Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικής μεταφοράς παρουσιάζει η μετάλλαξη Όμικρον. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν δύο νέες μελέτες.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από δύο κλινικές δοκιμές στη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό «ασυμπτωματικής μεταφοράς» από προηγούμενες μεταλλάξεις, στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Οι μελέτες εντόπισαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα σε σύγκριση με προηγούμενες δοκιμές, μεταδίδει το Reuters.
Στη μελέτη του Ubuntu, που αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σε άτομα που έχουν HIV, το 31% των 230 συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο βρέθηκε θετικό και μάλιστα στη μετάλλαξη Όμικρον. «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ποσοστό θετικότητας πριν από την Όμικρον, το οποίο κυμαινόταν λιγότερο από 1% έως 2,4%», σημείωσαν οι ερευνητές.
Σε μια υποομάδα της μελέτης του Sisonke που αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, το μέσο ποσοστό ασυμπτωματικής μεταφοράς αυξήθηκε σε 16% κατά την περίοδο της Όμικρον από 2,6% με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα.
«Η μελέτη του Sisonke περιελάμβανε 577 άτομα που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, με τα αποτελέσματα να υποδηλώνουν υψηλό ποσοστό μεταφοράς ακόμη και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», ανέφεραν οι ερευνητές.
Πρόσθεσαν ότι «το υψηλότερο ποσοστό ασυμπτωματικής μεταφοράς είναι πιθανότατα σημαντικός παράγοντας για την ταχεία και ευρεία διάδοση της μετάλλαξης, ακόμη και μεταξύ πληθυσμών με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό».
Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε κύμα μολύνσεων στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και εντοπίστηκε η Όμικρον. Όμως τα νέα κρούσματα έκτοτε έχουν υποχωρήσει και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το κύμα χαρακτηρίστηκε από λιγότερο σοβαρές ασθένειες από ό,τι προηγούμενες.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3fj0MVL
via IFTTT