Μια νέα wearable συσκευή υπερήχων που είναι μικρότερη και από γραμματόσημο κολλάει στο δέρμα σαν έμπλαστρο και "σαρώνει" τα εσωτερικά ανθρώπινα όργανα.
Μια φορητή συσκευή υπερήχων που συνδέεται χρησιμοποιώντας ένα ανθεκτικό, συγκολλητικό, ελαστικό υλικό επιτρέπει τη συνεχή ιατρική απεικόνιση εσωτερικών οργάνων και ιστών για ασθενείς εν κινήσει.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το έμπλαστρό τους σε πραγματικούς ανθρώπους που έκαναν τζόκινγκ και κατανάλωναν υγρά και παρακολούθησαν τις καρδιές τους να αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, το στομάχι τους να διαστέλλεται και να συρρικνώνεται καθώς έπιναν υγρά, αλλά και τους μύες τους να μεταβάλλονται κατά την άρση βαρών.
Το φορητό έμπλαστρο που δημιούργησαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) μπορεί να απεικονίσει τα αιμοφόρα αγγεία, το πεπτικό σύστημα και τα εσωτερικά όργανα έως και 48 ώρες, δίνοντας στους γιατρούς μια πιο λεπτομερή εικόνα της υγείας ενός ασθενούς συγκριτικά με τα στιγμιότυπα που παρέχονται από σαρώσεις ρουτίνας. Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης που θα αποτελέσει μια «επανάσταση».
Η απεικόνιση με υπερήχους είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ιατρικά εργαλεία για μη επεμβατική απεικόνιση μαλακών ιστών και οργάνων στο εσωτερικό του σώματος. Η συνεχής ή μακροχρόνια απεικόνιση υπερήχων για ημέρες έως μήνες θα μπορούσε να επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας ασθενών και να παρατηρούν την εξέλιξη της νόσου, καθώς και να οδηγούνται σε νέες γνώσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συμβατικές συσκευές υπερήχων απαιτούν στενή και συνεχή επαφή μεταξύ ενός ογκώδους και άκαμπτου μορφοτροπέα και του δέρματος, δυσκολεύοντας τις μακροχρόνιες εσωτερικές παρατηρήσεις, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πρέπει να κινούνται. Αν και οι συμβατές συσκευές απεικόνισης υπερήχων έχουν βελτιωμένη δυνατότητα χρήσης, εξακολουθούν να εμφανίζουν αδυναμίες όπως χαμηλή ανάλυση απεικόνισης, ασταθή ποιότητα εικόνας κατά την κίνηση του σώματος, μικρή διάρκεια απεικόνισης, κ.ά .
{https://www.youtube.com/watch?v=Kn2J8W4csNc&t=2s}
Ο νέος σχεδιασμός του έμπλαστρου που ονομάζεται «BAUS» (βιοκολλητικός υπέρηχος) διορθώνει αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Η τεχνολογία σε αυτό το έμπλαστρο συνδυάζεται με ένα ελαστικό συγκολλητικό στρώμα. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στη συσκευή να προσαρμόζεται στο δέρμα, και να αναπαράγει πιο καθαρές και ακριβείς εικόνες. Η συσκευή BAUS αποτελείται από μια λεπτή και άκαμπτη σειρά πιεζοηλεκτρικών μετατροπέων υπερήχων, η οποία συνδέεται με το δέρμα με μια ανθεκτική, απαλή και βιοσυγκολλητική υδρογέλη-ελαστομερές, η οποία επιτρέπει για περισσότερες από δυο 24ωρα ισχυρή πρόσφυση στο δέρμα διατηρώντας την ακουστική του μεταδοτικότητα, παρέχοντας συνεχή απεικόνιση διαφόρων εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, των μυών, της καρδιάς, του γαστρεντερικού σωλήνα, του διαφράγματος και των πνευμόνων.
Η ομάδα ελπίζει ότι οι συσκευές θα είναι τελικά ασύρματες και εργάζονται προς αυτόν τον στόχο, αλλά προς το παρόν, ο φορητός υπέρηχος πρέπει να συνδέεται με ιατρικά όργανα που μπορούν να μεταφράσουν τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα σε εικόνες. Μάλιστα ο καθηγητής Xuanhe Zhao, που είναι και ο επικεφαλής της έρευνας οραματίζεται τους ανθρώπους να αγοράζουν κουτιά με τα έμπλαστρα και να τα χρησιμοποιούν, με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων στα κινητά τους τηλέφωνα, για να παρακολουθούν την καρδιά, τους πνεύμονες και το πεπτικό τους σύστημα σε πρώιμα στάδια ασθένειας ή τους μυς τους κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης ή αποκατάστασης.
Ακόμη όμως και χωρίς ασύρματη έκδοση, τα έμπλαστρα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στα νοσοκομεία, λένε οι ερευνητές, παρακολουθώντας το εσωτερικό του σώματος των ασθενών ενώ εκείνοι βρίσκονται στο κρεβάτι, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια για την παρακολούθηση της καρδιακής τους δραστηριότητας.
Στο μέλλον φορητοί και προσβάσιμοι αισθητήρες υπερήχων αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές απεικονιστικές δυνατότητες, όπως η απεικόνιση της καρδιάς κατά τη διάρκεια του stress test ή η κατ' οίκον απεικόνιση πνευμόνων για έγκαιρη ανίχνευση πνευμονίας και γιατί όχι, η παρακολούθηση της ανάπτυξης εμβρύων μέσα στη μήτρα
Πηγή: ΜΙΤ
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/N6BomWM
via IFTTT