Ερευνητές διαπιστώνουν διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου σε παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίες οφείλονται σε αλλαγές που ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία.
Ο μικροβιόκοσμος του εντέρου αναδεικνύεται ως ένας ικανός παράγοντας να επηρεάσει την αύξηση του βάρους στην παιδική ηλικία και στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με τον Gaël Toubon από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού, ο οποίος εξέτασε δεδομένα από 512 βρέφη που συμμετείχαν σε μια μελέτη που παρακολούθησε τη ζωή 18.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη Γαλλία.
Η σύνθεση και ο όγκος των βακτηρίων του εντέρου σε νήπια ηλικίας 3,5 ετών προβλέπει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην ηλικία των 5 ετών ανεξάρτητα από το αν τα βρέφη έχουν γεννηθεί πρόωρα ή όχι, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας (17-20 Μαΐου).
Ο Toubon παρατήρησε το ΔΜΣ παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών και μελέτησε δείγματα κοπράνων παιδιών ηλικίας 3,5 για να βρει θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ στην ηλικία 5 ετών και της αναλογίας δύο τύπων βακτηρίων του εντέρου (Firmicutes προς Bacteroidetes ) που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία. Μάλιστα κατέληξε στο ότι περισσότερα εντερικά βακτήρια έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να είναι παχύσαρκο. Μεγαλύτερη αφθονία τριών κατηγοριών βακτηρίων –της ομάδας Eubacterium hallii , της ομάδας Fusicatenibacter και της ομάδας Eubacterium ventriosum– αναγνωρίστηκαν ως παράγοντας κινδύνου για υψηλότερη βαθμολογία ΔΜΣ.
Η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή τα βακτήρια στο έντερο που βοηθούν στην πέψη της τροφής, αναπτύσσονται και αλλάζουν τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής και η διακοπή της ανάπτυξής τους μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις στη μετέπειτα ζωή, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του διαβήτη τύπου 1 και της παιδικής παχυσαρκίας.
Τα ευρήματα, αναφέρουν επίσης διαφορές στα βακτήρια που αποικίζουν το έντερο σε ενήλικες που ζουν με παχυσαρκία, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου που προδιαθέτουν για παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία.
«Ο λόγος που αυτά τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το βάρος είναι επειδή ρυθμίζουν πόσο λίπος απορροφάμε», είπε ο Toubon. «Τα παιδιά με υψηλότερη αναλογία βακτηρίων Firmicutes προς Bacteroidetes, θα απορροφήσουν περισσότερες θερμίδες και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό που έχει σημασία για τη μικροχλωρίδα του εντέρου δεν είναι μόνο το ερώτημα ποια βακτήρια εμπλέκονται, αλλά και το τι κάνουν».
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι έξι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων του εντέρου είναι εξαιρετικά προγνωστικοί για τον ΔΜΣ σε ηλικία 5 ετών. Μεγαλύτερη αφθονία τριών κατηγοριών βακτηρίων (ομάδα Eubacterium hallii, Fusicatenibacter και ομάδα Eubacterium ventriosum) προσδιορίστηκε ως παράγοντας κινδύνου για υψηλότερο ΔΜΣ και ο μεγαλύτερος αριθμός τριών τύπων βακτηρίων (Eggerthella, Colidextribacter και Ruminococcaceae CAG-352) συσχετίστηκε με χαμηλότερο ΔΜΣ.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πώς μια ανισορροπία σε ξεχωριστές βακτηριακές ομάδες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών που επηρεάζουν τον κίνδυνο και την προστασία και για να κατανοήσουμε καλύτερα πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε μια ευνοϊκή για την παχυσαρκία μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, και επομένως ο σωστός χρόνος για πιθανές παρεμβάσεις».
Η υγεία του εντέρου θεωρείται σημαντικός δείκτης για την παχυσαρκία και τη γενική ευεξία. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ατόμων.
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/zvC6Iya
via IFTTT