Ανακαλύφθηκε υπερ-γονίδιο που εξηγεί γιατί κάποιοι δεν θα κολλήσουν ποτέ κορονοϊό

Ανακαλύφθηκε υπερ-γονίδιο που εξηγεί γιατί κάποιοι δεν θα κολλήσουν ποτέ κορονοϊό

Μερικοί άνθρωποι με «τυχερά γονίδια» ή συγκεκριμένο DNA μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη προστασία έναντι του κορονοϊού μετά από τον εμβολιασμό λέει νέα έρευνα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα υπερ-γονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον Covid-19 μετά τον εμβολιασμό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια έκδοση ενός γονιδίου HLA, γνωστής ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν ή δεν το έχουν.

Περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο αυτό σύμφωνα με το Independent.

Η αυξημένη ανοσολογική απόκριση βρέθηκε ότι προκαλείται από όλα τα κύρια εμβόλια: Pfizer, BioNTech, Oxford και AstraZeneca.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Nature Medicine και πιστεύει ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τα εμβόλια και να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Ο Δρ Alexander Mentzer, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, δήλωσε:

«Έχουμε δει μια μεγάλη ποικιλία στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στον Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου.

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές στις κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο AstraZeneca.

Βρήκαν ότι όσοι έφεραν το υπερ-γονίδιο κατέγραψαν η κατά του Covid-19 στις 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα άτομα με το γονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτοποριακή λοίμωξη – όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται από τον κοροναϊό παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Julian Knight, δήλωσε: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλινική σημασία αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και γενικότερα τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου για το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και τρόπους για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε εμβόλια για όλους».

Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι αναμνηστικές δόσεις Covid-19 γίνονται διαθέσιμες σε άνω των 50 ετών την Παρασκευή με 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία να είναι επιλέξιμοι για το φθινοπωρινό jab.

Στην πλειονότητά τους θα προσφερθεί το νεότερο δισθενές εμβόλιο που στοχεύει την αρχική παραλλαγή Covid-19 και την παραλλαγή Omicron.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Covid, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της έκθεση στον κορονοϊό, για παράδειγμα μέσω της εργασίας τους. Λένε όμως ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

"Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα εμβόλια στο μέλλον, ώστε όχι μόνο να μας εμποδίσουν από το να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια, αλλά και να μας κρατήσουν χωρίς συμπτώματα για όσο το δυνατόν περισσότερο", σημείωσε ο ΔρAlexanderMentzer, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη.

"Από αυτή τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19", σημείωσε ο καθηγητής JulianKnight.

"Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης", πρόσθεσε. "Και γενικότερα για το τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου σχετικά με το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και για να βρούμε τρόπους ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους".

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΓΟΝΙΔΙΟ #ΑΝΟΣΙΑ #ΕΜΒΟΛΙΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/hH4SXfo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη