Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το σπίτι της Συκιάς, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, βρίσκεται η "Πυρά του Ηρακλέους". Φτάνει κανείς εύκολα με αυτοκίνητο δίπλα ακριβώς από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Η Μυθολογία αναφέρει πως ο Ηρακλής παντρεύτηκε την αδελφή του Μελέαγρου, την Διηάνειρα, αφού πρώτα νίκησε σε μονομαχία τον ποταμό Αχελώο στην Καλυδώνα της Αιτωλίας. Φεύγοντας από την Αιτωλία μαζί με τη νέα του γυναίκα, ο Ηρακλής αναγκάστηκε να σκοτώσει τον κένταυρο Νέσσο, όταν αυτός προσπάθησε να αρπάξει τη Διηάνειρα στο πέρασμά της από τον Εύηνο ποταμό. Ο θνήσκων Κένταυρος έδωσε στη Διηάνειρα λίγο από το αίμα του, λέγοντάς της πως, αν την απατήσει κάποτε ο Ηρακλής, θα τον ξανάφερνε κοντά της αλείφοντας τον χιτώνα του με αυτό.
Μετά από χρόνια, όταν η Δηιάνειρα υποπτεύθηκε ότι ο Ηρακλής ερωτεύθηκε την Ιόλη, άλειψε τον χιτώνα του με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Καθώς ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα καταλήφθηκε από τρομερούς πόνους και στην απόγνωσή του, συγκέντρωσε ξύλα στην κορυφή του όρους Οίτη και παρακάλεσε τον Φιλοκτήτη να ανάψει πυρά, πάνω στην οποία ανέβηκε και κάηκε. Όταν θέριεψε η πυρά που άναψε ο Φιλοκτήτης, ένα φωτεινό σύννεφο κατέβηκε από τον ουρανό και πήρε τον θνήσκοντα Ηρακλή, μεταφέροντας τον στον Όλυμπο των μακαρίων θεών. Μέχρι σήμερα, η υψηλότερη κορυφή της Οίτης ονομάζεται "Πυρά". Η Δηιάνειρα, μαθαίνοντας το γεγονός αυτό, αυτοκτόνησε.
Η "Πυρά" θεωρήθηκε από τους Αρχαίους Δωριείς σαν ο ιερότερος χώρος τους και ίχνη λατρείας εντοπίζονται από τα αρχαϊκά χρόνια. Στην περιοχή σώζονται ερείπια ορθογώνιας στοάς με κίονες δωρικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ. Διατηρούνται επίσης σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα του θριγκού και τριγλύφων, οι οποίοι ανήκουν σε πρόστυλο δωρικό ναό του 3ου αιώνα π.Χ. Νοτίως του ναού υπάρχει βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την έλευση των Ρωμαίων.
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΘΕΜΑ:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ