Κακοκαιρία Daniel: «Πολλαπλάσια καταστροφή εάν είχε χτυπήσει την Αττική»

eurokinissi

«Η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια στην Αττική» ήταν η απάντηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σε ερώτηση για το αν θα άντεχε ένα κύμα κακοκαιρίας μεγέθους Daniel.

Όπως υπογράμμισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, «η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια μεγάλη πλημμύρα βρίσκει την Αττική ως μία περιφέρεια η οποία είναι η πιο ευάλωτη στη χώρα, διότι έχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, υπερσυγκέντρωση βιομηχανικών, εμπορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, υπερσυγκέντρωση τουρισμού και άλλα πάρα πολλά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, κακής πολεοδόμησης, κακής χωροταξίας. Ααυτά θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «το "κακό", πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω. Κάναμε τεράστια λάθη σαν χώρα, σαν ηγεσίες, σαν τοπικές αυτοδιοικήσεις και σαν πολίτες ακόμα, θα έλεγα μερικές φορές.

Χτίσαμε και μπαζώσαμε ρέματα, εκτρέψαμε κοίτες ποταμών και τα βλέπουμε και τώρα αυτά, τα είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό επιβάλλει η φυσική λειτουργία, η γεωφυσική λειτουργία των φαινομένων. Η βαρύτητα και η γεωμορφολογία καθορίζουν πού θα πάει το νερό. Εάν εδώ, ήταν κοίτη ποταμού ή ρέματος και εμείς χτίσαμε και το κάναμε δρόμο, το νερό πάλι λόγω της γεωμορφολογίας και λόγω της βαρύτητας, από εκεί θα πάει. Και τότε, εφόσον έχει γίνει δρόμος θα πλημμυρίσει» εξηγεί.

«Στο ακραίο σενάριο, δεν θα είναι επαρκή τα έργα στον Κηφισό»

«Το είδαμε πολλές φορές και στο παρελθόν. Θυμίζω στην Αττική πόσες φορές είχε πλημμυρίσει ο Κηφισός, διαβάζω πρόσφατα μελέτες που λένε ότι και πάλι τα έργα που έχουν γίνει έτσι όπως έχουν γίνει για τον Κηφισό, ίσως στο ακραίο σενάριο της νεροποντής στην Αττική, δεν θα είναι επαρκές αυτό το έργο να συγκρατήσει και θα έρθουν τα νερά και θα έχουμε πλημμύρα» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια πλημμύρας που ήδη υπάρχουν από χρόνια. Δεν υποτιμώ τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους ΟΤΑ από τους μελετητές στους οποίους ανατέθηκαν αυτές οι μελέτες, αλλά θα πρέπει να τις ξαναδούμε. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Πρόσφατα ασχολήθηκα πολύ με αυτό το θέμα της Αττικής, γιατί, τυχαίνει να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Νότιο Τομέα, εκεί που εκβάλλουν τα ποτάμια, ο Κηφισός και άλλα μικρότερα.

Προχθές πλημμύρισε το μικρό ρέμα της Πικροδάφνης στον Άγιο Δημήτριο. Είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Βλέπουμε στην Αίγινα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγινα, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Θέλω να πω δηλαδή ότι τα προβλήματα υπάρχουν παντού» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφορικά με τη στατικότητα των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, όταν αποχωρήσουν τα νερά και γίνουν οι απαραίτητοι ενδελεχείς έλεγχοι, τότε θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή να εξεταστεί η στατική επάρκεια και ανθεκτικότητα και των υποδομών γενικώς, δρόμων, γεφυρών αλλά και των μεμονωμένων κατοικιών, διότι πολλές από τις κατοικίες σίγουρα έχουν ήδη υπονομευτεί από το νερό.

Όπως είπε, ιδίως εκείνες στον Θεσσαλικό κάμπο που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμικό κανονισμό, δεν έχουν, δηλαδή, σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι πολύ πιο ευάλωτες. «Αυτά είναι τα προβλήματα της αυριανής ημέρας, που πράγματι χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής» τόνισε.

«Mια οργανωμένη πολιτεία οφείλει να προετοιμάζεται με βάση τα ακραία σενάρια»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης ήταν πραγματικά ακραίο φαινόμενο, με την έννοια ότι δεν επαναλαμβάνεται συχνά. Όμως, από την άλλη μεριά, μια οργανωμένη πολιτεία οφείλει να προετοιμάζεται με βάση τα ακραία σενάρια. Όταν λέω πολιτεία, δεν εννοώ μόνο τη σημερινή, εννοώ την προχθεσινή, εννοώ την μελλοντική» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε πως εάν ληφθούν υπόψη τα μέτρια σενάρια, τότε όταν έρθουν τα ακραία σαν πραγματικότητα πλέον, «θα γκρεμίσουν όλα όσα έχουμε δημιουργήσει και θα τα πληρώσουμε πολύ χειρότερα».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως τα έργα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση το ακραίο σενάριο, επιβάλλουν μεγαλύτερο κόστος, όμως παρέπεμψε στο παράδειγμα της γέφυρας Ξηριά.

«Κοιτάξτε πόσες φορές έχει πληρωθεί αυτή η γέφυρα και πόσες άλλες θα πληρωθεί στο μέλλον και αυτή και το οποιοδήποτε άλλο τεχνικό έργο, εάν δεν πάμε σύμφωνα με το ακραίο σενάριο. Δηλαδή το κόστος που προκύπτει εν τέλει είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά εάν σχεδιάζαμε πράγματι με το ακραίο σενάριο και αυτό ισχύει για όλους τους φυσικούς κινδύνους, όχι μόνο για την πλημμύρα και για την πυρκαγιά και για τον σεισμό» κατέληξε.

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΑΤΤΙΚΗ #ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΠΑΛΑΜΑΣ


from Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/fbc98eP
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη