Παπαδημητρίου στο Dnews για φράγμα στην Ουκρανία: Μακροπρόθεσμες και δυσμενείς επιδράσεις

AMNA

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους καθώς οι πλημμύρες έφτασαν στο νότο μετά την καταστροφή του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, με τους προέδρους τους να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν την ευθύνη για την καταστροφή.

Οι κάτοικοι διασχίζουν τους πλημμυρισμένους δρόμους κουβαλώντας παιδιά στους ώμους τους, σκύλους στα χέρια και αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες, ενώ οι διασώστες χρησιμοποιούν λαστιχένιες βάρκες για να ερευνήσουν περιοχές όπου τα νερά έφτασαν πάνω από το ύψος των ανθρώπων.

«Το φράγμα είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ευρύτερη περιοχή, με διάφορες χρήσεις: υδροηλεκτρική ενέργεια, άρδευση, ύδρευση, βοήθεια στη ναυσιπλοΐα στον Δνείπερο ποταμό, αλιεία στον ταμιευτήρα. Ευτυχώς δεν πρόκειται για ένα υψηλό φράγμα, γιατί τότε θα είχαμε πιο βίαιη εκτόνωση του νερού (και πολλά θύματα), αλλά για έναν ταμιευτήρα με σημαντική ποσότητα νερού, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τόσο μεγάλη περιοχή κάτω από το νερό τώρα», σχολιάζει στο Dnews ο Αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Γεωτεχνικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Αχιλλέας Παπαδημητρίου.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η κατάρρευση του φράγματος θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 εκτάρια, που θα στερηθούν την άρδευση, σε « έρημους».

Σε αυτό συμφωνεί και ο Έλληνας καθηγητής: «Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, καθώς θα υπάρξει δυσμενής επίδραση σε όλες τις έως τώρα χρήσεις του φράγματος. Η ανακατασκευή θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου ή την σαφή επικράτηση των Ουκρανών ή των Ρώσων στην περιοχή, οπότε θεωρώ ότι οι δυσμενείς επιδράσεις θα αποδειχτούν μακροπρόθεσμες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως σε κάθε τέτοιο γεγονός, συνολικά οι επιπτώσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: κοινωνικές, που περιλαμβάνουν θύματα (μάλλον όχι εδώ), μετακίνηση πληθυσμών-προσφύγων, ψυχολογικές επιπτώσεις, πίεση στο σύστημα υγείας, οικονομικές με ζημιά και σε άλλες υποδομές (δρόμους, σπίτια) και ζημία στις επιχειρήσεις-μεταποίηση-πρωτογενή τομέα, στο κόστος ανακατασκευών και στο ασφαλιστικό κόστος και φυσικά, με περιβαλλοντικές, όπως επίδραση στο οικοσύστημα του ταμιευτήρα (ψάρια, φυτά) αλλά και στα κατάντη (φυτά, καλλιέργειες, κτηνοτροφία), ρύπανση του υδροφορέα (από το διαφυγέν νερό και από ό,τι παρέσυρε), διάβρωση και μεταφορά εδάφους στα κατάντη (τμήματα ποταμού προς τις εκβολές).

#ΦΡΑΓΜΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΕΠΙΔΡΑΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/HOx5nwq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη