Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, «αν χρειαστεί».
Σε κοινή της δήλωση με τη FINMA, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τόνισε: «Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα»».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.
Η FINMA και η SNB επισημαίνουν στην κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.
Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.
Ιστορικό χαμηλό για Credit Suisse
Νωρίτερα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Credit Suisse είχε ζητήσει υποστήριξη από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Παρόμοια στήριξη φέρεται να ζήτησε και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.
Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η μετοχή της Credit Suisse, καθώς λίγο πριν το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, η τιμή της ανέκτησε μέρος των απωλειών, ανεβαίνοντας στα 1,75 ελβετικά φράγκα, από 1,56 που είχε πέσει μετά τη «βουτιά» του 30%. Οι δε απώλειες ανέρχονται στο 21,88%.
Νωρίτερα είχε φτάσει τα 1,87 ελβετικά φράγκα, μειώνοντας τις απώλεις στο 16,88%.
Το αξιοσημείωτο για τη μετοχή της συγκεκριμένης τράπεζας, είναι οι απώλειες που καταγράφει από το ξεκίνημα του 2023, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 76,82%.
Σύμφωνα με το Reuters, o μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην ελβετική τράπεζα. Ο Ammar Al Khudairy, επικεφαλής του μεγαλύτερου μετόχου του ομίλου Credit Suisse, της Saudi National Bank, δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν θα αγοράσει περισσότερες μετοχές της ελβετικής τράπεζας, επικαλούμενος λόγους του ρυθμιστικού πλαισίου.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί θα υπερβούμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα» είπε μιλώντας στο πρακτορείο.
Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είχε αγοράσει το μερίδιο αυτό έναντι 1,4 δισ. φράγκων και καταγράφει ήδη ζημιά 500 εκατ. φράγκων επί της επένδυσής της, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη, έπειτα από τη «βουτιά» που είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα με φόντο την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της.
Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έφτασαν να διαπραγματεύονται 18 φορές υψηλότερα από τα CDS της επίσης ελβετικής UBS και 9 φορές υψηλότερα από εκείνα της γερμανικής Deutsche Bank. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg «τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα με εκείνα που βλέπαμε στα cds των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους».
Την Τρίτη η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.
Η ανησυχία για την «υγεία» της Credit Suisse πυροδότησε συνθήκες πανικού και μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. O δείκτης Stoxx Banks 600 κάνει βουτιά 7%, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου. Η BNP Paribas βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 11%, ενώ η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνεται κατά περισσότερο από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Προειδοποίηση από τον Νουριέλ Ρουμπινί
Αν και η ίδια η Credit Suisse θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας πως έχει επαρκή κεφάλαια και πως δεν πρόκειται να ζητήσει κρατική βοήθεια, πολλοί φοβούνται μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση. Μεταξύ αυτών και ο Νουριέλ Ρουμπινί, που έκανε λόγο για μία «στιγμή Lehman» για την Ευρώπη. «Είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί» εξήγησε σε ανάρτησή του.
{https://twitter.com/Nouriel/status/1635982440928796677}
Κρίσιμη απόφαση από την ΕΚΤ για τα επιτόκια
Η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση: Τι θα κάνει τελικά με την πολυδιαφημισμένη αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια ανακοπής του πληθωρισμού;
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να κρίνουν εάν η αναταραχή στην αγορά μετά τις εξελίξεις στην Credit Suisse είναι τόσο άσχημη που θα εκτροχιάσει την περίφημη αύξηση των επιτοκίων. Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν επιτύχουν την αύξηση κατά μισή μονάδα - κάτι που επισήμανε για πρώτη φορά η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι ήταν «πολύ, πολύ πιθανή» και πριν από 10 ημέρες - κινδυνεύουν με δύσκολες κρίσεις στη συνέχεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. H EKT εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/zs5SfYH
via IFTTT