Όλα τα πιθανά σενάρια για το έκτακτο επίδομα με τη μορφή Δώρου Πάσχα προκειμένου τα ευάλωτα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν άμεσα την πίεση που δέχονται από την άνοδο των τιμών
«Περισσότερα χρήματα σε λιγότερους ή λιγότερα χρήματα σε περισσότερους;». Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το είδος, το ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα πριν το Πάσχα.
Δεδομένο είναι ότι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 4 Μαρτίου, όταν και θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν πολλά σενάρια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παράμετρο. Ανοιχτή παραμένει ακόμα και η απόφαση σχετικά με το χρόνο καταβολής του επιδόματος.
Αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία εισηγούνται το επίδομα να καταβληθεί ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου τα ευάλωτα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν άμεσα την πίεση που δέχονται από την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, υπάρχει και η σκέψη να επικρατήσει το σενάριο το επίδομα να καταβληθεί λίγο πριν το Πάσχα προκειμένου να έχει το χαρακτήρα ενός άτυπου «δώρου Πάσχα».
Τα σενάρια
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το επίδομα να κατευθυνθεί αποκλειστικά σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε προτεραιότητα βρίσκονται οι χαμηλό συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι. Στην περίπτωση δηλαδή που επιλέγει να λάβουν όλοι οι παραπάνω βοήθημα, το επίδομα θα καταβληθεί εφάπαξ και το ύψος τους θα είναι κοντά στα 100 ευρώ.
Από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σενάριο αποτέλεσε τη βάση της ιδέας για την ενίσχυση όσων περισσότερων αδύναμων νοικοκυριών. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να ισχυροποιείται το σενάριο «περισσότερα χρήματα, σε λιγότερους δικαιούχους. Το σενάριο αυτό μεταφράζεται σε παροχή επιπλέον επιδόματος στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Το μοντέλο για τους συνταξιούχους θα θυμίζει το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα δικαιούχοι ήταν συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.
Εάν τελικά επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τους 850.000, συνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ως εναλλακτική πρόταση υπάρχει να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων, για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς όμως το επίδομα να είναι ίδιο για όλους. Σε ένα τέτοιο σενάριο το ύψος του επιδόματος θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε δικαιούχου, προκειμένου όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.
Πιθανό είναι σε αυτή την περίπτωση να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους, συνταξιούχους, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα ανάλογα με το εισόδημα τους.
Στο τραπέζι παραμένει και η σκέψη για ένα οριζόντιο χαμηλότερο επίδομα το οποίο θα λάβουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 450.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, 400.000 άνεργοι και περίπου ακόμα 700.000 οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/hEYe0xD
via IFTTT