Με περισσότερη «προοδευτική διακυβέρνηση» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ

INTIME

Ακόμη πιο εμφατικά στη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαρρηγνύει με όλο και πιο οριστικό τρόπο τις σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Μάλιστα, αυτή η στρατηγική της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι δεν έχει μόνο μετεκλογική στόχευση, αλλά επιδιώκει και τη μεγιστοποίηση της φθοράς του πρωθυπουργού στην εναπομείνασα γαλάζια κυβερνητική περίοδο.

Συγκεκριμένα, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφεραν στο Dnews ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στον στόχο της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, με την προϋπόθεση την πρωτιά του κόμματος του στις κάλπες. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβίζεται σε μια αλαζονική στρατηγική αυτοδυναμίας, η οποία, ωστόσο, ολοένα και συρρικνώνεται ως πιθανότητα. Εκτιμούν, δηλαδή, πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως ακόμη κι αν η ΝΔ έρθει πρώτη στις εκλογές, μοιραία ο αρχηγός της θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναλαμβανόμενες εκλογές, αναιρώντας μόνος του τη στρατηγική σταθερότητας την οποία διαφημίζει.

Σφίγγει ο αντιΝΔ κλοιός πριν τις κάλπες

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ρητορική Μητσοτάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αρνητική επίδραση για τη ΝΔ και στην τρέχουσα περίοδο, καθώς ο πρωθυπουργός απομονώνεται όλο και περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα. Και αυτό, γιατί εμφανίζεται να επιχειρεί να αλώσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εκμεταλλευόμενος την υπόθεση Καϊλή, δημιουργώντας έτσι αρνητικά αντανακλαστικά στην Χαριλάου Τρικούπη, μολονότι από τη δική της πλευρά προσπαθεί διαρκώς να ισορροπήσει σε μια μετριοπαθή στάση στην πολιτική αντιπαράθεση. Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν πως, μετά τις σκληρές επιθέσεις Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί σε όλο και πιο ενιαίο και επιθετικό προς την κυβέρνηση το αντιπολιτευτικό μπλοκ δυνάμεων, κάτι που θα είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι κάτι που σε μια περίοδο βαθιάς φθοράς της κυβέρνησης αναμένουν να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορες πολιτικές «μάχες» που θα ακολουθήσουν γύρω από την ακρίβεια, τις υποκλοπές, τη διαχείριση του κοινωνικού κράτους κτλ, αρχής γενομένης με αυτή στη βουλή για τον προϋπολογισμό.

Στις Βρυξέλλες με διαφορετικό «δρομολόγιο»

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές των αρχηγών δύο μεγάλων κομμάτων έναντι του τρίτου, Νίκου Ανδρουλάκη, εκφράστηκαν με χαρακτηριστικότατο τρόπο και στις πρόσφατες δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Από τη μια μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πανικό και μικρότητα» του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι έχει καταστεί «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως «παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κα Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε κάνει αντίστοιχη αναφορά. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως η κυρία Καϊλή υπήρξε «και σκληρή πολέμια κάθε ιδέας και σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα».

Δημοσκοπική επιβεβαίωση για συνεργασίες

Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην αντίληψη των ψηφοφόρων κερδίζει έδαφος η προοπτική των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν το αφήγημα Τσίπρα για την επόμενη μέρα, έναντι της αυτοδυναμίας, την οποία προβάλει ως λύση για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, αναφέρονται στα πρόσφατα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και συγκεκριμένα τις «Τάσεις» της MRB, στις οποίες σε ποσοστό 48,6% οι πολίτες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αντί 41,6% που υποστηρίζουν τις ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Σημειώνουν, επίσης, πως το «σκορ» για το ίδιο θέμα τον Ιούλιο ήταν 44,2% - 44,4%.

Στην ίδια κατεύθυνση, σχετικά με το περίπου βέβαιο ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, το 50,9% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι του μειοψηφικού 41,8% που τάσσεται υπέρ της εκ νέου προκήρυξης εκλογών, όπως προεξοφλεί ο κ. Μητσοτάκης. Στην αντίληψη των στελεχών της Κουμουνδούρου, ένα ακόμη σημαντικό εύρημα, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, είναι πως στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το 29,6% θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 27,8% προτιμά τη ΝΔ και μάλιστα, με την εν λόγω έρευνα να έχει ολοκληρωθεί πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου QatarGate.

Τέλος, στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η ζημιά που έχει υποστεί η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με την υπόθεση Καϊλή, οδηγεί στην άρση σημαντικών εμποδίων στον δρόμο για την κυβερνητική σύμπραξη των δύο κομμάτων του προοδευτικού τόξου.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΑΣΟΚ #ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/EPwJKa9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη