Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, αλλά όχι και ενοχές

Unsplash

Οι παντρεμένοι που παρότι έχουν υγιείς γάμους ξενοκοιτάζουν, δεν νιώθουν τύψεις όταν απιστούν και πιστεύουν ότι η απιστία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη με άτομα που χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών 'Ashley Madison' για τη διευκόλυνση εξωσυζυγικών σχέσεων, αμφισβητεί ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την απιστία, ιδιαίτερα σχετικά με τα κίνητρα και τις εμπειρίες των άπιστων συζύγων. 

«Τις ενοχές που νιώθουν όσοι απιστούν και που βλέπουμε στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, στις τηλεοπτικές εκπομπές, στις ταινίες και τα βιβλία, δεν τις είδαμε σε αυτό το δείγμα συμμετεχόντων», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dylan Selterman, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας και Επιστημών Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος μελετά τις σχέσεις και την έλξη μεταξύ των
φύλων. 

«Η σεξουαλική και συναισθηματική ικανοποίηση των συμμετεχόντων από την απιστία ήταν υψηλή, ενώ τα συναισθήματα λύπης και η ενοχή ήταν χαμηλά. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα της απιστίας συγκριτικά με αυτό που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα» Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα τη ψυχολογία όσων αναζητούν και εμπλέκονται σε εξωσυζυγικές σχέσεις. 

Συνεργαζόμενος με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, ο Σέλτερμαν εξέτασε σχεδόν 2.000 ενεργούς χρήστες του συγκεκριμένου ιστότοπου γνωριμιών, πριν και μετά την εξωσυζυγική τους περιπέτεια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατάσταση του γάμου τους, γιατί αναζητούσανμια εξωσυζυγική περιπέτεια και για τη γενική τους ευημερία. Οι ερωτηθέντες, γενικά μεσήλικες άνδρες, ανέφεραν υψηλά επίπεδα αγάπης για τους συντρόφους τους, αλλά χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης-περίπου οι μισοί είπαν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί με τους συντρόφους τους. 

Η σεξουαλική δυσαρέσκεια ήταν το βασικό κίνητρο για μια εξωσυζυγική σχέση, ενώ άλλα κίνητρα ήταν η επιθυμία για ανεξαρτησία και για σεξουαλική ποικιλία. Τα συνήθη θεμελιώδη προβλήματα στις σχέσεις, όπως η έλλειψη αγάπης ή ο θυμός ήταν από τους λιγότερο αναφερόμενους λόγους απιστίας.

Το γεγονός ότι έχουν υπέροχους γάμους δεν κάνει τους άπιστους να μετανιώνουν, διαπίστωσε η έρευνα. Οι συμμετέχοντες γενικά ανέφεραν ότι η εξωσυζυγική σχέση τους ήταν πολύ ικανοποιητική τόσο σεξουαλικά όσο και συναισθηματικά και ότι δεν μετάνιωσαν που την είχαν.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η απιστία δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα ενός προβληματικού γάμου, είπε ο Σέλτερμαν. Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν εξωσυζυγικές σχέσεις επειδή ήθελαν να ζήσουν το όνειρο ή να βιώσουν συναρπαστικές σεξουαλικές εμπειρίες ή μερικές φορές επειδή δεν ένιωθαν ισχυρή δέσμευση προς τους συντρόφους τους, και όχι λόγω έλλειψης συναισθηματικής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι άνθρωποι έχουν ποικίλα κίνητρα για να απιστήσουν», είπε ο Σέλτερμαν. «Μερικές φορές θα απιστήσουν ακόμα κι αν οι σχέσεις τους είναι αρκετά καλές. Δεν βλέπουμε ότι οι απιστίες συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα συζυγικής ζωής ή με χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή».

Ο Σέλτερμαν ελπίζει να προχωρήσει αυτό το έργο συγκρίνοντας πληθυσμούς ατόμων που κάνουν απιστία, οι οποίοι χρησιμοποιούν και άλλους ιστότοπους γνωριμιών. «Το βασικό στοιχείο για μένα είναι ότι η διατήρηση της μονογαμίας ή της σεξουαλικής αποκλειστικότητας, ειδικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και νομίζω ότι οι άνθρωποι θεωρούν τη μονογαμία δεδομένη όταν δεσμεύονται σε έναν γάμο», είπε ο Σέλτερμαν. «Οι άνθρωποι απλώς κάνοντας σεξ με ένα άτομο για τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι η σχέση τους είναι καταδικασμένη, σημαίνει ότι η απιστία μπορεί να είναι ένα κοινό γνώρισμα των ανθρωπίνων σχέσεων». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior

#ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ #ΑΠΙΣΤΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/7EF4eTx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη