλός πίεσης οι όμηροι για την διεθνή κοινότητα

Πρόωρα μωρά πεθαίνουν, ακόμη έξι δημοσιογράφοι νεκροί - Μοχλός πίεσης οι όμηροι για την διεθνή κοινότητα

Επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις προς τη νότια και ανατολική Γάζα. Το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία και κατοικημένες περιοχές στη βόρεια και νότια Γάζα μέρα και νύχτα.

 

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 30 πρόωρα μωρά απομακρύνθηκαν από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του θύλακα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AP.

Ο Μεντχάτ Αμπάς, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι απομακρύνθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους στο νοσοκομείο al-Shifa να εκκενώσουν το ιατρικό συγκρότημα, αναγκάζοντας ορισμένους να φύγουν υπό την απειλή όπλων, σύμφωνα με τους γιατρούς και τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Live οι εξελίξεις στην Γάζα

{https://youtu.be/gCNeDWCI0vo}


Ισραηλινές επιδρομές σε σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα

Ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομή στα σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στην πολυτελή γειτονιά Ριμάλ της πόλης της Γάζας και έδωσαν μάχη με πράκτορες στην περιοχή, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Αναφέρουν ότι στρατιώτες της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, άρματα μάχης και μηχανικοί μάχης, με αεροπορική υποστήριξη, μάχονται τη Χαμάς στο Ριμάλ, καθώς και στη γειτονιά Σέιχ Ιτζλίν, και εργάζονται για τον εντοπισμό υποδομών της.


Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δηλώνει βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν "πολύ μικρές".

«Τα σημεία που κολλάνε είναι πιο πρακτικά και υλικοτεχνικά ... υπήρξε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Αλ Θάνι.

Εν τω μεταξύ, ο Borrell της ΕΕ δήλωσε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς θα πρέπει να επιτρέπεται να κυβερνά στη Γάζα, αλλά μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να το κάνει.


Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ζητά άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell ζήτησε "άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις" στον πόλεμο στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα δίπλα στον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο Borrell δήλωσε ότι «μια φρίκη δεν δικαιολογεί μια άλλη φρίκη" και επανέλαβε ότι "η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη διέξοδος».

«Γνωρίζω ότι μια λύση δύο κρατών θα απαιτήσει μια απίστευτη προσπάθεια όχι μόνο οικονομικά αλλά και μια πολιτική επένδυση προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κράτος. Σε αυτό το σημείο η Παλαιστινιακή Αρχή έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν αξιοπρέπεια, το Ισραήλ αξίζει ασφάλεια και οι δύο αξίζουν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια στην ίδια γη», πρόσθεσε ο Borrell.


Οι Χούτι της Υεμένης δηλώνουν ότι θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα πλοία που ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούτι της Υεμένης, που πρόσκειται στο Ιράν, Yahya Sarea, λέει ότι η ομάδα θα βάλει στο στόχαστρο όλα τα πλοία που ανήκουν ή λειτουργούν από ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν ισραηλινή σημαία, σύμφωνα με το κανάλι Telegram της ομάδας.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα τέτοιων πλοίων.


Μπορέλ: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη Λωρίδα της Γάζας

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της συνέντευξης Τύπου είναι ότι, βασικά, το Κατάρ λέει ότι επίκειται συμφωνία [για τους ομήρους].

Δεν εξαντλείται πλέον στα σημεία εμπλοκής που υπήρχαν στο παρελθόν σχετικά με τον αριθμό των ομήρων και την παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός για να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομήρων. Τώρα καταλήγει απλώς σε κάποια πολύ λογιστικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερον, η προοπτική της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει συναίνεση στον αραβικό κόσμο σχετικά με το πώς πρέπει να δούμε το μέλλον της Γάζας. Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι, μαζί με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς, είναι ανυποχώρητοι για την ανάγκη να γυρίσει το κεφάλαιο της Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΕΕ λέει επίσης ότι η ΠΑ πρέπει να επανεφευρεθεί για να αναλάβει τη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φέρει νέα πρόσωπα για να αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Μιλούν επίσης για την εισαγωγή μιας ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα, την οποία η Ιορδανία έχει απορρίψει.

Έτσι, η ΕΕ και οι Αμερικανοί αγωνίζονται να αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.


"Προφανές" ότι ο κύριος στόχος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων

Ο Abdel Hamid Siyam, καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στο Κατάρ ότι είναι "προφανές" ότι ο κύριος στόχος του Josep Borrell είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

«Έκανε τα πάντα για να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων στο Ισραήλ. Αλλά δεν είχε χρόνο να συναντήσει καμία οικογένεια Παλαιστινίων που έχουν επίσης μέλη τους στις ισραηλινές φυλακές. Δεύτερον, δεν ανέφερε τη λέξη κατάπαυση του πυρός. Ανέφερε τη λέξη "ανθρωπιστικές παύσεις", επαναλαμβάνοντας την ορολογία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Siyam στο Al Jazeera.

«Αποκάλεσε επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς "σφαγή", αλλά είπε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα είναι "σφαγή". Θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι σφαγή», δήλωσε ο Siyam.


Έξι δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι και δύο εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το παλαιστινιακό παρατηρητήριο Τύπου MADA, το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Τύπου και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera.

Ακολουθούν τα ονόματά τους:

  • Mustafa Al-Sawaf, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
  • Musab Ashour, φωτορεπόρτερ.
  • Amr Abu Hayya, μηχανικός της Al-Aqsa TV.
  • Abd Alhalim Awad, διαχειριστής που εργάζεται για την Al-Aqsa TV.

Νωρίτερα, αναφέραμε τον θάνατο δύο δημοσιογράφων στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij:

  • Sari Mansour, δημοσιογράφος του Quds news.
  • Hassouneh Salim, δημοσιογράφος του Quds news.

Η κατάσταση για τα πρόωρα μωρά της al-Shifa εξακολουθεί να είναι κρίσιμη

Μετά από 40 ημέρες ανελέητων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στη λωρίδα της Γάζας... τα πρόωρα μωρά έχουν πλέον μεταφερθεί σε νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της λωρίδας. Ασθενοφόρα στάλθηκαν για να μεταφέρουν τα 31 μωρά στα νότια νοσοκομεία - το ευρωπαϊκό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Nasser.

Αλλά δύο μωρά πέθαναν πριν προλάβουν να μεταφερθούν και να μετακινηθούν.

Η μεταφορά των μωρών έρχεται επίσης εν μέσω της μέγιστης χωρητικότητας των νοσοκομείων στο νότιο τμήμα. Οι θερμοκοιτίδες εξακολουθούν να χρειάζονται ακόμη και σε αυτά τα νοσοκομεία.

Έτσι, ακόμη και η κατάσταση στο νότο για αυτά τα μωρά είναι κρίσιμη καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.



from Ειδήσεις και νέα σήμερα https://ift.tt/rCYiJx2
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη