Η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση γύρω από το ναυάγιο στην Πύλο, ζήτησε τη συμπληρωματική κατάθεση εννέα εκ των διασωθέντων μεταναστών από το αλιευτικό που βούλιαξε παίρνοντας μαζί του δεκάδες ανθρώπους.
Πιο αναλυτικά, πέντε διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί στο καμπ της Μαλακάσα επέστρεψαν στην Καλαμάτα για να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση, όπως ζήτησε η ανακρίτρια.
Το ίδιο θα γίνει και την Κυριακή με 4 ακόμα μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης της Καλαμάτας.
Φρίκη από τα βασανιστήρια στο αλιευτικό, ακόμη 18 δρομολόγια τους τελευταίους δύο μήνες
Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, fρίκη από τα βασανιστήρια και την αγριότητα του δουλεμπορικού κυκλώματος.
Την ώρα που στην Καλαμάτα συνέχιζαν να συρρέουν συγγενείς των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος και περιπολικά της ακτοφυλακής «σάρωναν» τη θάλασσα για αγνοούμενους, 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες βρέθηκαν ενώπιον των ανακριτικών αρχών την Παρασκευή με έναν από αυτόυς, μάλιστα, να ομολογεί.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαίωσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής, περιγράφοντας τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνήθηκαν ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης επιμέοντας ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση, ενώ ένας νοσηλεύεται ακόμη φρουρούμενος.
Σημειώνεται πως το Λιμενικό οδηγήθηκε στους 9 συλληφθέντες λόγω ύποπτων συμπεριφορών τους καθώς και μέσω φωτογραφιών που έδειξαν στους διασωθέντες.
Επέβαλαν την τάξη με βασανιστήρια
Ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αποκάλυψε την Παρασκευή τον ρόλο των συλληφθέντων πάνω στο αλιευτικό κατα την διάρκεια του ταξιδιου πρός την Ιταλία:
Ο καπετάνιος που σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο.
Συνδρομή της Europol ζητά η Ελλάδα
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας.
Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.
from Όλες οι Ειδήσεις https://ift.tt/DJV5e0b
via IFTTT