Mε τις τιμές των τροφίμων να τρέχουν με διψήφια ποσοστά και τον Αύγουστο, η ακρίβεια είναι παρούσα και «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών. «Στον θεό» η παραδοσιακή ελληνική τυρόπιτα.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,7% από 2,5% τον Ιούλιο. Οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα λάδια, όπου οι ανατιμήσεις τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ήταν στο 12%.
Τα υλικά είναι απλά και λίγα: τυρί φέτα, γιαούρτι, αβγά, λίγο ελαιόλαδο και φύλλο κρούστας. Τελικά, ένα ταψί τυρόπιτα κόστισε από 11,61 ευρώ έως 13,51 ευρώ. Χωρίς το φύλλο, η τιμή είναι 3 ευρώ χαμηλότερη. Η συνολική αύξηση στο κόστος σε έναν χρόνο κυμάνθηκε μεταξύ 8,20% και 12%.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκε τον Αύγουστο στα λαχανικά με 17,6% και ακολούθησαν πολλά άλλα είδη διατροφής. Στα λοιπά τρόφιμα η άνοδος ήταν 12,4%.
Στα τρόφιμα είμαστε ακριβότεροι κατά 30%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 25% από το μέσο ευρωπαϊκό. Με απλά λόγια, για την ίδια ποσότητα, ο μέσος ευρωπαίος θα πληρώσει 25%-40% λιγότερα.
from Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/w8mMLAo
via IFTTT