Το ΣτΕ «συμφωνεί» με την πριμοδότηση διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Το ΣτΕ «συμφωνεί» με την πριμοδότηση διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Ορθώς ισχύει ειδική πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών, προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο, δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, αξιοκρατίας και ορθολογικής οργάνωσης της εκπαίδευσης.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ασχολήθηκε με το θέμα, μετά από προσφυγή τελειόφοιτου του Λυκείου που έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, με το νέο σύστημα του νόμου 4186/2013 για την εισαγωγή του στις Ιατρικές Σχολές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1537/2023 απόφασή της (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη) έκρινε ότι η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, «δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Σ), της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ), καθώς και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως (άρθρο 16 Σ), σε συνδυασμό και με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού».

#ΣΤΕ #ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ_ΤΗΣ_ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ #ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ #ΠΡΙΜ #ΑΘΛΗΤΕΣ


from Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/3DEh6su
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη