Τα 451 εκατ. ευρώ φτάνουν οι νέες ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων - εργοδοτών προς τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews περισσότεροι από 311.000 επιχειρήσεις- εργοδότες δεν κατέβαλαν μέρος ή το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά την διάρκεια του 17μηνου της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν την βεβαίωση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε έως 72 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Συγκεκριμένα έως τις 28 Φεβρουαρίου οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους και να έχουν καταβάλει και την πρώτη δόση για την ενεργοποίησή της.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Η διαδικασία εκκαθάρισης ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν τον έλεγχο δηλωθέντων -καταβληθέντων ποσών από τους εργοδότες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν εγγραφεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές εάν έχουν πραγματικά καταβληθεί στον φορέα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Με την πλήρη καταγραφή των δεδομένων απόδοσης ή οριστικοποίησης των οφειλών ενημερώνεται ταυτόχρονα το σύστημα Άτλας και καταγράφεται ο ασφαλιστικός βίος, προκειμένου να εκδίδονται μελλοντικά ταχύτερα και οι συντάξεις των ασφαλισμένων.
Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη ρύθμιση οφειλών έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς δεν είχαν ενταχθεί οι νέοι ΚΑΔ που πλήττονταν από την πανδημία, αλλά και γιατί το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο.
Στη ρύθμιση οφειλών δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Η αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ. οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις.
Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
Κατ' εξαίρεση, εάν οι οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το αναφερόμενο επιτόκιο. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.
Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.
Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Στο μεταξύ, στο τέλος Φεβρουαρίου ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.
Η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει, ειδικά για όσους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/Q8MRUIK
via IFTTT