Θεοδωρίδου: Μικρό το όφελος από τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό από 60 ετών και κάτω

EUROKINISSI

Στις ίδιες συστάσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού παρέμεινε η Επιτροπή Εμβολιασμού, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να τονίζει ότι το όφελος για τον υγιή γενικό πληθυσμό κάτω από τα 60 είναι μικρό. 

Στις συστάσεις που ήταν ΄΄ηδη γνωστές για την τέταρτη δόση επέμεινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με την ίδια το ΄όφελος για τον υγιή γενικό πληθυσμό από μια τέταρτη δόση δεν είναι σημαντικό και γι αυτό η σύσταση δεν είναι ισχυρή. 

Από την άλλη ξεκαθάρισε πως η πλατφόρμα για τους 30 με 59 παραμένει ανοιχτή γιατί υπάρχουν και ευάλωτες ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, παραπέμποντας τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στους προσωπικούς τους γιατρούς. 

 

Για τον εμβολιασμό ενημερώνουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

«Έχουν περάσει δύο μήνες από την τελευταία ενημέρωση, διάστημα στο οποίο μπορεί να προκύψουν σημαντικές μεταβολές. Στις 3/5 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τα δεδομένα και τη βιβλιογραφία, την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που παρήλθε, είχε διατυπώσει σύσταση εμβολιασμού τέταρτης δόσης σε άνω των 70 ετών και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ατόμων άνω των 60 ετών με υποκείμενα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο. 

Οι ομάδες αυτές έχουν χαμηλότερη ανοσιακή επάρκεια που εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Μαιου η τέταρτη δ΄ο΄ση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει δεν έχουν ανάγκη τέταρτης αναμνηστικής δόσης. Λόγω μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής, ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, λόγω χαλάρωσης των μέτρων και αλλαγής συμπεριφοράς των πολιτών, παρατηρείται αυξημένος αριθμός μολύνσεων. Λόγω εμβολιασμού οδηγούν σε λιγότερες αναλογικά εισαγωγές. 

Παραμένουμε στη σύστασή μας. Τέταρτη δόση σε άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Άνω των 60 ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού, ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση είναι περιορισμένα. Συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται στους 30 - 59 εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη. Κύριως στόχος η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Βασική σημασία έχει η ολοκλ΄ήρωση του εμβολιασμού. 

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το 84,9% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Περισσότερα από 7.800.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τρίτη δόση έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000».  

Ερωτήσεις

Τι θα γίνει με τα νέας γενιάς εμβόλια που θα πιάνουν και τις παραλλαγές;

Θεοδωρίδου: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Τα εμβόλια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή και αν ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Τα εμβόλια από Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν δουλέψει πολύ καλά και ένα συνδυασμό της παραλλαγής Όμικρον. Όμως μ΄έχρι να γίνουν τα εμβόλια και να εφαρμοστούν απαιτεί χρόνο. Αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, θα το θεωρήσω λάθος ιδίως για τους ευάλωτους να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Πορευόμαστε μ' αυτό που έχουμε και είναι αποδεδειγμένα χ΄ρήσιμο». 

Πώς να εμπιστευτεί ο κόσμος μια επιτροπή που δεν τεκμηριώνει επιστημονικά τη σύστασή της;

Θεοδωρίδου: «Νομίζω ότι η ειλικρινής τοποθέτηση της επιτροπής, τελικά την αδίκησε. Οι συστάσεις δεν γίνονται εν κενώ. Τα στοιχεία που θα θέλαμε για μια ισχυρή σύσταση δεν υπάρχουν ακόμα. Μελέτες έχουν δημοσιευτεί που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης και τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα, αλλά η παρακολούθηση είναι βραχεία, μέχρι 10 - 12 εβδομάδες. Αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα από μια μακρύτερης διάρκειας παρατήρηση και έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πολύ πιο νωρίς από άλλους αρχίσαμε τρίτη δόση που αποδείχτηκε σωτήρια, νομίζω ότι αυτή σας την αναστολή να εμπιστευτείτε την Επιτροπή θα πρέπει να την ξαναεξετάσετε». 

Θεμιστοκλέους: «Η Επιτροπή Εμβολιασμών είναι με την ίδια σύνθεση για τέσσερα χρόνια. Αποτελείται από 20-30 άτομα που είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα εμβόλια. Έχουμε ολοκληρώσει μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο με αυτήν την επιτροπή που δικαιώθηκε και ήταν πρωτοπόρα. Ήταν η πρώτη εθνική επιτροπή που άνοιξε την τρίτη αναμνηστική δόση και ακολούθησε η Γερμανία. Καθυσ΄τέρησε και αποσυμπίεσε το κύμα της Όμικρον. Βλέπουμε κι άλλες χώρες να έχουν την ίδια σύσταση. 

Θεοδωρίδου: «Ο γενικός πληθυσμός που είπαμε ότι δεν αφορά τον γενικό υγιή πληθυσμό. Μέσα σ' αυτόν πληθυσμό όμως, υπάρχει και η λίστα προτεραιοποίησης, υπάρχουν ευάλωτα άτομα με χρόνια νοσήματα που δεν είναι όλα στο ίδιο στάδιο για να πει κανείς οριζόντια να εμβολιαστούν. Αυτό το ξέρει ο θεράπων ιατρός. Ας συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την τέταρτη δόση». 

Θα γίνει υποχρεωτική η τέταρτη δόση;

Θεοδωρίδου: «Υποχρεωτική η τρίτη δόση ΄δεν ήταν ποτέ. Δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε η τέταρτη. Τα εμβόλια που υπάρχουν έχουν το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δεν εξουδετερώνουν τον ιό και έχουμε και επαναλοιμώξεις, μας προστατεύουν όμως από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Αυτό το οποίο στοχεύεται από την επιστήμη είναι να μπορεί να μπλοκάρει ένα εμβόλιο όλες τις μεταλλάξεις. Αυτό δεν είναι εύκολο, έχει δρόμο μπροστά». 

Δείτε την ενημέρωση: 

{https://www.youtube.com/watch?v=cqrDz2Ra3vk}

#ΜΑΡΙΑ_ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ #ΜΑΡΙΟΣ_ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ #ΕΜΒΟΛΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OvrxK8d
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη