Ιατρικό μπάχαλο με τον θάνατο μαθήτριας στο Νοσοκομείο Λαμίας

Σημεία και τέρατα τα οποία καταδεικνύουν το μπάχαλο που επικράτησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας στις 4 Δεκεμβρίου 2021, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 14χρονο κορίτσι από κορονοϊό, καταγγέλλονται σε μήνυση που αποκαλύπτει σήμερα το Documento και την οποία διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Τη μήνυση υπέβαλε ο καρδιολόγος και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος στρέφεται κατά του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτη Σερέτη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής Ιωάννας Γριβέα. Πρόκειται για τη γιατρό που διενήργησε την ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τον θάνατο της 14χρονης με εντολή του Σερέτη, με την οποία αποδίδονται ευθύνες μεταξύ άλλων και στον μηνυτή καρδιολόγο. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τις όποιες ευθύνες και παραθέτει στη μήνυσή του μια σειρά από γεγονότα, πράξεις και παραλείψεις συναδέλφων του κατά τη νοσηλεία της μαθήτριας στο νοσοκομείο.

Οπως καταγγέλλεται, επί σχεδόν τέσσερις ώρες το 14χρονο κορίτσι βρισκόταν «αφημένο στην τύχη του σε container εκτός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου», δίχως «παρουσία και παρακολούθηση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Κατά τον ίδιο, οι παιδίατροι του νοσοκομείου δεν αξιολόγησαν «ορθά και έγκαιρα τη σοβαρότητα του περιστατικού», με αποτέλεσμα να πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των εξετάσεων του παιδιού με καθυστέρηση.

Ανεξάρτητα δε από την τελική κρίση της Δικαιοσύνης για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού και τον επιμερισμό των όποιων ευθυνών, όσα αναφέρονται στη μήνυση του καρδιολόγου για τη μεταχείριση που είχε το συγκεκριμένο ιατρικό περιστατικό είναι ανατριχιαστικά, καθώς καταδεικνύουν εγκληματική ολιγωρία, γεγονός που αναδεικνύεται και από το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ.

Γιατροί φέρεται να καθυστέρησαν να πάνε στα επείγοντα του νοσοκομείου ώστε να προχωρήσουν στη διασωλήνωση της 14χρονης, ενώ κάποιοι από αυτούς, αν και γνώριζαν ότι είχε αδειάσει κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λαμίας, δηλαδή στο ίδιο κτίριο αλλά τρεις ορόφους πιο πάνω, ουδέποτε τη μετέφεραν.

Επί τέσσερις ώρες την άφησαν σε κοντέινερ

4 Δεκεμβρίου 2021, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Μια 14χρονη μαθήτρια μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «παρουσιάζοντας αδυναμία, καταβολή και συμπτώματα αφυδάτωσης». Τις τελευταίες ημέρες η 14χρονη έπασχε από κορονοϊό αλλά με ήπιας μορφής συμπτώματα. Εκείνη τη μέρα ωστόσο επιδεινώθηκαν. Η μαθήτρια μεταφέρθηκε στο κοντέινερ όπου εισάγονταν οι ασθενείς με Covid-19 έξω από το ΤΕΠ του νοσοκομείου Λαμίας. Τη συνόδευε η μητέρα της. Η ώρα ήταν 9.30 το πρωί. Η 14χρονη υποβάλλεται από τους ιατρούς σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στη μήνυσή του ο καρδιολόγος και διευθυντής της Ιατρικής

Υπηρεσίας, αν και το ηλεκτροκαρδιογράφημα είχε γίνει στις 10.34, εντούτοις παραδόθηκε στον ίδιο από άλλη γιατρό μόλις στις 13.15. Δηλαδή «πέντε ώρες παρά 15 λεπτά από την εισαγωγή της 14χρονης», όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του. Το ίδιο καταγγέλλει ότι συνέβη και με τις αιματολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν τρεις ώρες αφότου το νεαρό κορίτσι εισάχθηκε στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στις 12.30.

«Δεν αξιολόγησαν ορθά και έγκαιρα το περιστατικό»

Οταν ο καρδιολόγος ανέγνωσε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός δείκτης ήταν αυξημένος. Το μικροβιολογικό εργαστήριο όμως του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας «δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε για το ανησυχητικό αυτό θέμα». Στο μεταξύ είχαν ήδη περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από τη στιγμή που η 14χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οπως υποστηρίζει ο καρδιολόγος, αμέσως ζήτησε από συγκεκριμένη γιατρό να ενημερώσει τη διεύθυνση για τη «σοβαρότητα του περιστατικού». Είναι ερώτημα γιατί χρειάστηκε, όπως ο καρδιολόγος υποστηρίζει, να περάσουν σχεδόν πέντε ώρες από την εισαγωγή της μαθήτριας στο νοσοκομείο ώστε να πάρει τις εξετάσεις στα χέρια του και να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για απλή περίπτωση.

«Δεν αξιολόγησαν ορθά και έγκαιρα το περιστατικό»

Οταν ο καρδιολόγος ανέγνωσε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός δείκτης ήταν αυξημένος. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο όμως του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας «δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε για το ανησυχητικό αυτό θέμα». Στο μεταξύ, είχαν ήδη περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από τη στιγμή που η 14χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οπως υποστηρίζει ο καρδιολόγος, αμέσως ζήτησε από συγκεκριμένη γιατρό να ενημερώσει τη διεύθυνση για τη «σοβαρότητα του περιστατικού». Είναι ερώτημα γιατί χρειάστηκε, όπως ο καρδιολόγος υποστηρίζει, να περάσουν σχεδόν πέντε ώρες από την εισαγωγή της μαθήτριας στο νοσοκομείο ώστε να πάρει τις εξετάσεις στα χέρια του και να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση ασθενούς.

«Το περιστατικό δεν αξιολογήθηκε ορθά και έγκαιρα από τους παιδιάτρους. Η ασθενής από 9:30 έως και 13:15 ήταν επί της ουσίας αφημένη στην τύχη της, στο container, εκτός ΤΕΠ χωρίς παρουσία και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς παρακολούθηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» σημειώνει στη μήνυση του ο καρδιολόγος.

Το αλαλούμ όμως συνεχίζεται. Ο καρδιολόγος και μηνυτής καλεί μέσω του κέντρου τρεις φορές άλλο γιατρό του νοσοκομείου. Δεν απαντά όμως κανείς. Στη συνέχεια καλεί τον συντονιστή εφημερίας του νοσοκομείου εκείνη τη μέρα, ο οποίος βρισκόταν στη ΜΕΘ για Covid. Τα λεπτά είναι κρίσιμα. Αντί του συντονιστή εφημερίας απαντά στο τηλέφωνο η επιμελήτρια Β΄ της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας. Ο καρδιολόγος την ενημέρωσε για τη βαρύτητα του περιστατικού και επισήμανε «την αναγκαιότητα να προσέλθουν είτε εκείνη είτε ο ιατρός… να εκτιμήσουν την ασθενή ως καθ’ ύλην αρμόδιοι γιατροί και να μεριμνήσουν για την εισαγωγή της σε ΜΕΘ». Η επιμελήτρια απάντησε ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ Λαμίας». Ο καρδιολόγος ενημερώνει πως θα μεταβεί να εξετάσει τη 14χρονη και ζητεί να αναζητήσουν ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο για να μεταφερθεί το κορίτσι. Πράγματι ο καρδιολόγος εξέτασε τη μαθήτρια και έδωσε γραπτό σημείωμα σε γιατρό με οδηγίες για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις στις οποίες θα έπρεπε να προβεί. Η ώρα ήταν 13:45.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τη διασωλήνωση

Ακολούθησε νέα επικοινωνία του καρδιολόγου με αναισθησιολόγους και γιατρούς της ΜΕΘ, ζητώντας πάλι να κατέβουν και να εκτιμήσουν την ασθενή, να τη διασωληνώσουν και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή διακομιδή της στην Αθήνα ή αλλού, αφού δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη στη Λαμία.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «οι αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι του ΓΝ Λαμίας ουδέποτε εμφανίστηκαν να εξετάσουν το παιδί».

Στη συνέχεια ο καρδιολόγος επικοινώνησε και με τη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα και συνομίλησε με την αρμόδια γιατρό ενημερώνοντάς τη για την κατάσταση και τις ενέργειες που είχε κάνει, όπως και για τα αποτελέσματα της αξονικής που είχαν κάνει στο παιδί. Η γιατρός από τη ΜΕΘ Covid του Παίδων συνέστησε στον καρδιολόγο «να σταθεροποιήσουν άμεσα την ασθενή αναπνευστικά (διασωλήνωση)» και στη συνέχεια «να προβούν σε άμεση διακομιδή της στη ΜΕΘ του Παίδων όπου υπήρχε κλίνη».

Πράγματι ύστερα από λίγο γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας κατέβηκαν στο ΤΕΠ για να διασωληνώσουν τη 14χρονη. Δίχως, όπως καταγγέλλει, να καλέσουν τον ίδιο και χωρίς να διαμαρτυρηθούν για την κλινική της κατάσταση. Στη συνέχεια ο καρδιολόγος μετέβη ξανά στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Γύρω στις 14:20 με 14:30 της ίδιας ημέρας πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου γιατρός επιμελήτρια της ΜΕΘ Covid Λαμίας. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στη μήνυση ο καρδιολόγος, αυτό συνέβη με σημαντική καθυστέρηση καθώς «είχε περάσει μία ολόκληρη ώρα από την στιγμή που την είχε ενημερώσει». Λίγο μετά κατέβηκαν και οι αναισθησιολόγοι τους οποίους είχε ειδοποιήσει να εκτιμήσουν την ασθενή, «επίσης με 45 λεπτά καθυστέρηση», όπως υποστηρίζει.

Στη συνέχεια ο καταγγέλλων και μηνυτής μετέβη εσπευσμένα στην Καρδιολογική κλινική όπου φέρεται να τον κάλεσαν επειγόντως για την αντιμετώπιση περιστατικού. Στις 14:45 επικοινώνησε με γιατρό προκειμένου να μάθει τι είχε συμβεί με τη διασωλήνωση της μαθήτριας. Μέχρι και τότε το κορίτσι δεν είχε ακόμη διασωληνωθεί.

«Η απάντησή της ήταν ότι προσπαθούσαν να τη διασωληνώσουν και ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ζητηθεί παρέμβαση του καρδιολόγου για οτιδήποτε» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.

Είχε αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ αλλά δεν τη μετέφεραν

Μισή ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 15:15, ο καρδιολόγος δέχτηκε ένα σοκαριστικό τηλεφώνημα από συνάδελφό του γιατρό. Η 14χρονη είχε πάθει ανακοπή καρδιάς. Ο καρδιολόγος έσπευσε στην εντατική και προσπάθησε να επαναφέρει το παιδί στη ζωή. Επικοινώνησε και με την επιμελήτρια Covid του Παίδων ζητώντας περαιτέρω οδηγίες, ενώ παράλληλα τηλεφώνησε σε συνάδελφό του γιατρό και τον ρώτησε εάν μπορεί να πάρει τη 14χρονη στη ΜΕΘ Covid Λαμίας. Τότε ο γιατρός του είπε πως εάν η 14χρονη εμφανίσει σφυγμό και αρτηριακή πίεση, θα της κάνει εισαγωγή στη ΜΕΘ Λαμίας διότι, όπως είπε, «είχε προκύψει κρεβάτι». Ο καρδιολόγος τα έχασε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τον ενημέρωναν ότι δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη.

«Εμεινα άναυδος, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή σε κάθε σχετική ερώτησή μου τόσο ο ίδιος όσο και η γιατρός της ΜΕΘ Λαμίας με διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη. Για τον λόγο αυτό έντονα προβληματισμένος ρώτησα τον γιατρό πότε προέκυψε ελεύθερο κρεβάτι στη ΜΕΘ Covid Λαμίας αλλά δεν μου απάντησε» τονίζει στη μήνυσή του ο καρδιολόγος.

Οπως υπογραμμίζει, από τις 14:15 ο συγκεκριμένος γιατρός γνώριζε ότι είχε αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ Λαμίας, η οποία βρίσκεται τρεις ορόφους πάνω από το ΤΕΠ του νοσοκομείου. Κάτι που σύμφωνα με την καταγγελία γνώριζε και ο διοικητής του νοσοκομείου, καθώς είχε ενημερωθεί. Τελικά η 14χρονη δεν τα κατάφερε. Στις 16:15 κατέληξε μέσα στο νοσοκομείο. Δύο ώρες αφότου είχε αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου και θα μπορούσε να μεταφερθεί. Είναι άγνωστο γιατί δεν μερίμνησαν ώστε να μεταφερθεί το κορίτσι νωρίτερα αφού είχαν ενημερωθεί ότι υπήρχε διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ.

Η ΕΔΕ επιρρίπτει ευθύνες στον καρδιολόγο

Η είδηση του θανάτου της 14χρονης σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο. Η οικογένεια του κοριτσιού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να αποδοθούν τυχόν ευθύνες στους αρμοδίους για τον θάνατό της.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης Υγιειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φ. Σερέτης, ο οποίος εποπτεύει το νοσοκομείο Λαμίας, διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες ιατρών. Την ΕΔΕ διενέργησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Γριβέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΔΕ αποδίδει ευθύνες σε δύο γιατρούς, μεταξύ αυτών και ο καρδιολόγος διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ Λαμίας. Ο ίδιος ωστόσο διαφωνεί με τα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό κατέθεσε μήνυση σε βάρος τόσο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς καταμήνυσης όσο και κατά της διενεργούσας την ΕΔΕ καθηγήτριας Ι. Γριβέα για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς καταμήνυσης και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου. Στην έγκλησή του αρνείται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη αναφερόμενος σε πράξεις και παραλείψεις άλλων συναδέλφων του.

Βασίλης Καπερνάρος – Συνήγορος υπεράσπισης του καρδιολόγου: «Ηθικά και νομικά απαράδεκτη κατάσταση στο ΓΝ Λαμίας»

Η έγκληση αυτή περιλαμβάνει μόνο πραγματικά περιστατικά που αποκαλύπτουν την ηθικά και νομικά απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Αυθαιρεσία, ίντριγκα, ιδιοτέλεια, κομματική εκμετάλλευση και, το χειρότερο, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή που γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι κατασκευάζουν γελοία τερατουργήματα και τα ονομάζουν ΕΔΕ. Για την έγκληση αυτή έχει λάβει γνώση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Υγείας και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

www.documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη