Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ έξω από το Υπ. Οικονομικών, 10 Φεβρουαρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Κατάληψη του εργοστασίου σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι "κι ας στείλουν και Rafale" λέει ο πρόεδρος του σωματείου τους
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «πράσινη μετάβαση» αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα και την αποτίμηση της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση επιμένει στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα των εργαζομένων και στην πώληση της επιχείρησης χωρίς καν την αναπροσαρμογή της σχετικής διαδικασίας στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Η τιμή στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου για τον τόνο του νικελίου έφτασε στα 100.000 δολάρια (από 24.000). Η διαπραγμάτευση διακόπηκε. Είχαν γίνει αρκετά συμβόλαια στις 50.000 δολάρια. Αιτία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που εξάγει και καλύπτει το 15% των παγκόσμιων αναγκών.
Δεδομένου ότι πολλές από τις κυρώσεις για τον πόλεμο της Κριμαίας ισχύουν ακόμη, γίνεται προφανές ότι οι τιμές του νικελίου θα επηρεαστούν σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για γεγονός που η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της (Delloite) θα έπρεπε τουλάχιστον να συμπεριλάβουν στην αποτίμηση και την τιμή πώλησης.
Δεδομένου όμως ότι το νικέλιο αναδεικνύεται σε στρατηγικό μέταλλο εξαιτίας της χρησιμότητάς του στην «πράσινη μετάβαση», συν τη ρωσική απόσυρση από τη διεθνή αγορά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναθεωρήσει πολλά στον σχεδιασμό της. Και όχι μόνο επειδή με τις νέες τιμές η ΛΑΡΚΟ γίνεται σούπερ κερδοφόρος.
«Ο παππούς μου, ο πατέρας μου, όπως και εγώ, δούλευαν από 18 χρόνων στη ΛΑΡΚΟ… Έχουμε συμβιβαστεί με τον θάνατο και τον καρκίνο γνωρίζοντας ότι κάνουμε επικίνδυνη δουλειά. Όχι όμως και με το ξεσπίτωμα και τις μαζικές απολύσεις. Θα κάνουμε κατάληψη κι ας στείλουν και Rafale…» είπε χθες μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της Λάρυμνας Π. Πολίτης.
No comment…
ΘΕΜΑ:
ΕΚΤΟΣ ΛΑΜΙΑΣ