Τετραήμερη εργασία: Το μεγαλύτερο «πείραμα» παγκοσμίως ξεκίνησε στη Βρετανία, ποιες χώρες ακολουθούν

Τετραήμερη εργασία: Το μεγαλύτερο «πείραμα» παγκοσμίως ξεκίνησε στη Βρετανία, ποιες χώρες ακολουθούν

Το μεγαλύτερο εργασιακό «πείραμα» στον κόσμο, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες δουλειάς για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, μπήκε από σήμερα σε (πιλοτική) εφαρμογή.

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, από ένα τοπικό εστιατόριο μέχρι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, να δουλεύουν με τετραήμερη εργασία εβδομαδιαίως, χωρίς μείωση μισθού, στο μεγαλύτερο στον κόσμο «πείραμα» του νέου τρόπου εργασίας.

Η πιλοτική δοκιμή διαρκεί έξι μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με το thinktank Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week Campaign και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Boston College.

Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο 100:80:100 (100% του μισθού για το 80% του χρόνου), με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%.

Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας 4 Day Week Global, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή του κύματος της τετραήμερης εβδομάδας: «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο σύνορο του ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο και με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα που θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ορισμένες από τις άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή «δοκιμή», παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες για το χώρο εργασίας, στέγαση, περιποίηση δέρματος, υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού για κτίρια και κατασκευές, τρόφιμα και ποτά και ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian, θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Το «πείραμα» μεταφέρεται σε Ισπανία και Σκωτία

Οι «πειραματικές» τετραήμερες εβδομάδες εργασίας, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια του πιλοτικού προγράμματος, το χαρακτήρισε «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα ρεπό, όσον αφορά το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», δήλωσε.

«Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά ότι είναι μια πολιτική με τριπλό κέρδος - βοηθά τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα εμβαθύνουν σε όλα αυτά».

#ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ_ΕΡΓΑΣΙΑ #ΠΕΙΡΑΜΑ #ΔΟΚΙΜΗ #ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΧΩΡΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OLNZ5pn
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη