Το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ ζητά τη βοήθεια του κοινού

Το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ ζητά τη βοήθεια του κοινού

Οι ερευνητές ζητούν από τους πολίτες και από φορείς δεδομένα και υλικό από πρόσφατες πλημμύρες και φωτιές που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για φυσικές καταστροφές.

Το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών ΑΠΘ (ερευνητική ομάδα aiia.cvml) συντονίζει το μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ΤΕΜΑ  (Horizon Europe), που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου συστήματος που θα βοηθήσει στη διαχείριση μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως ήταν η πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε τη χώρα μας.

Ένα από τα βασικότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων (κυρίως βίντεο, εικόνων αλλά και κειμένων πχ. από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που σχετίζονται με αυτές τις φυσικές καταστροφές.

Στο εργαστήριο έχει ξεκινήσει ήδη μια μαζική συλλογή και επισημείωση τέτοιων δεδομένων, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας ΚΕΜΕΑ και με άλλους εταίρους που θα παράσχουν δορυφορικά δεδομένα, αλλά πότε τα δεδομένα δεν είναι αρκετά, ούτε καλύπτουν τόσο έντονα φαινόμενα, όπως τα τελευταία που έζησε η χώρα μας.

Για τον λόγο αυτό, και παρότι το πλημμυρικό φαινόμενο στην Θεσσαλία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι ερευνητές του εργαστηρίου καλούν πολίτες, δημόσιες, περιφερειακές ή δημοτικές αρχές, αλλά και τηλεοπτικά κανάλια, που διαθέτουν τέτοια δεδομένα (ερασιτεχνικά βίντεο/εικόνες από κινητό ή από drone ) να τα διαμοιραστούν μαζί τους.

«Τα δεδομένα, και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιστημονικός "χρυσός", γεγονός που πολλοί δεν το γνωρίζουν», σχολιάζει ο συντονιστής του έργου TEMA και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Πήτας.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου χρειάζονται ειδικότερα υλικό από τις πιο πρόσφατες καταστροφές (πυρκαγιά στον Έβρο, πλημμύρες Θεσσαλίας)-κυρίως εναέρια βίντεο/εικόνες από κινητό ή από κάμερα (επίγεια, ιδίως από ψηλό σημείο λήψης)-από μέτωπα πυρκαγιών, από καμένες εκτάσεις (μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς) και καμένες υποδομές και περιουσίες (πχ, κτίρια, αυτοκίνητα, γέφυρες), από πλημμυρισμένες περιοχές (αγροτικές ή αστικές), από ορμητικές πλημμύρες και από οχήματα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να έχουν παρασυρθεί και από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η πλημμύρα σε κάποιες περιοχές (π.χ., γέφυρες, κτίρια, άλλες υποδομές, αυτοκίνητα, ζώα).

«Τα δεδομένα αυτά  θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για φυσικές καταστροφές και θα διαμοιραστούν δωρεάν με την διεθνή επιστημονική κοινότητα για σχετικές έρευνες», διευκρινίζει ο καθηγητής Πήτας.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου, θα γίνει προσπάθεια προστασίας προσωπικών δεδομένων (π.χ., ανωνυμοποίηση εικόνων προσώπου).

Η αποστολή δεδομένων σημαίνει ότι οι αποστέλλοντες συναινούν στην παραπάνω χρήση. Αν υπάρχουν θέματα δικαιωμάτων από επαγγελματικούς φορείς (π.χ. τηλεοπτικά κανάλια), να αναφερθεί κατά την αποστολή τους, ώστε να γίνει ο κατάλληλος χειρισμός.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα δεδομένα τους απευθείας στο: georgebouchagiar@csd.auth.gr ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ: 2310-996361

#ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ #ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ #ΑΠΘ #ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΕΡΕΥΝΑ


from Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/TviXpdz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη