Ευχάριστα τα νέα για τη νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που παρά τη υπερπολλαπλάσια μεταδοτικότητά της σε σχέση με τη Δέλτα, φαίνεται πως δεν δίνει σε μεγάλα ποσοστά σοβαρή νόσηση και διασωληνώσεις.
Στη μετάλλαξη Όμικρον και τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως όπως φαίνεται οδηγεί πολύ σπάνια σε σοβαρή νόσηση.
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος που να έχει νοσήσει με μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα. «Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα. Το στέλεχος δημιουργεί τεράστια προβλήματα, το βλέπετε στους αριθμούς και στην καθημερινότητα, αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων. Είναι πολύ χαμηλότερη η πιθανότητα για σοβαρή νόσηση» δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Open και συμπλήρωσε «δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Όμικρον, αν και υπάρχουν αυξήσεις στις νοσηλείες σε απλές κλίνες».
«Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος, υπάρχει εκφυλισμός. Παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός. Και μετά από 1-2 μήνες να είναι καλύτερη η κατάσταση». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι... ακίνδυνη. Άλλωστε μόλις τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε στην Κύπρο και νέα μετάλλαξη που συνδυάζει χαρακτηριστικά Όμικρον και Δέλτα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δίνει ιδιαίτερα αυξημένες νοσηλείες.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3t8O9os
via IFTTT