Κατατέθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο που δίνει δυνατότητα για δωρεάν προληπτικές καρδιαγγειακές εξετάσεις σε ηλικίες 30 - 70 ετών.
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας.
Ωφελούμενοι, εκτός από τους πολίτες, θα είναι και οι γιατροί αφού θα αποζημιωθούν με επιπλέον χρήματα την ιατρική επίσκεψη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δηλαδή πέραν όσων προβλέπονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Εάν πχ πρόκειται για προσωπικό γιατρό θα είναι ξεχωριστή αμοιβή, όπως και για τους γιατρούς του δημοσίου ή του ΕΟΠΥΥ, που θα συνταγογραφούν τις καρδιαγγειακές εξετάσεις.
Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών κινδύνων. Η δράση αφορά στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων του προφίλ του εκάστοτε εξεταζόμενου πολίτη, απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες και πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, ηλικίας τριάντα (30) έως εβδομήντα (70) ετών που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), και αποσκοπεί αφενός στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αφετέρου στη συλλογή πληθυσμιακών δεδομένων.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [cardiovascular diseases (who.int)] είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο απ' αυτά τα νοσήματα. Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται «αιφνίδια».
Στην πραγματικότητα, όμως, η εμφάνισή τους δεν είναι και τόσο αιφνίδια, διότι έχει προηγηθεί επί πολλά χρόνια η ύπαρξη πολλών παραγόντων χωρίς καμία αντιμετώπιση. Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερα από 6.000.000 νέα κρούσματα και πάνω από 1.800.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα αυτά κοστίζουν στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από 210.000.000.000 ευρώ ετησίως (European Heart Network statistics). Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μείωση των θανάτων από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός μεν στις εξελιγμένες θεραπείες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων (φάρμακα, αγγειοπλαστικές κ.ά.) αφετέρου δε, και κατά κύριο λόγο, στην καλύτερη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.
Οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους είναι δυνατόν να υπάρξει επέμβαση, προκειμένου να ελαττωθεί σημαντικά η πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου εμφανίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό η προτεινόμενη διάταξη καθίσταται απολύτως αναγκαία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών κινδύνων, δεδομένου μάλιστα ότι απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες και πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, ηλικίας τριάντα (30) έως εβδομήντα (70) ετών, προβλέποντας τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακά κίνδυνο με ένα σετ εξετάσεων και την καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων του προφίλ του εκάστοτε εξεταζόμενου πολίτη.
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/WXuznyd
via IFTTT