Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας: Μια κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πόλης


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» ιδρύθηκε  το 1984 στο κτήριο της οδού Αινιάνων 6-8, στο κέντρο της Λαμίας, όπου στεγάζεται επίσης το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, η Τράκειος Βιβλιοθήκη και η  Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάγεται στο Δήμο Λαμιέων και πήρε το όνομά της, τιμής ένεκεν, από το όνομα του  Λαμιώτη ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου (1904-1974).

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λαμίας περιλαμβάνει 144 έργα και σχέδια του Αλέκου Κοντόπουλου, καθώς και μία σειρά από μοναδικά κεραμικά πιάτα, ζωγραφισμένα με ακρυλικές ύλες.



Τα έργα της μόνιμης συλλογής είναι αντιπροσωπευτικά όλων των καλλιτεχνικών φάσεων από τις οποίες διήλθε ο καλλιτέχνης στην προσπάθειά του να διαμορφώσει το προσωπικό του ζωγραφικό ιδίωμα και σε αυτά εγγράφεται η πνευματική περιπέτεια ενός καλλιτέχνη ανήσυχου, που δε βολεύτηκε στις κατακτήσεις της Ακαδημαϊκής ζωγραφικής, αλλά προσπάθησε να εκφράσει το πνεύμα της εποχής του  αναζητώντας με πάθος την πνευματικότητα και την ειλικρίνεια στην τέχνη του.

Συνοπτικά, η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας περιλαμβάνει:

  • πρώιμα έργα, από την περίοδο των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (1923-1929)
  • σχέδια,  από την περίοδο της μαθητείας του στις Ακαδημίες Colarossi και Grande Chaumiere, στο Παρίσι, (1930-1934)
  • έργα διαφορετικά μεταξύ τους, που αποκαλύπτουν την επίδραση των μεταπολεμικών καλλιτεχνικών τάσεων στο έργο του Κοντόπουλου με τη ραγδαία επικράτηση του Μοντερνισμού, (1934-1950)
  • έργα και σχέδια, από την περίοδο της κατάκτησης της Αφαίρεσης, (1950 και μετά)
  • έργα και σχέδια επηρεασμένα από τη μακρόχρονη θητεία του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ως μουσειακού καλλιτέχνη, (1941-1962)


Από το 1950, ο Αλέκος Κοντόπουλος  αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους της αφαιρετικής γραφής.  Έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς τέχνης ως «ποιητής ζωγράφος» και « ζωγράφος του νέου Ουμανισμού», γιατί πασχίζει μέσα από την Τέχνη να βρει τη χαμένη ισορροπία και να οδηγηθεί ξανά στις πηγές του μαγικού, που περιέχει ο άνθρωπος στην καρδιά του, στη βαθύτερη φύση του.  Η τέχνη δεν είναι το μέσον για τη διάδοση και επιβολή θεωριών και ιδεολογιών. Είναι αξία από μόνη της και προτείνει στον άνθρωπο τη δημιουργική ρέμβη, την  παύση  της φλύαρης σκέψης μπροστά στις αισθήσεις και το μυστήριο.



Στη συνάντηση δύο επετείων, των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου (1904-1974) και των 20 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας (1984), εγκαινιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2004, η μόνιμη έκθεση έργων του Αλέκου Κοντόπουλου στην Κύρια Αίθουσα και η έκθεση σχεδίων του στη Μεσαία Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας.

Η μόνιμη έκθεση εκπληρώνει καταρχάς την ηθική και συμβατική υποχρέωση του Δήμου Λαμιέων προς τη μνήμη του καλλιτέχνη, ο οποίος αγαπούσε και τιμούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία.

Ταυτόχρονα, δίνει στην πόλη το προνόμιο να μετέχει δυναμικά στο σύγχρονο πολιτισμό, στον τομέα των εικαστικών, με αφορμή και εφαλτήριο την αξιόλογη συλλογή της μόνιμης έκθεσης, που σηματοδοτεί σταθερά  τη συνέχεια και την αλήθεια της καλλιτεχνικής αναζήτησης και έκφρασης. Οι λειτουργίες της πόλης αναζωογονούνται μέσα από αυτήν την προσφορά τέχνης  και ενδυναμώνονται προς την επίτευξη του «ευ ζην» των πολιτών, το οποίο αποτελεί την ίδια την εντελέχεια της πόλης και της ζωής σε κοινωνία.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας  διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως, η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας κ.α. Επίσης, ξεναγεί μαθητές σε οργανωμένες επισκέψεις στο χώρο της και από το Σεπτέμβριο πραγματοποιεί το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την ιστορία της τέχνης και βασισμένο στα έργα του Αλέκου Κοντόπουλου.

κείμενο: www.pinakothiki.lamia-city.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη