Για «μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να δώσουν τη δική τους απάντηση στο μείζον πολιτικό ερώτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με το θέμα της φορολογίας, καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως εξηγούν, από την Κουμουνδούρου μπορεί αυτό να μην φαίνεται «διά γυμνού οφθαλμού», αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο πρόκειται για κάτι που έγινε μέσα από την επίδραση της αύξησης των τιμών στους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι διότι πλήττουν ανισοβαρώς την κοινωνία, κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όταν η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται και ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Εξού και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Που καταλήγει η αισχροκέρδεια του κράτους
Επιπλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τη ΝΔ ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου, της «κρατικής αισχροκέρδειας» δηλαδή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το επέστρεψε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass. Το αποτέλεσμα αυτής διαδικασίας ήταν να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, η οποία έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους. Άλλωστε και η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σημειώνει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη.
Ανάγκη μείωσης των συντελεστών στους έμμεσους φόρους
Και ενώ οι τιμές στην Ελλάδα αντί να πέσουν συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό (ενδεικτικό το νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες), η Κομισιόν ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων (έκτακτων μέτρων στήριξης). Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων (όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και παράλληλων εντατικών ελέγχων στην αγορά, ώστε να σπάσει η αλυσίδα τροφοδότησης της αισχροκέρδειας:
- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ. ευρώ
- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ
- Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Οι πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Πέρα από αυτά και σε αντίθεση με την «προπαγάνδα του κυβερνητικού συστήματος», ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στο πρόγραμμά του μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες στα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη:
- Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (δηλαδή, εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.
Φορολόγηση των ισχυρών
Αντί για όλα αυτά, η ΝΔ διαστρεβλώνει θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και διύλισης, κάνοντας λόγο για «φοροεπιδρομή». Ωστόσο, η φορολόγηση υπερκερδών είναι κάτι που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και όχι στην Ελλάδα, πάρα το ότι τα υπερκέρδη στην ενέργεια και διύλιση μόνο για το 2022 ήταν 6 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Ο λόγος, δε, που έγινε σε όλη την Ευρώπη έγινε προκειμένου να επιστρέψουν έσοδα στο Δημόσιο και να γίνουν κοινωνική πολιτική, δηλαδή μία αντίστροφη αναδιανομή από αυτήν που έκανε για τέσσερα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης.
Εικόνες από το μέλλον της γαλάζιας αλαζονείας
Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι αυτή η γαλάζια αναλγησία και επιθετικότητα προς την κοινωνική πλειοψηφία εκδηλώνεται σε μια σειρά από θέματα τις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα αλαζονείας στη ΝΔ, ενδεικτικά της αντίληψης που θα έχει στον τρόπο άσκησης εξουσίας στο εξής.
Πλειστηριασμοί και εξώσεις
Όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, την Παρασκευή, στα Άνω Πετράλωνα, έγινε μία νέα απόπειρα έξωσης για να να πεταχτεί από το σπίτι της μητέρα και το ανάπηρο παιδί της μετά από πλειστηριασμό. Δεν επρόκειτο για «βίλα», όπως είπε πριν λίγες μέρες αλαζονικά ο κ. Μητσοτάκης, ούτε αποδεικνύεται να είναι «ντεμοντέ» η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Εξάλλου, 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και το ιδιωτικό χρέος μόνο τα 4 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 400 δισ.! Αντιθέτως o ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο υποχρεωτικής ρύθμισης των χρεών για τα funds.
Το φιάσκο της Τράπεζας Θεμάτων
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι την ίδια αλαζονεία και επιθετικότητα προς μερίδα της κοινωνίας εκδήλωσε η ΝΔ και με αφορμή την κατάρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις τις Α' και Β' λυκείου. Και αυτό, διότι αν εξαιρέσουμε μια χλιαρή αποδοκιμασία του υποψηφίου βουλευτή της, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτήρισε «σκουλήκια, αλήτες και καθάρματα» τους εκπαιδευτικούς, ούτε τον απέσυραν από τις λίστες υποψηφίων ούτε παραδέχθηκαν το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δεν μοιάζει να ήταν τελικά η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έγινε ποτέ στη χώρα μας, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας: «... με βάση τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, αναφορές ασφάλειας και χάρτες αναφοράς τέτοιων καθημερινών περιστατικών διεθνώς, πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε κάποια εξαιρετικά αυξημένη κίνηση στοχευμένα προς την πλατφόρμα του ΙΕΠ. Επιπλέον, "η αναφερόμενη DDoS επίθεση στις 29-30/5 στην Ελλάδα δεν φαίνεται να εμφανίζεται σε διεθνείς υπηρεσίες καταγραφής παρόμοιων περιστατικών σε καθημερινή βάση"».
Σε δήλωσή της, λοιπόν, η υποψήφια βουλευτής Διάνα Βουτυράκου, ανέφερε: «Αυτή τη φορά αναμένουμε από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαφείς απαντήσεις για το τι συνέβη στην Τράπεζα Θεμάτων και φυσικά για το αν άλλα ευαίσθητα ειδικά δεδομένα των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, βρίσκονται εκτεθειμένα χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας και τα πρωτόκολλα».
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/YcBMEdJ
via IFTTT