Λαμία - Υπάτη 1822: Φημολογία ότι μετά από μάχη οι Τουρκοκρατούμενες πόλεις παραδόθηκαν στους Έλληνες

Δείτε όσα αναγράφονται στην εφημερίδα Allgemeine, Zeitung:

Allgemeine, Zeitung, 4 Μαΐου 1822. 

Το πλήρωμα του Ελληνικού πολεμικού πλοίου ‘’Αρχιμήδης’’, που βρίσκεται στο Μεσολόγγι, αναφέρει μια μεγάλη ναυμαχία που έγινε στον κόλπο της Ναυπάκτου: Ο Ελληνικός στόλος ναυμάχησε με τους Οθωμανούς, στις 6 Μαρτίου. Μόνο 12, από τα πλοία των Ελλήνων, μπόρεσαν να επιτεθούν, καθώς οι άνεμοι ήταν δυνατοί. Παρόλα αυτά οι Έλληνες ναύτες πολέμησαν με θάρρος και ανάγκασαν τον Οθωμανικό στόλο να υποχωρήσει στην Ζάκυνθο. 5 χιλιάδες Οθωμανοί στρατιώτες επέστρεφαν στην Πάτρα, όταν ξαφνικά δέχτηκαν επίθεση από 500 Έλληνες, υπό τον Κολοκοτρώνη. Επίσης έξι Ελληνικά πλοία, υπό τον καπετάν Αποστόλη, είχαν αποκλείσει την Πάτρα. 

Φημολογείται ότι μετά από μεγάλες μάχες, κατά την διάρκεια των οποίων πέθανε και ο Πασάς της Δράμας, η Υπάτη (Neopatra) και η Λαμία (Zitouni) παραδόθηκαν στους Έλληνες. 

Ο Ελληνικός στόλος, από την Σάμο, αποβίβασε επαναστάτες στην Χίο. Οι Σαμιώτες ενώθηκαν με τους Χιώτες και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Χίου. Στην Χίο υπάρχουν 100 χιλιάδες Έλληνες, 25 χιλιάδες από τους οποίους βρίσκονται στην πόλη, ενώ οι υπόλοιποι μένουν σε 66 μικρές πόλεις και χωριά. Οι Τούρκοι στο νησί είναι ελάχιστοι. 4-5 χιλιάδες Σαμιώτες βρίσκονται στον κολπίσκο, ανάμεσα στα Θυμιανά και τον Τάλαρο. 30 χιλιάδες επαναστάτες έχουν συγκεντρωθεί στην Χίο. Η πόλη της Χίου έχει ερημωθεί από τους Τούρκους και οι Έλληνες φωνάζουν στους επαναστάτες «Ζήτω η λευτεριά» και «Καλώς ήρθατε».

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη