Ο λόφος του Κολωνού των Θερμοπυλών στο Καλλίδρομο Ορος |
Τα Ιμαλάια εκτείνονται περίπου 3.000 χιλιόμετρα και σηματοδοτούν την περιοχή με τα ψηλότερα βουνά και το μεγαλύτερο οροπέδιο του πλανήτη. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στην πλούσια ιστορία μας έχει αναφερθεί ένας λόφος που φτάνει τα άστρα και ξεπερνά σε «ύψος» το θαύμα των τεκτονικών πλακών της Γης. Ένα ύψωμα που ξεπερνά τα 8840μ. της Μητέρας του Σύμπαντος.
Γεωμορφολογικό σκίτσο της περιοχής των Θερμοπυλών |
Αντίγραφο του σιμωνίδειου επιγράμματος έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του Κολωνού |
Ηρώον των Θερμοπυλών με τον ανδριάντα του Λεωνίδα, απέναντι από το Καλλίδρομο Ορος και τον λόφο του Κολωνου |
Ηρώον των 700 Θεσπιών |
Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι |
Ο Ευρώτας |
Ο Ταύγετος |
Η μάχη έδειξε τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών και πως η γνώση και η έξυπνη χρήση της τοπικής γεωλογίας μπορεί να συνδράμει ακόμη και σε μικρά καθημερινά προβλήματα. Η γεωλογία έκανε την θέση στρατηγικής σημασίας, καθώς τότε το πέρασμα περιτριγυριζόταν από θάλασσα που έφθανε μέχρι τους απότομους λόφους. Μία μικρή στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την επέλαση ενός εισβολέα από τη Θεσσαλία προς το νότο.
Ωστόσο, σε αυτή την άνιση μάχη, απέναντι τους δεν είχαν μόνο τους 1.700.000 Πέρσες [σύμφωνα με τον Ηρόδοτο] αλλά και τον Εφιάλτη, έναν καλό γνώστη των μονοπατιών και της γεωμορφολογίας της περιοχής. Αυτός υπέδειξε στον Ξέρξη, την Ανοπαία Ατραπό από την οποία τα περσικά στρατεύματα μπόρεσαν να φτάσουν στα νώτα των γενναίων πολεμιστών του Λεωνίδα. Το περσικό στρατόπεδο βρισκόταν ανάμεσα στην αρχαία πολίχνη Τραχίδα(κοντά στο σημερινό χωριό Άνω Βαρδάτες) και τους ποταμούς Μέλανα και Ασωπό. Η Ανοπαία το δύσβατο μυστικό πέρασμα που ξεκινά από τον Ασωπό εξακολουθεί σήμερα να υπάρχει στο Καλλίδρομο Όρος. Την επίβλεψη αυτής της μυστικής διάβασης είχαν αναλάβει, για όσο θα διαρκούσε η μάχη, περίπου 1.000 Φωκείς τους οποίους είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας και οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, αφού δεν περίμεναν την προδοσία του Εφιάλτη.
Τελικά οι ολιγάριθμοι Έλληνες μετά από συγκλονιστική μάχη έπεσαν στον Κολωνό και οι ορδές του Ξέρξη κατόρθωσαν να περάσουν. Όμως η ιστορική πράξη τους θα μείνει χαραγμένη στον χρόνο για τις επόμενες γενιές. Μετά από 25 αιώνες, ο Κολωνός των Θερμοπυλών, παραμένει το ψηλότερο βουνό στον κόσμο- δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αγώνες της φύσης στο κτίσιμο του Έβερεστ- καθώς εξακολουθεί να εμπνέει και να εκπέμπει μηνύματα διαχρονικά που λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πάνω ακόμη και από τη ζωή τους βάζουν την αρετή, την ελευθερία και γιατί όχι την πάτρια γη.
Γεωδίφης
Πηγές
1.Βικιπαίδεια
2.Ιστοσελίδα, Δήμου Λαμιέων
3.Σεισμοτεκτονικός χάρτης Ελλάδας- ΙΓΜΕ
4.Ηροδότου Ιστορίες
πηγή; www.geodifhs.com
ΘΕΜΑ:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ