Με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο με τους έως και 550 αγνοούμενους στην Πύλο, ο Σάββας Κουρεπίνης - που μετέχει τα τελευταία επτά χρόνια σε επιχειρήσεις διάσωσης της «Open Arms» στην κεντρική Μεσόγειο - διερωτάται «πού είναι η δύναμη του ελληνικού Λιμενικού» και εξηγεί τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά.
Και μόνο που οι λιμενικές Αρχές είδαν υπερφορτωμένο το πλοιάριο θα έπρεπε να έχουν επιχειρήσει προκειμένουν να διασώσουν τους επιβαίνοντες, ανέφερε - μιλώντας στον Σωτήρη Μπέσκο και τον Alpha 9,89 - ο Σάββας Κουρεπίνης που, με έδρα του την Βαρκελώνη, έχει πλέον αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση ανθρώπων σε κινδύνο στη θάλασσα.
Περιγράφοντας όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί διαφορετικά στα ανοιχτά της Πύλου, εξήγησε πως «εμάς η πρώτη μας δουλειά είναι πάντα να προσεγγίσουμε το σκάφος και να δώσουμε σωσίβια». Έπειτα ξεκινά σιγά - σιγά η εκκένωση.
Θα μπορούσαν να έχουν παέι δύο ναυαγοσωστικά του Λιμενικού ή τρία. Να προσεγγίσουν από αριστερά και από δεξιά και να αρχίσουν να απομακρύνουν τον πολύ κόσμο από πάνω του. Μπορούσαν να τους έχουν δώσει σωσίβια. Μπορούσαν να έχουν κάνει χίλια πράγματα.
Απαντώντας στις αναφορές του Λιμενικού πως δεν προχώρησαν σε διάσωση «γιατί οι μετανάστες δεν ήθελαν βοήθεια», ο Σάββας Κουρεπίνης υπογράμμισε πως αυτό ισχυρίζεται και το λιμενικό της Μάλτας. «Αν ρωτήσεις όμως τους μετανάστες, σου λένε πως ήθελαν βοήθεια». Προσέθεσε, ωστόσο, πως ακόμη κι αν πράγματι δεν θέλησαν οι ίδιοι να γίνει επιχείρηση, το Λιμενικό όφειλε να επέμβει. Βάσει νόμου και μόνο που το είδαν και ήταν υπερφόρτωμενο έπρεπε να κατεβάσουν τον κόσμο.
«Στην Ελλάδα γενικά δεν δίνουν σωσίβια»
Ο έμπειρος διασώστης δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο το Λιμενικό δεν έδωσε σωσίβια στον κόσμο. «Στην Ελλάδα γενικά δεν δίνουν σωσίβια, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο».
«Εφόσον είχαν δοθεί σωσίβια και ένας - ένας βουτούσαν στον νερό, θα είχαν σωθεί όλοι», τόνισε. «Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για αυτό».
Ακούστε το ηχητικό εδώ.
from Όλες οι Ειδήσεις https://ift.tt/zIHUKw4
via IFTTT