Το δηλητήριο των φιδιών εισέρχεται στον οργανισμό με το δήγμα (δάγκωμα) μέσω των δοντιών. Τα δόντια φέρουν κοιλότητα στο εσωτερικό τους μέσω της οποίας το δηλητήριο διοχετεύεται στο «θύμα».
Ποια τα συμπτώματα που εμφανίζει η γάτα ή ο σκύλος και τι προβλήματα υπάρχουν στην αντιμετώπιση του δαγκώματος αυτού.
Στη Ελλάδα το μοναδικό ιοβόλο (δηλητηριώδες) φίδι είναι η οχιά η οποία ανήκει στην οικογένεια Viperidae. Στη χώρα μας απαντώνται τα είδη: Κοινή οχιά, Οθωμανική οχιά, Οχιά της Μήλου, Αστρίτης ή Βουνίσια οχιά και Νανόχεντρα.
Τα δύο δόντια που φέρουν το δηλητήριο είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, βρίσκονται στην άνω γνάθο και μπορούν να περιστρέφονται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
Όταν το φίδι δεν τα χρησιμοποιεί, βρίσκονται στραμμένα προς τα πίσω και σε επαφή με την οροφή του στόματος.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το στόμα της οχιάς μπορεί να ανοίξει σχεδόν 180ο και τα δόντια στρέφονται προς τα εμπρός.
Τα σαγόνια κλείνουν με το χτύπημα του «θύματος» και ισχυροί μύες γύρω από τους ιοβόλους αδένες συσπώνται ώστε το δηλητήριό τους να περάσει στα δόντια.
Το «χτύπημα» είναι πολύ γρήγορο και στις περιπτώσεις άμυνας μοιάζει περισσότερο με τσίμπημα παρά με δάγκωμα.
Πειράματα έχουν δείξει πως τα φίδια της οικογένειας Viperidae μπορούν να αποφασίσουν πόση ποσότητα δηλητηρίου θα διοχετεύσουν στο «θύμα» τους ανάλογα με τις συνθήκες.
Στις αμυντικές επιθέσεις, το δάγκωμα μπορεί να μη συνοδεύεται από διοχέτευση δηλητηρίου. Επίσης η ποσότητα του δηλητηρίου φαίνεται πως εξαρτάται και από το μέγεθος του «θύματος».
Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση στο News4Health.gr
Posted from: this blog via Microsoft Power Automate.