Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Τουρκία, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και το κόμμα του, οι εθνικές κάλπες και οι στόχοι που βάζει βρέθηκαν στο επίκεντρο της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1».
Αναλυτικά και αφού προανήγγειλε ότι θα μιλήσει για το ουκρανικό την άλλη εβδομάδα στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής εισήλθε στην ουσία της πολεμικής σύρραξης επισημαίνοντας: «Στέκομαι αξιακά σε αυτά τα γεγονότα, όπως στέκεται και η παράταξή μας. Ούτε με ιδεοληψία, ούτε με συμφέροντα. Εδώ έχουμε μια ακραία καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Μια χώρα η οποία έχει βρεθεί θύμα τέτοιων πολιτικών, με το πιο σημαντικό γεγονός, την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από την Τουρκία, δεν μπορεί να μην στέκεται πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται».
Διευκρινιστικά αέφερε: «Εμείς είμαστε φίλοι του ρωσικού λαού, έχουμε μια μακρά ιστορία, αλλά εδώ ο ηγέτης της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν ουσιαστικά οργάνωσε μια παράνομη και βάρβαρη εισβολή, την οποίαν και καταδικάζουμε». Ταυτοχρόνως ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στην πρωτοβουλία του κόμματός του για ενίσχυση του ουκρανικού λαού: «Μίλησε χθες η διευθύντρια του γραφείου μου με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κ. Σουτένκο, και οργανώνουμε αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ουκρανία», καλώντας τους τηλεθεατές να δείξουν την αλληλεγγύη τους (μάλιστα στο σημείο αυτό προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό η σχετική αφίσα του Κινήματος).
«Στηρίξαμε την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ενώ, συγχρόνως, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ε.Κ. μίλησε για την καμπάνια αναφορικά με την αποστολή όπλων από ευρωπαϊκά σε τρίτα κράτη, ειδικότερα για τον εξοπλισμό της Τουρκίας από την Ισπανία και τη Γερμανία: «Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν ένα αξιακό πλαίσιο, δεν μπορεί να στέλνουν όπλα σε χώρες που κάνουν επιθετικές ενέργειες».
Συγκεκριμένα στο ζήτημα της αποστολής από την Αθήνα, αμυντικού υλικού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που 15 κράτη συν τις τρεις βαλτικές χώρες, συνολικά 18 κράτη, έχουν στείλει αμυντικό υλικό για να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό, δεν βλέπω γιατί η χώρα μας, που είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε., να μην κάνει το ίδιο. Όλη η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή στρατηγική στο θέμα των εξοπλισμών».
«Ο φαρισαϊσμός του κ. Τσίπρα»
Στο σημείο αυτό όμως απάντησε και στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα: «Ο φαρισαϊσμός έχει τα όριά του», δήλωσε θυμίζοντας ότι «την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος διαπραγματεύονταν την αποστολή βαρέος εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία». Την ίδια στιγμή, ο Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σειρά ψηφοφοριών: «Επειδή συζητιέται η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία στο Ε.Κ. για το 1,2 δισ. αναπτυξιακής βοήθειας στην Ουκρανία, δεν είναι η πρώτη φορά. Το καλοκαίρι, στο ψήφισμα καταδίκης της συσσώρευσης ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, όπως απείχε και στο ψήφισμα για τον κ. Ναβάλνι, επίσης στο θέμα της καταπάτησης δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ απείχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία». Στον αντίποδα, συνέχισε, «εμείς στα θέματα αυτά χωρίς να λογαριάζουμε πόσο μεγάλη είναι η χώρα, στεκόμαστε αξιακά: όπου υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, διεθνούς δικαίου, είμαστε απέναντι».
Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.
Κληθείς, στο σημείο αυτό, να σχολιάσει τη φράση από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Τρίτη, «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο Ν. Ανδρουλάκης είπε πως προφανώς και ανήκει στους Έλληνες, προσθέτοντας όμως τη θέση, «η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση, είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.».
Με αφορμή δε, την «αναθεωρητική αντίληψη» του Ρώσου Προέδρου για τα θέματα της γεωπολιτικής, «βασιζόμενος σε ένα δήθεν αυτοκρατορικό παρελθόν», ο Ν. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι «τα ίδια λέει και ο Ερντογάν, και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν θέλουμε να ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δίνουμε αλληλεγγύη», διεμήνυσε.
Στο κεφάλαιο του Κυπριακού σημείωσε με έμφαση πως «το κόμμα που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., το κόμμα το οποίο θωράκισε τα εθνικά μας συμφέροντα το 2004, ήταν το ΠΑΣΟΚ. Η Κύπρος έχει σήμερα ένα δίχτυ ασφάλειας απέναντι στις απειλές του Ερντογάν, φαντασθείτε να μην υπήρχε». Τούτων δοθέντων, ζήτησε «να είμαστε μπροστάρηδες για να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι ότι αυτό που συμβαίνει απέναντι στον κ. Πούτιν, πρέπει να συμβαίνει και απέναντι στον αναθεωρητή κ. Ερντογάν», ενώ επέκρινε και τις Ηνωμένες Πολιτείες για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου ιδίως μετά το 1990.
Στην αμιγώς εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και ξεκινώντας από τα του κόμματός του, «το όνομά μας είναι ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και είναι κάτι που θα συζητήσουμε στο συνέδριό μας. Ξεκινήσαμε μια νέα εποχή, η οποία φέρνει μια αλλαγή κλίματος για την παράταξή μας. Προσπαθούμε να είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου και της προόδου σε όλα τα θέματα. Θέλουμε να είμαστε μια αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη έως ότου μας δοθεί η δυνατότητα να γίνουμε κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας σε ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει και θα βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Η αξιοπιστία είναι πολύ κρίσιμο θέμα (...) θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ήταν το στίγμα που έδωσε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατηγόρησε κάποιους, χωρίς να τους κατονομάσει, που «το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι», επίσης «βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και παίρνουν αποφάσεις».
Και, εν συνεχεία, διερωτήθηκε «δεν καταλαβαίνουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης, αν αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, αν γίνει ο ευρωστρατός, αν έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα αποκτήσει συμπαραγωγές; Αν έχουμε ευρωπαϊκό στρατό στα σύνορά μας με την Τουρκία, δεν είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τα εθνικά μας συμφέροντα;».
Τρεις στόχοι
Απαντώντας εξάλλου στην κριτική περί ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τόνισε: «Εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, αλλά αξιακά, το πρόβλημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλουν την παράταξή μας αποκούμπι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει ραγδαία. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, για μένα η πρώτη μεγάλη και πραγματική δημοσκόπηση είναι οι εκλογές», δήλωσε εμφατικά περιγράφοντας συγχρόνως τους τρεις στόχους που έχει:
«Ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε 10, 15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών στους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι να έχω ένα σύγχρονο, ανανεωμένο, υψηλής αξιοπιστίας ανθρώπινο δυναμικό που θα το εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να κάνει το πρόγραμμα αυτό πράξη. Και το τρίτο είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Αν αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί, τι θα έχουμε την πρώτη Κυριακή; Δύο ηττημένα κόμματα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, και ένα άλλο να διπλασιάζει σχεδόν τη δύναμή του».
Ο νικητής και οι ηττημένοι
Άρα, συμπέρανε, «το δίλημμα δεν θα είναι αν θα πάνε κάποιοι με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι αν θα πάνε με τους νικητές ή τους ηττημένους -και εμείς θα είμαστε οι νικητές. Το ζήτημα είναι οι ηττημένοι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των νικητών; (...) Είναι θέμα καθημερινού αγώνα, προσπάθειας, να τα καταφέρουμε. Εμείς θα μιλήσουμε για ανατροπή της σημερινής παθογένειας της χώρας. Δυστυχώς απέτυχε ο κ. Τσίπρας, αποτυγχάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα;» διερωτήθηκε εν τέλει.
Στα ζητήματα της ενέργειας και της ακρίβειας, «δεν είναι δυνατόν να αυξάνεται η τιμή του ρεύματος 5,4 φορές στην Ελλάδα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5 φορές (….) Δεν είναι δυνατόν να μην βάζει η κυβέρνηση ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν είναι δυνατόν να μην συζητάμε για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά αγαθά», παρατήρησε.
Ενώ συνέχισε την κριτική του, μετά τις πληροφορίες για εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία: «Ποιος τα αποφάσισε όλα αυτά; Όταν έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούμε να σχεδιάσουμε την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, μπορούμε μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας να βάλουμε στο τραπέζι τον EAST MED (…) αυτά είναι τα μεγάλα θέματα», επέμεινε επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Είναι απαράδεκτο να έχουμε τέτοια θέματα στο παρασκήνιο», είπε κλείνοντας το σχετικό θέμα.
Για το θέμα της απουσίας του από τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, αντέτεινε πως ο κόσμος της παράταξης με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απάντησε στο θέμα της απουσίας του αρχηγού του κόμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, «τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν έπραξε λάθος ο κόσμος της παράταξης, πάμε πάρα πολύ καλά και έχουμε μεγαλύτερη προοπτική». Και, αμέσως μετά, «το θέμα είναι το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές», τόνισε. Άλλωστε, συμπλήρωσε, «η ΝΔ συσσωρεύει συνεχώς αποτυχίες, και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναλλακτική. Την βίωσε αυτήν την "εναλλακτική" ο ελληνικός λαός για πέντε χρόνια, είδε τη στασιμότητα, την υποβάθμιση, είδε ότι δεν μπορούν να γίνουν ένα σοβαρό κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Άρα, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε μια πολύ μεγάλη και ιστορική ευκαιρία: να αναταχθεί η δημοκρατική παράταξη και να δώσει μια άλλη προοπτική στον ελληνικό λαό απαντώντας και στα θέματα», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, αποκαλύπτοντας τον στόχο του.
Τελευταία αναφορά στα κρίσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, θέματα: το δημογραφικό, οι πολλές καλές θέσεις εργασίας, ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος. «Αν νιώσει ο ελληνικός λαός ότι μπορούν να γίνουν, πιστεύω πως θα γίνουμε και κυβέρνηση και ξανά θα δώσουμε μια άλλη προοπτική στον τόπο», κατέληξε προβλέποντας θα είναι σύντομα και στη Βουλή, καθώς, «από ό,τι βλέπω, τα γεγονότα θα τρέξουν», όπως εκτίμησε.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/S5jU2RX
via IFTTT