Είχα πρόσφατα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τηλεφωνική συζήτηση με ένα φίλο δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης στη Λαμία. Μεταξύ των ευχών που ανταλλάξαμε, μου διαμαρτυρήθηκε γιατί έχω γράψει κάποιες φορές πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη Λαμία. Αυτή ήταν και η διαφωνία μας.
Υποστηρίζει ο φίλος δημοτικός σύμβουλος ότι αντιπολίτευση γίνεται. Απλά οι θέσεις δεν προβάλλονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σκόπιμη φίμωση του λόγου των πέντε αυτοδιοικητικών παρατάξεων και των 19 δημοτικών συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπόψη ότι η παράταξη του δημάρχου έχει 20 δημοτικούς συμβούλους και εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία με τη συνεργασία των δύο δημοτικών συμβούλων του κ Στασινού, 22 δηλαδή στους 41. Αν αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας στην πόλη και στο Δήμο και σοβαρό ατόπημα από τα τοπικά ΜΜΕ.
Ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός και ουσιαστικός, όταν βέβαια είναι δημιουργική και γίνεται από θέση αρχών με προτάσεις και με την απαραίτητη κριτική. Προσπάθησα να συμφωνήσω με τον φίλο κατανοώντας την μη προβολή των θέσεων. Όμως ψάχνοντας να βρω στοιχεία αντιπολίτευσης με κάθε τρόπο, δυστυχώς δεν βρήκα. Οι σελίδες των παρατάξεων στο διαδίκτυο εμφανίζονται σχεδόν ανενεργές και οι προσωπικές σελίδες των επικεφαλής με ελάχιστες έως καθόλου αναφορές στα τεκταινόμενα του Δήμου. Η τελευταία αποχώρηση του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανακοίνωση που εκδόθηκε, δεν κατέδειξε ούτε το πρόβλημα ούτε το λόγο, με στοιχεία και τεκμηρίωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κριτική μου εστιάζεται στην αντιπολίτευση και ότι η πλειοψηφία σωστά πράττει. Αντίθετα∙ και το εκφράζω συνέχεια αυτό. Η δική μου κριτική είναι διαρκής στην παράταξη που διοικεί το Δήμο με την ιδιότητα του απλού ενεργού πολίτη. Όμως η ολόπλευρη ενημέρωση των δημοτών συμπληρώνεται με στοιχεία από την αντιπολίτευση! Διαφορετικά υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση, η οποία λειτουργεί με το γνωστό τρόπο της πλειοψηφίας, που σπάνια διακρίνεται από μη σκοπιμότητα. Ο πλούτος των απόψεων και η πολύπλευρη ενημέρωση είναι στοιχείο της δημοκρατίας και της συμμετοχής των δημοτών.
Σε κάθε περίπτωση και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους: δεν είναι δύσκολο να λειτουργήσουν οι σελίδες των παρατάξεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δίνονται τακτικές συνεντεύξεις τύπου, να βγαίνουν τακτικά Δελτία Τύπου πάνω στα συγκεκριμένα θέματα με τις θέσεις των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τις συνεδριάσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του ΔΗΠΕΘΕ. Στις Επιτροπές και στα ΔΣ των Νομικών Προσώπων μπορεί να μη συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις με δικαίωμα ψήφου, όμως μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου. Αν δεν συμμετέχουν, είναι δική τους ευθύνη.
Και τέλος, ναι, αυτό το μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, το απαρχαιωμένο μοντέλο του δημαρχοκεντρισμού, αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι είναι αναποτελεσματικό. Δεν έχει να δώσει κάτι καινούργιο. Άρα οι παρατάξεις, λειτουργώντας από θέσεις αρχών, όχι μόνο δεν πρέπει να κρατούν ισορροπίες, αλλά να βρίσκουν διαρκώς τρόπους, που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο μοντέλο αυτοδιοίκησης, που μας διοικεί σήμερα. Ένα μοντέλο προσηλωμένο στην κυβερνητική πολιτική, που θέλει την αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή. Ένα μοντέλο που αρνείται την ισχυρή αυτοδιοικητική δομή του κράτους και τη συμμετοχή του πολίτη.
Λαμία, 2/1/2022
Στέφανος Σταμέλλος