Στην εύφορη γη της Φθιώτιδας καλλιεργούνται: σιτάρι, ελιές βαμβάκι, καπνός, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστικιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ροδακινιά).
1. ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Η ένδειξη «Κονσερβολιά Αταλάντης» Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) χρησιμοποιείται για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας κονσερβολιά που καλλιεργείται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αταλάντης.
2. ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ
Η καλλιέργεια της αμπέλου ειδικά με ποικιλίες οινοποιίας εμφανίζει αρκετά ικανοποιητική αύξηση από το 2002 και μετά, σε εφαρμογή διατάξεων Κοινοτικών Κανονισμών και Εθνικών Προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή. Παράλληλα με την αύξηση της έκτασης (περίπου 10-12%) έχουμε σημαντική βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων οίνων, λόγω χρήσης και πλέον ονομαστών και καλλιτέρων ποικιλιών οινοποιίας ελληνικών και ξένων (κυρίως Γαλλικών) και λειτουργίας μέχρι σήμερα δεκαεπτά σύγχρονων οινοποιείων, ενώ αναμένεται και η εγκατάσταση και άλλων.
3. ΡΥΖΙ
Η καλλιέργεια ρυζιού εξακολουθεί να γίνεται κύρια στην περιοχή της Ανθήλης και δευτερευόντως στη Ροδίτσα και τη Μεγάλη Βρύση.
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ
Καλλιεργείται στη περιοχή Δομοκού και για την παραλαβή και επεξεργασία του προϊόντος υπάρχουν επιχειρήσεις στη Ξυνιάδα Δομοκού και στο Περιβόλι Ξυνιάδας.
5. ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καλλιεργείται κυρίως στην Δυτική Φθιώτιδα, σε περιοχές του Δήμου Μώλου και στη Λοκρίδα. Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το «Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας», έχει χαρακτηρισθεί ως ΠΟΠ από το 1995 ενώ μόλις το 2007 ο ΑΓΡ. ΣΥΝ. ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΚΡΗΣ εντάχθηκε μετά από αίτησή του στον ΟΠΕΓΕΠ, στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ.
Έκτοτε συσκευάζει και εμπορεύεται χονδρικώς περίπου 150 τόνους ξηρού φιστικιού ετησίως (ως ΠΟΠ) σε συσκευασίας των 40 κιλών.
6. ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι HAYWARD ενώ από το 1995 έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ «ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ». Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί κανένας φορέας του προϊόντος (συν/σμος ή φυσικό πρόσωπο) στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ και πωλείται εντός και εκτός Νομού λιανικώς ή χονδρικώς.
7. ΚΕΡΑΣΙ
α. Σύνδεσμος Κερασοπαραγωγών Ν. Φθιώτιδας αριθμεί περίπου 64 μέλη που καλλιεργούν 600 στρέμματα κερασιές με τις παρακάτω ποικιλίες στην πλειοψηφία τους αρκετά πρώιμες: α) BIGARREAU BURLAT, β) BIGARREAU STARK HARDY GIANT, γ) BIGARREAU VAN, δ) ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ κ.α.. Το παραγόμενο κεράσι του συνδέσμου πιστοποιείται και διατίθεται ως προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης.
β. Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Φραντζή
Οι παραγωγοί τελευταία προσανατολίζονται στην εγκατάσταση υπερπρώιμων ποικιλιών κυρίως και δευτερευόντως αρκετά όψιμων ποικιλιών (ωρίμανση εντός του Ιουνίου).
8. ΠΑΤΑΤΑ
Καλλιεργείται ως ορεινή, αλλά κυρίως σε πεδινές εκτάσεις, διασπαρμένη σε αρκετές περιοχές στο Νομό μας (σε μικροεκτάσεις) και πωλείται από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. Ως συγκροτημένη καλλιέργεια η πατάτα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Λιβανατών αλλά με σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Σήμερα η έκτασή της εκτιμάται στα 600 στρ. περίπου (κυρίως με την ποικιλία SRUNTA), ενώ για βιομηχανική χρήση καλλιεργούνται περίπου 200 στρ.
9. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Συγκροτημένη η καλλιέργεια γίνεται στην περιοχή του Δ.Δ. Λιβανατών με την έκταση να εκτιμάται στα 1100 στρ. περίπου (κύρια ποικιλία Μπαρμπούνι) και 100 στρ. με την ποικιλία Χάνδρες.
10. ΣΙΤΗΡΑ-ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Η πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια στο Νομό Φθιώτιδας. Κυριαρχεί το σκληρό σιτάρι έναντι του κριθαριού και του μαλακού σιταριού, ενώ ο αραβόσιτος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, όσον αφορά την καλλιεργούμενη έκτασή του, λόγω των τιμών που ειδικά το 2008 ήταν πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η καλλιέργειά του. Με τα παραγόμενα προϊόντα λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν άλευρα διαφόρων τύπων.